NÖ Brasilien 3–20 oktober 2018

Banded Cotinga – en färgstark fågel I Veracel. Foto: Ciro Albano

Senaste nytt: skymningskonsert med Lesser Nighthawk och tre arter Tinamou. Se: 19 oktober

Under perioden 3–20 oktober reser undertecknad med en AviFaunagrupp till NÖ Brasilien. Vi kommer under vår resa från norr till söder besöka de bästa fågellokarna i denna fascinerande region. Resan blir AviFaunas första resa till nordöstra Brasilien och den fjärde resan till Brasilien. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Sidan senast uppdaterad den 20 oktober kl. 12.55.

3 oktober

AviFauna har landat i Brasilien. Vi befinner oss i nordöstra Brasilien vid Atlantens strand utanför staden Icapui. Här finns mangroveskog och tidvattensstränder. Vi har lyckats se den svårsedda Little Wood-Rail och även Mangrove Rail. Andra skojiga arter var Bicolored Conebill och Blackbacked Water-Tyrant. 

4 oktober

Vi samlades klockan fem för lite morgonskådning vid vårt hotell i Icapuí. Nästan allt var nytt så det blev en härlig blandning kryss för de flesta. Till exempel såg vi Caatinga Puffbird (endemisk). Narrow-billed Woodcreeper, Hooded Tanager och Red-cowled Cardinal. Vi fick även se vår första apa, silkesapan Common Marmoset. Vid frukosten med goda frukter hade vi också resans första kolibri – Plain-bellied Emerald.
Efter frukosten for vi till Serra de Baturité och vår lodge som ligger strax utanför den lilla staden Guaramiranga. Denna bergskedja ligger på 800 meter över havet. Det är en grön, isolerad höglandsoas i norra Ceará med flera typer av biotoper – från regnskog, till lövskog och längst ned den torra ”buskskogen” Caatingan. 
Innan dagen var till ända hade vi fått en lång artlista. Till exempel kolibrier som Ruby-topaz Hummingbird, Reddish och Rufous-breasted Hermit. Och inte minst de endemiska arterna Grey-headed Spinetail och Ochraceus Piculet. Och inte minst den utrotningshotade Grey-breasted Parakeet, som bara finns i de här bergen. Tack vare ett lyckat projekt med att sätta upp holkar till papegojorna har de sakta börjat öka i antal igen.
Andra fina arter som fick se bra var Buff-breasted Tody-Tyrant, Blue-crowned Trogon, Gould´s Toucanet, Band-tailed Manakin, Ceara Gnateater och Rufous-breasted (Ceara) Leaftosser. Det går bra för oss!    
 

5 oktober

 Vi fortsatte att utforska Serra de Baturité på morgonen. Det regnade i regnskogen men vi hittade ändå många nya arter för resan som Rufous-sided Crake, Ochre-breasted Spinetail och Varied Antshrike.
 
Därefter for vi till Quixada som var totalt olikt med sina ”inselbergs” och monoliter (märkliga runda klippformationer som liknar hattkullar). Här är det varmt och torrt och nästan direkt fick vi se målarten, den lilla nattskärran Pygmy Nightjar, som låg på dagkvist bland kaktusar och markananasväxter.
 
Vi bor på Hotel Pedra dos Ventos, som har en fin utsikt över klippor och låglandet. Runt om hotellet finns ett antal endemiska arter typiska för Caatingan. Vi har sett Caatinga Parakeet, Caatinga Cachalote, White-naped Jay, Ochre-backed Woodpecker, och även den sällsynta White-browed Guan. Uppe i luften över bergen har vi sett flera arter rovfåglar som Black-chested Buzzard-Eagle, Aplomado Falcon och Pearl Kite.
 
Till kvällens middag har många valt fisk efter allt det goda köttet vi fått de tidigare dagarna. 
 
Pygmy Nightjar. Foto: Ciro Albano

6 oktober

Idag har vi sett en av Brasiliens mest ovanliga fåglar - Araripe Manakin, som upptäcktes så sent som 1996! Vi lyckades se två hanar och en hona av den vackra manakinen. Det finns en liten video på fågeln på vår Facebook-sida AviFauna naturresor.
 
Tidigare på morgonen hann vi med lite fågelskådning vid vårt hotell i Quixada och fick bland annat se Sooty-fronted Spinetail. Och idag var det två Pygmy Nightjar på daglegan.
 
Sedan har vi åkt söderut till Chapada do Araripe – lokalen för den ovanliga manakinen. Chapada do Araripe är en högplatå i den södra delen av delstaten Ceará. Imorgon skall vi utforska området mera men vi hann även se en annan endemisk art innan mörkret lade sig - Tawny Piculet.
 
 

7 oktober

Vi har spenderat hela dagen i Chapada do Araripe. Vi började med en promenad i lite tätare caatinga. Här fick vi se och höra alla arter som vi hoppats på. Det var den stora och vackra Great Xenops, charmiga Silvery-cheeked Antshrike, luriga Red-shouldered Spinetail och lagom tråkiga Caatinga Antwren. Och framför allt fick vi se den svårsedda White-browed Antpitta som visade upp sig en längre stund och sjöng till och med lite. Vi fick även se Planalto Slaty-Antshrike, Stripe-backed Antbird, Long-billed Wren, Grey-eyed Greenlet och överraskningen Scissor-tailed Nightjar.
 
Lunch och eftermiddagen tillbringade vi på den lilla fågellodgen Sitio Pau Preto som har en fin fågelmatning. Det kryllade av Chestnut-capped Blackbird, Pale Baywing, Pileated Finch och Campo Troupial. När det blev lite svalare tog vi en promenad I omgivningen. Återigen dök det upp nya fåglar hela tiden, t ex White-headed Marsh-tyrant, White-crested Tyrannulet och både Lesser och Greater Wagtail-tyrant.
Vi spanar efter White-browed Antpitta - som vi lyckades få se! Foto: HG Karlsson

8 oktober

Nu har vi rest ytterligare 37 mil söderut och kommit till Lear's Macaw Reserve nära staden Canudos. Vi bor mitt i reservatet och är omgivna av ett landskap som påminner om amerikanska prärien. Här på klipporna finns hela världspopulationen av den utrotningshotade arapegojan Lear's Macaw. På vägen hit stannade vi vid en häckningsplats för den betydligt mindre arapegojan Blue-winged Macaw. Vi såg fyra stycken och även den marsvinsliknande gnagaren Spix's Yellow-toothed Cavy.
 
Eftersom vi befinner oss på en av de torraste och varmaste platserna under resan passade vi på att ta en siesta en bra bit in på eftermiddagen. Sedan var det dags för en promenad i den röda sanden med lite vegetation emellan bestående av buskar, kaktusar och ananasväxter. Blue-crowned Parakeet kom flaxande i små grupper. Kolibrien Broad-tipped Hermit besökte kaktusblommorna och i toppen av en buske satt en Stripe-breasted Starthroat med sin långa näbb.
I det här vackra landskapet bor vi i! Foto: HG Karlsson

9 oktober

Idag har vi stigit upp tidigt på morgonen för att vara på plats vid gryningen då  Lear´s Macaw lämnar sina övernattningsplatser. Vi åkte i två fyrhjulsdrivna fordon och det gick stundtals så fort att jeepen sladdade i de sandiga fordonen. Men vi kom fram när det började ljusna och hörde direkt några arapapegojor. Så kom de flygandes – två och två. Några landade i toppen av en kaktus inte så långt från oss så vi kunde se den stora aran i olika nyanser av blått – allt från indigo till turkos. Lagom till att solen började gå upp begav vi oss till en ravin med röda klippor med gott om små grottor. På klippan samlades både Lear´s Macaw och den betydligt mindre Blue-crowned Parakeet. Vi satt i över en timme och njöt av den fantastiska upplevelsen.
 
Tillbaka på boendet hade några kvinnor dukat upp en diger frukost med bland annat hembakat bröd och lokalproducerade marmelader. Sedan var det dags för resans längsta bussfärd, 59 mil, till vårt nästa mål, Chapapa Diamantina National Park i delstaten Bahia. Väl framme tog vi in på ett hotell i den trevliga staden Lençois. Hotellet har en stor trädgård med mycket fågel och dessutom fågelmatning – något som vi ser fram emot att få ta del av de två kommande dagarna.
Lear's Macaw. Foto: Ciro Albano

10 oktober

Idag har vi haft en hel dags skådning i det stora, vackra och ytterst varierade området kring platåbergsformationen Chapada Diamantina. På morgonen gick vi i en campo rupestre (en slags stenig cerrado) med många blommande örter och buskar. Vi lyckades få se två av de tre fågelarterna som är helt endemiska för Diamantina, nämligen den grönglänsande kolibrin Hooded Visorbearer och Sincorá Antwren. Den sistnämnda arten beskrevs först år 2007! Bland blommor och blad såg vi även specialiteter som Serra-finch och Spotted Piculet. En giftig och vacker korallorm kom slingrande över stigen som vi gick på. Och i samband med frukosten fick vi kontakt med resans andra apa – en Black-pencilled Marmoset.
 
På eftermiddagen åkte vi upp till ännu högre höjder och fick en vacker utsikt på köpet. Dessutom höjdarfåglar som Velvety Black Tyrant, Black-throated Saltator och White-eared Puffbird. Vi såg även en marsvinsliknande gnagare, Rock Cavy.
 

11 oktober

Ciro tog oss längre in i den stora nationalparken Chapada Diamantina och där i cerrado på sandig mark. Detta är biotopen för arter som Grey-backed Tachuri, Rufous-sided Pygmy-Tyrant, Collared Crescentchest och Shrike-like Tanager. Efter en stunds letande hade vi hittat dem alla. På köpet fick vi, förutom värme och sol, en överraskning i form av Blue Finch som har sin östligaste utpost just här. Dessutom hörde vi Sydamerikas motsvarighet till sekreterarfågeln, Red-legged Seriema ropa i fjärran.
 
Efter den sedvanliga siestan for vi bara en liten bit från staden och där till en skog. Vi promenerade längs en bred skogsbilväg och rätt så snart fick vi se Grey Eleania. Den följdes av den fina trogonen Surucua Trogon och stora hackspetten Lineated Woodpecker. Kvällens middag serverades åter igen i en trevlig restaurang inne i de gamla stadsdelarna i Lençois.

12 oktober

Vi hann med lite skådning i en annan del av Chapada Diamantina på morgonen – nämligen på en lokal för Diamantina Tapaculo. Denna lilla smygaren är känd bara sedan 2007. Vi lyckades se fågeln under korta stunder då den kilade som en liten råtta i undervegetationen. Som n liten bonus fick vi även se Spix´s Spinetail.
 
Nu har vi kommit till den för fågelskådare berömda Boa Nova som ligger i sydvästra delen av Bahia. Här möter den torra caatingan den fuktiga Atlantskogen. Det finns över 400 fågelarter i området. Så det var med stora förväntningar som vi gjorde vår första lilla tur i området. Vi besökte dels öppen gräsmark och dels det område där den torra vegetationen går över i regnskog – kallas för "mata-de-Cipo". Och vi blev inte besvikna då vi fick se och höra tio nya arter. Bland annat den extremt sällsynta myrfågeln Slender Antbird och den långnäbbade Black-billed Scythebill. Vi hörde också både Yellow-legged och Red-winged Tinamou. Det lovar gott inför morgondagen.

13 oktober

På mindre än 20 minuters restid från vårt hotell ligger en grönskande Atlantregnskog. På några timmars promenad fick vi se och höra över 100 olika arter – så snacka om artrikedom! Här ett axplock av alla de trevliga fåglarna som vi mötte: Striated Softtail, Bahia Spinetail, Rio de Janeiro Antbird, Fork-tailed Tody-Tyrant, White-collared Foliage-gleaner, Pin-tailed Manakin, Pallid Spinetail, Ferruginous Antbird, Crescent-chested Puffbird, Grey-headed Kite och Brown Tinamou. Dessutom fick vi se vår tredje silkesapa, Wied's Black-tufted-ear Marmoset.
 
Och vilken magisk eftermiddag vi bjöds på. Vi återvände till gårdagens plats vid gränszonen mellan Caatinga och Atlantic rainforest. Där fick vi se alla de tre endemerna som är knutna till denna naturtyp. Förutom gårdagens Slender Antbird såg vi Narrow-billed Antwren och Hangnest Tody-Tyrant. När solen började gå ned var vi på plats för ett mäktigt skådespel. På en vacker hällmark finns runda kaktusar med rosafärgade blommor som slår strax före solnedgången. Blommorna och dess nektar lockar till sig en massa kolibrier. Vi såg fem olika arter och snyggast var Ruby-topaz Hummingbird, men även till exempel Swallow-tailed Hummingbird och Stripe-breasted Starthroat lystes upp i vackra färger när de sista solstrålarna reflekterades i fjädrarna. Ett minne för livet!
De blommande kaktusarna som lockade till sig kolibrier. Foto: HG Karlsson

14 oktober

Vi återvände till gårdagens regnskog och valde att gå uppför en bred stig. På så sätt kom vi till andra delar av skogen och listan på arter blev lång även denna morgon. Här kommer en lista på de flesta av fåglarna – i ordning allt eftersom vi såg dem:
Black-throated Trogon, Greyish Mourner, Drab-breasted Bamboo-Tyrant, Spot-backed Antshrike, Spot-breasted Antvireo, White-eyed Foliage-gleaner, Sepia-capped Flycatcher, Blue Manakin, Eared Pygmy-Tyrant, Chestnut-bellied Euphonia, Flame-crested Tanager, White-throated Spadebill, Sibilant Sirystes, Violet-crowned Woodnymph, Scaled Woodcreeper, Tropical Pewee, Golden-capped Parakeet, Least Pygmy-Owl, Brown Tinamou, Scaled Antbird, Ochre-breasted Foliage-gleaner, Oustalet's Tyrannulet, Cinereous Antshrike, Pale-browed Treehunter, Rufous-winged Antwren, White-bibbed Antbird, Black-goggled Tanager, Sharpbill, Cinnamon-vented Piha, Green-backed Trogon, Spot-billed Toucanet, Lesser Woodcreeper, Rufous-browed Peppershrike, Bahia Tyrannulet, Greenish Schiffornis, Yellow-green Grosbeak, Gilt-egded Tanager, Yellow-lored Tody-Flycatcher, Rufous Gnateater, Striated Softtail, Yellow-throated Woodpecker och Zone-tailed Hawk.
 
Även denna kväll bjöds vi på en fantastisk upplevelse. Vi stod i kanten av ett kärr och väntade på den stora beckasinen Giant Snipe. Plötsligt kom den flygande och gjorde en lov över våra huvuden. Fem minuter senare kom den spelandes i en rasande fart. Det lät som ett mindre jetplan. Strax därefter landade den bara sex meter ifrån oss. Vilken näbb den har!
Innan dess hade vi fått se både Ash-throated och Blackish Rail. Dessutom en South American Snipe. Vi åkte tillbaka till hotellet med ett smil på läpparna.

15 oktober

Idag for vi vidare söderut till Serra Bonita Reserve. Det är ett privat reservat som vill skydda ”Submontane forest” i södra Bahia. Det är flera lokala markägare som gått samman i syftet att rädda regnskogen. För närvarande är sammanlagt 2500 hektar skyddat, vilket gör det till det näst största privata skyddade området längs Brasiliens kust.
Vi bor i trevliga rum mitt inne i regnskogen. Förutom höga träd finns här lianer, trädormbunkar, vilda begonior och mångfärgade bromelior.
Vi har tagit promenader längs stenlagda vägar där det är lätt att se regnskogens fåglar. En av dem, Pink-legged Graveteiro, finns bara här i detta bergsområde – det vill säga en extremt endemisk art. Andra mer eller mindre ovanliga fåglar som vi sett idag är Salvatori's Antwren, Rufous-brown Solitaire, Swallow-tailed Cotinga, Sombre Hummingbird och inte minst den lilla Eastern Striped Manakin. Vi har dessutom blivit uttittade av gamla bekanta – Wied's Black-tufted-ear Marmoset.

16 oktober

Vi har ägnat hela dagen med små vandringar i Serra Bonita Reserve. På förmiddagen åkte vi med jeepen högre upp på bergsryggen som vår regnskog ligger på. Där kompletterade vi gårdagens fina skådning med arter som Streaked Xenops, Rufous-throated Sapphire, Orange-bellied Euphonia, Lemon-chested Greenlet, Large-headed Flatbill, Thrush-like Wren och Sooty Swift. Seglaren var den första observationen för reservatet någonsin så vår guide Ciro blev extra glad!
 
Eftermiddagen blev mera lugn med promenad i omgivningen. Vi lyckades få höra både Plumbeous Antvireo och Variegated Antpitta.
 
Vi avslutade dagen med två häftiga upplevelser i skymningen. Först kom en Short-tailed Night-Hawk och gjorde några girar över oss. Sedan lockade Ciro fram en Long-tailed Potoo – mycket sällsynt i kustregnskogen. Han har bara sett den tre gånger förut. Det går fortfarande bra för oss!
Long-tailed Potoo. Foto: Ciro Albano

17 oktober

HARPY EAGLE! Denna mäktiga örn var en av anledningarna till att man skapade det privata reservatet i Serrano Bonita. Man trodde länge att arten var försvunnen från området, men hade ändå ett litet hopp om att den skulle återupptäckas. Och det gjorde man i mars i år när reservatvakter hittade en häckning inne reservatet! Därför kunde vi idag följa med dem till boplatsen och fick se den nu sju månader gamla ungen. Den var flygvärdinna och liknar sina föräldrar. Vilken häftig känsla att få se ungfågeln pröva sina vingar.

Det var med ett stort leende på läpparna som vi for vidare till kuststaden Porto Seguro. I närheten av staden har skogsbolaget Veracel avsatt ett cirka 6 000 ha stort reservat med kustregnskog. Vi hann med att besöka reservatet ett par timmar och fick se den sällsynta kolibrin Hook-billed Hermit och papegojan Ochre-marked Parakeet.
Den sju månader gamla Harpy Eagle (harpyan) som vi fick se idag. Häftigt! Foto: Ciro Albano

18 oktober

Vi återvände till Veracelreservatet i gryningen. Vårt hopp var att få se ett par arter Cotinga som gärna sitter i trädtopparna när solen går upp. Vi fann direkt en hona White-winged Cotinga. En stund senare hittade vi en mycket snygg hane Banded Cotinga i osannolika blå färger.
 
Sedan var det dags att leta upp två arter till med ett väldigt begränsat utbredningsområde, Bahia och Band-tailed Antwren. Även det gick som smort. Vi kunde även studera två nya papegojarter, Red-browed Amazon och Peach-fronted Parakeet. Dessutom hörde vi ropen från Coastal Black-handed Titi. En annan apart fick vi se när vi kom tillbaka till hotellet, där det satt ett par Geoffroy's Marmoset. Resans fjärde silkesapa.

Eftermiddagen ägnade vi oss åt att slöskåda längs havet. Vi såg mest badturister men även East Brazilian Chachalaca och White Woodpecker.

19 oktober

Vi har återigen besökt Veracelreservatet och kompletterat vår redan digra artlista med spännande fåglar som Blue-headed Parrot, Cinerous Mourner, Rufous-capped Anttrush, White-crowned Manakin, Ringed Woodpecker och Yellow-backed Tanager.
 
Efter en längre lunchvila åkte vi dit igen för att skåda lite fåglar som är aktiva i skymningen. En Lesser Nighthawk satt på en gren och drillade och vi hörde tre olika Tinamous nämligen Little, Small-billed och Solitary Tinamou.

Vi avslutade dagen på en fiskrestaurang i Porto Seguro.
HG Karlsson
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin