Sydatlanten & Antarktis. FULLBOKAD

Antarktis, Sydgeorgien
& Falklandsöarna
2–24 november 2019
Pris: från 93 500 kr

Teet Sirotkin

Dagsprogram

Dag 1. Natt i Puerto Madryn.

Dag 2. Skådning på stranden. Avresa med båten.

Dag 3–4. Till havs.

Dag 5–6. Falklandsöarna

Dag 7–8. Till havs.

Dag 9–12. Sydgeorgien.

Dag 13. Till havs.

Dag 14. Sydorkneyöarna.

Dag 15. Till havs.

Dag 16–19. Antarktis.

Dag 20–21. Till havs.

Dag 22. Ankomst Ushaia. Skådning och natt i Ushuaia.

Dag 23. Resan avslutas.

Kungspingviner vid Salisbury Plain, Sydgeorgien. Foto: Daniel Bengtsson

Resan tar oss från Argentina till legendariska Falklandsöarna, pingvintäta Sydgeorgien och inte minst Antarktiska halvön under en 21 dagars havsfågelspäckad kryssning. Vi får uppleva många arter albatrosser, liror, petreller, valfåglar, stormsvalor och pingviner – ofta på nära håll. Mycket valar, delfiner och sälar kommer också att siktas. Allt detta i den overkliga Antarktiska miljön.

Vi reser med M/V Hondius, det modernaste och mest miljövänliga kryssningsfartyget som finns i polarområdet. Fartyget tas i drift under sommaren 2019.

På Falklandsöarna besöker vi världens största albatrosskoloni med svartbrynade albatrosser. Många pingviner finns här också, främst åsnepingviner, klipphopparpingviner och Magellanpingviner. Bland tättingarna söker vi reda på Cobb’s Wren och Tussock-bird, bägge endemer.

På Sydgeorgien häckar de majestätiska vandringsalbatrosserna, men mest känt är ändå jättekolonin med kungspingviner som vi får se på nära håll. Vi gör även ett besök på den gamla valfångststationen Grytviken där Schackelton ligger begraven. De enorma sydlig sjöelefanterna här ligger mest och latar sig men utbrister ibland i revistrider, vilket är en enorm upplevelse.

Vi gör även ett strandhugg på Sydorkneyöarna där vi besöker en Argentinsk forskningsstation.

Till slut kommer vi så fram till resans höjkdpunkt – Antarktis. Här tar vi våra Zodiac-båtar ut till Paulet Island eller Brown Bluff, där vi bl a möts av Adeliepingviner. Förutom Weddellsälarna så bör vi se någon leopardsäl ligga och smälta maten på ett isflak.

På seglatsen ser vi troligen sydliga rätvalar, späckhuiggare, samt blåvalar, sillvalar och vikvalar. Även flera arter delfiner, så som Peale’s dolphin och Commerson’s dolphin följer båten då och då. Havsfåglar ser man konstant och många av dem följer båten på nära håll. Fotolägena tar aldrig slut!


I resan ingår övernattning på land natten före avresa och natten före hemresa.

november2019