Klassisk fjällnatur!

Sista anmälningsdag är 15 maj. Därefter kan vi bara bekräfta anmälningar för resan efter förfrågan hos vårt logi. Anmälan sker då på e-post till admin@avifauna.se.

Abisko
24–30 juni 2019
Pris: 16 900 kr
9–12 deltagare

Ulrika Hamrén

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar vid Abisko järnvägsstation. Skådning i fjällbjörkskogen. Alla nätter i Abisko.

Dag 2. Nuolja

Dag 3. Kyrksjön.

Dag 4. Vi koncentrerar oss på nordsångare.

Dag 5. Utflykt till skogslandet.

Dag 6. Abiskoområdet.

Dag 7. Resan avslutas vid Abisko järnvägsstation.

Fjällabben härskar över fjällhedarna. Foto: Göran Pettersson

Det här är en resa där du skådar mitt i hänförande och klassisk fjällnatur. Vi bor med utsikt över imponerande Torneträsk där den 425 km långa Kungsleden startar. Den välkända vyn av Lapporten, med topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro, 1 540 respektive 1 721 meter över havet, är en symbol för entrén till svenska fjällvärlden. Abisko nationalpark är unik på många sätt. Här finns sluttningar med fantastisk fjällbjörkskog som hyser vackra blåhakar, bräkande bergfinkar och rödvingetrastar med sin rullande sång. Abisko är en av Sveriges bästa platser för att få se nordsångare, denna extremt långflyttande tätting (övervintrar i Indonesiska ö-världen). Abisko är också ett av de torraste områdena i Sverige.

Fjällpipare, legendarisk art på fjällheden. Foto: Anders Laurin

Priser och boka din resa

Bokning

När vi besöker Abisko råder midnattsol vilket ger oss solljus 24 timmar om dygnet. Området hyser de flesta av de i Sverige förekommande fjällarter samt de flesta däggdjuren och i slutet av juni har alla fåglar anlänt och området sjuder av liv. På det närbelägna berget Nuolja finner vi den näpna fjällpiparen, den graciösa fjällabben om det är lämmelår, den vemodigt sjungande lappsparven och den skrattande fjällripan. I sluttningarna sjunger den rara nordsångaren sin skallrande sång. I myrområdet kring byn Abisko finns den myggjagande smalnäbbad simsnäppa, den ljudlösa jordugglan och flera arter vadare. En av dagarna gör vi en utflykt till den norrländska barrskogen för att få uppleva arter som den orädda lavskrikan, skogshöns och tajgans egen mes – lappmesen.

 

Vi har vårt logi inne i byn Abisko och fjället Nuolja är inom gångavstånd.

 

Ulrika Hamrén har lett flera av AviFaunas tidigare Norrlandsresor och har breda biologiska kunskaper om vår omvärld. AviFaunas resor till svenska fjällvärlden är mycket populära och det här blir den fjortonde resan till Abisko.

 

Vi räknar med att se ca 80 arter under resan.