Ammarnäsfjällen. Foto: Göran Pettersson

6 juni, 2018

Ammarnäs 6-13 juni 2018

 

Senaste nytt: en mycket fin Norrlandsvecka avslutas. Se: 13 juni

Under perioden 6–13 juni reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Ammarnäs i Lappland. Vi hoppas på bra snöläge med mycket fågel i området. Det är korta avstånd upp till fjällhedarna, och de stora skogarna och myrarna lockar också. Resan blir AviFaunas femte resa till Ammarnäs. Följ observationerna direkt här på nätet!
Sidan senast uppdaterad den 14 juni kl. 09.30


6 juni

När gruppen väl var samlad på Kallax åkte vi raskt till ett överraskningsstopp i utkanten av Luleå. Vi hade här nöjet att få se flera fint blommande exemplar av den vackra orkidén norna.

Ett längre stopp i Gammelstadsviken gav bl a häckande havsörn, flera simandsarter, salskrakar och närmare 500 silvertärnor som tillsammans med ett 50-tal dvärgmåsar jagade insekter över vattenytan.


7 juni

Vi fick uppleva en enastående fin morgon och förmidag i Bodentrakten. Både slaguggla och lappuggla visade sig fint. Ropande gråspett och sjungande mindre flugsnappare var riktiga bonusarter i örtrik gammelgranskog.

Senare under dagen sprack molen upp och vi nådde Ammarnäs i fint solsken. Dock lite kyligt här uppe, men det lär hålla myggen borta ett tag till.


8 juni

Skådning i Gautsträsk före frukost gav bl a 2 fjällgäss, bergänder och flera spelande brushanar.

Under förmiddagen och fram till lunch promererade vi i den lavbeklädda granskogen till den gamla fjällägenheten Örnbo. Här bodde en familj fram till 1952, fem km in i granskogen.

Vi besökte Stor-Tjulträsk och fick se några fina blåhakar och läckert revirfajtande morkullor. Vi avslutade dagens skådning med jorduggla jagandes över Gautsträsks ängar.


9 juni

Suverän fjällhedsskådning ovanför Kaissats sluttningar idag. Lättgånget och perfekt sval temperatur. I fågelväg en fantastisk fin och överraskande dag där ett par spelande myrspovar toppade artlistan. Övrigt i fågelväg var bl a fjällabb, smalnäbbad simsnäppa, lappsparv, fjällripa och alfågel.


10 juni

Björkfjällets lättgångna hedar stod på förmiddagens program idag. Längs vägen upp genom fjällbjörkskogen sjöng flera blåhakar, och resans första sävsparvar noterades, med sin lite annorlunda sång jämfört med söderöver i landet. Väl uppe på heden letade vi upp en grann ringtrasthane och lite högre upp hittade vi flera fjällpipare. Solen sken och vinden var så måttlig i temperatur och styrka att vi kunde vandra på med kortärmade skjortor. En riktigt skön dag på fjället alltså!


11 juni

Gårdagen avslutades med besök på en av stormyrarna norr om Sorsele. Vi kom hem först vid fyratiden på morgonen (idag). Inda spelande vadare men en dalripetupp skallrade några gånger och en jorduggla jagade fint över myren. det var kallt i luften! På vägen hemåt såg vi äntligen lavskrikor (4) och flera fina älgar stod i dikesrenen (vi körde långsamt så att vi kunde njuta av dem.

Efter sovmorgon och sen frukost gick vi en bit på Kungsleden västerut. detta gav bl a en tjäderhöna.

Eftermiddagen innehöll bl a guidning på Naturum och information om LUVRE-projektet som pågått sedan 1963 i Ammarnäsområdet.


12 juni

Lite lugnare tempo idag efter flera dagars längre promenader. Vi tittade på hökuggla i Norra Ammarnäs och udner eftermiddagen blev vi guidade först på Naturum och senare av inventerare från LUVRE. På kvällen en mycket god avslutningsmiddag på Ammarnäsgården.

 

13 juni

Även om dagen mest bestod av transport ner till Luleå så hade vi framgång med våra skådarstopp längs vägen. I Sorsele låg mycket överraskande en fjällabb i kyrktjärn och 7 dvärgmåsar höll till I Mariatjärnen. I Arvidsjaur väntade lunch och därefter salskrake och gråhakedopping. När vi närmade oss Luleå kunde vi bokföra tre nya rovfåglar för resan, nämligen omrvråk, fjällvråk och pilgrimsfalk.

Så småningom skildes vi åt i Luleå för olika färdmedel söderut. Vi kunde konstatera att vi haft en mycket fin Norrlandsvecka.


Göran Pettersson

 

 

Dela gärna