Falsterbo 5–9 september 2018

Ung bivråk på flytt. Foto: Mattias Ullman

Senaste nytt: himmelsk guidning vid Falsterbo fyr! Se: 8 september

Under perioden 5–9 september reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Falsterbo. Falsterbo är utan tvekan norra Europas finaste flyttfågellokal. Mängder med småfåglar och rovfåglar passerar förbi här. Vi följer flyttarna och lär oss hur man känner igen dem. Följ observationerna direkt här på nätet!

 

Sidan senast uppdaterad den 8 september kl. 21.40.

5 september

Efter att hela gänget träffats på Malmö central åker vi ner till Foteviken där vi hinner med någon timmes skådning. Vid Gröna jaktstugan (Inre Foteviken) ser vi mängder med fågel i fint kvällsljus!

100-tals ljungpipare står fint tillsammans med lite andra vadare och änder på rätt nära håll. 2 törnskator, en stenskvätta och ett gäng snygga, kanelfärgade buskskvättor sitter fint uppradade på staketstolpar och gör utfall mot olika insekter. En skräntärna (det börjar bli sent nu) flyger förbi och dagens överraskning – en ägretthäger – kommer inflygande och går sedan runt en stund i viken och fångar småfisk. Häftigast är kanske ändå de häftiga flockarna med ljungpipare som flyger på himlen, norr och öster om oss. Största flocken är på ca 2000 ex och den gör både snygga och långa band på himlen.

Sedan god middag och artgenomgång på Kursgården.

6 september

Vi börjar mellan Fyren och Nabben en halvtimme efter gryning där vi tränar på mängder av lockläten från olika tättingar. Efter ett tag börjar rovfågel också sträcka.

Flera lite oväntade arter flyger förbi och ett antal rovfåglar har dessutom smaken att visa upp sig fint!

Efter bara en timme utbrister Pirkko ”Det är ingen hejd på arterna!” Och efter detta bara ökar vi….

Vid lunch (om än en sen sådan kl 13) räknar vi ihop att vi faktiskt sett 13 arter rovfågel under morgon och förmiddag, bl a mindre skrikörn (endast sedd på mycket långt håll), stäpphök, 2 bruna glador, en pilgrimsfalk, etc.

Utöver detta hör vi också en tajgasångare som lockar ett antal gånger i Fyrträdgården.

Ute på Nabben på morgonen träffar vi också Nils Kjellén som berättar om sitt (Naturvårdsverkets) jobb med standardiserad räkning av sträckande fåglar under höstarna.

 

Efter lunch och siesta besöker vi Stavstensudden och Foteviken. Högt vattenstånd gör att vadarna är färre än förväntat.

Vi gläds dock åt fint ljus och en del rastande tättingar.

7 september

Vi inleder med en lugn och lång frukost på hotellet.

Därefter lugn promenad längs Banvallen (den gamla järnvägen), med betade strandängar i början, följt av  fårhagar och till slut gles skog med salix och björk.

2 ägretthägrar flyger förbi ute över havet – de tycks vara nästan ”vanliga” nuförtiden. Nu har vi sett nya ägretthägrar 3 dagar i rad- märkligt och häftigt hur fort en art kan gå från raritet till ”regelbunden”.

Ett litet gäng granna och randiga enkelbeckasiner visar upp sig helt öppet, efter att vi långsamt o försiktigt smugit fram, etapp efter etapp. De födosöker ivrigt och borrar ner sina långa näbbar i gyttjan. Efter att ha tittat på änder och några vadare går vi över till småfåglar bland fårhagar och ett par glesa stranddungar med lite vass. Vi tränar på lockläten hos diverse småfåglar (allt för många tycker kanske någon!?). Vi tycker oss höra minst 10 olika nyanser av det populära locklätet ”pip” och 3 olika nyanser av det lite tuffare locklätet ”tick”. De små rackarna hoppar snabbt runt i buskarna och är oftast dolda.

2 rödstjärtar med lite olika dräkter inser efter att de gömt sig för oss en stund att vi faktiskt är ganska ofarliga! Sen visar de upp sig fint på var sin gren och hoppar ibland ner på marken och fångar insekter.

Därefter blir det ett stopp vid Foteviken med vadare och änder.

Sen lunch på Gästis i Anderslöv.

Örnjakten kring Börringe blir inte precis som vi tänkt oss då ett lätt duggregn börjar falla.

2 havsörnar och massor, massor med röda glador ser vi åtminstone.

Vid Näsbyholmssjön ser vi faktiskt en ung myrsnäppa och 2 skräntärnor samt naturligtvis 100-tals eller möjligen 1000-tals gäss och änder.

När vi nöjda åker hemåt konstaterar vi att det skogrika och böljande landskapet runt Börringe verkligen är annorlunda än de plana åkrarna nere runt Vellinge och Falsterbo, trots att det bara ligger 30 minuter bort.

8 september

Efter frukost åker vi till Falsterbo fyr, där vi får en fantastisk guidning av Karin.

Först krånglar vi oss upp på smala, smala trappor längst upp i fyren.

Det är blåsigt där uppe, men med en helt underbar utsikt. Vi ser tex de bländvita klipporna vid Stevns klint och även konturerna av Mön i Danmark, ca 50km sydväst om oss.

 

Därefter sitter vi i lä bakom fyren i 2 timmar och lyssnar till Karins entusiastiska föredrag om allt från universums födelse, olika arters uppkomst, om verksamheten kring Falsterbo fyr, med ringmärkning, väderobservationer och guidningar av skolklasser - till hur man åldersbestämmer en rödhake eller en rörsångare i handen.

Vi lyssnar och lär från första till sista ord!

Därefter besök i bokhandeln/shopen vid fyren samt kaffe och kanelbulle.

Ett kortare besök på Skanörs ljung blir precis som vi gissat: fler fågelskådare än fåglar (anledning; det är lördag och det är allt för blåsigt).

Efter lunch blir det lååång promenad ut på Skanörs revlar.

Vinden är frisk, men fåglarna är många där ute!

Det är lågt vatten idag, vilket gör revlarna (sand och lite gyttja) extra stora. Det är verkligen en helt egen värld där ute, på en smal revel långt ute i havet.

Imponerande 17 arter vadare blir det där ute!

Mattias Ullman
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin