Island 19–29 juni 2018

Myrvatn. Foto: Gigi Sahlstrand

Senaste nytt: fria aktiviteter i Reykjavik slutade med... skådning, så klart. Se: 29 juni

Under perioden 19–29 juni reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Island, denna natursköna ö. Vi gör en rundresa runt ön och upplever allt fina som finns här, fåglar, valar och delfiner, vulkaner och vattenfall. det ska bli härligt! Det här blir AviFaunas tolfte resa till Island. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 30 juni kl. 18.35.

19 juni

Flyget från Arlanda blev kraftig försenat så det var att åka direkt till hotellet i Keflavik vid ankomst. Efter hela gruppen sammanstrålats gick vi till restaurangen i hamnen för äta en god middag.

20 juni

Underbart att vakna till solens strålar! Det har varit en längre regnperiod på Island så perfekt start på vår resa! Började dagen vid fyren på Keflaviks udde, Gardur. Vi möttes av stora flockar av ådor o ejderungar, härlig syn! Mindre härligt var att se minken som tog ejderungar, 2 hann den ta under tiden vi var där. Mängder av stormfåglar och lunnefåglar flög utanför fyren, även en hel del havssulor. Nån enstaka toppskarv sågs, 2 smålommar flög förbi, rosklarl gick på stranden.
 
Sen var det dags att besöka presidenten 😀. Det är fritt fram att gå in på hans tomt - inga stängsel. Och eftersom hans tomt ligger jämte 2 fina vikar stod vi på hans tomt för se över fågellivet där. Vi såg bl a sångsvanar, bläsänder, mängder av grågäss med ungar, kärrsnäppa, smalnäbbad simsnäppa, rödspov mm. Sen åkte vi söderut på Reyjkaneshalvön. Tog en fika på en klippa med fantastisk vacker utsikt över Kleifarvatn, där även intressanta blommor hittades. Därefter åkte vi till Seltun och fick vår första kontakt med jorden inre bubblande grytor.
 
Med en lätt stark svaveldoft i våra näsor åkte vi vidare till Grindavik för äta lunch. Vädret var så skönt att vi kunde sitta ute på verandan med blicken ut över hamnen. 3 vittrutar upptäcktes bl a. Sen for vi till den sydvästligaste fyren, Reykjanesta. På vägen dit såg vi en ganska stor koloni av silvertärnor som häckade jämte vägen. Mäktig syn mötte oss vid fyren - havet och häftiga formationer på klipporna! Många tretåiga måsar och några enstaka stormfåglar häckade på klippbrantern. Över havet flög mängder av alkor, stormfåglar och några havssulor och 10-tal mindre liror.
 
Avslutade dagen med samma ställe där den började, fyren Gardur. På eftermiddagarna har man chans att se många havsfåglar, bl a mindre liror. Och jodå, vi såg ett 30-tal mindre liror. Det var även sanslöst många silvertärnor som födesökte ute till havs, troligen över ett stort fiskstim.
Efter ny god middag i hamnen var det artgenomgång, sen gick några en kvällsrunda utmed klippkanten, några badade i den naturligt uppvärmda poolen och några bara chillade. I natt sover säkert många gott för det är många många intryck som ska bearbetas. Island är en sådan fantastisk ö!
Skön fika med härlig utsikt, Kleifarvatn. Denna sjö uppstod 2010 då Eyjafjallajökull hade sitt utbrott. Vattnet trycktes upp underifrån. Foto: Gigi Sahlstrand

21 juni

Idag började resan norrut, nu ska vi följa väg 1 runt Island medsols med några avstickare. Istället för ta tunneln under fjorden Hvalfjördur som de flesta gör tog vi den vackra kustvägen runt fjorden med en avstickare in till Medelfellvatn. Där såg vi bl a 2 smalnäbbad simsnäppa, flera kustlabbar och 2 svartnäbbad islom på långt håll. Vid fikat fick vi sällskap, 3 islandshästar som hade rymt men de jagades effektivt in med vallhund och husse på fyrhjuling. Sen vallade hunden in oss ända tills vi åkte iväg med bussen 😀.
 
Vid nästa stopp låg en hane strömand riktigt läckert o födosökte i en fors i olika nivårer. Intressant att följa hur den enkelt simmade i strömmen! Där intill fanns även ett par gravänder. Till allas stora förtjusning såg vi lite senare vid 3 tillfällen fler strömänder, en hona och 2 par. Wow, redan 6 strömänder!! Ett annat stopp gav 3 svartnäbbade islommar som sågs bra, jämte dem låg några lunnefåglar och chillade 🙂.
 
Färden fortsatte tillbaka till väg 1 norrut men innan vi lämnade fjorden sågs fjällripa vid 2 tillfällen, dock hastigt genom bilfönstret, flygande, vilket gjorde att bara ngr i bussen hann se dem. Vid lunchstoppet sågs ytterligare en islom. Nästan samtliga har Bosse hittat, han får numera heta ”Bosse den iskalle” 😁! Övrigt så förundras vi av det vackra snabbt skiftande landskapet och alla enorma ytor med blåa lupiner (Alaskalupin). 
 
När vi kom fram till vårt boende, Gauksmyri, tog vi en promenad ner mot våtmarken. Enormt många enkelbeckasiner i luften, en smålom hördes, 1 svartnäbbad islom (det var den 7:e idag!) , flera kärrsnäppor, 2 svarthakedoppingar samt 2 brushanar som är ovanligt att se på Island. Senare på kvällen serverades vi en goda buffémiddag!
Tyvärr en grå dag med lätt regn då o då. Men alla islommar och strömänder värmde oss!
 
Den fantastiskt vackra strömanden. Foto: Gigi Sahlstrand
22 juni
Några startade dagen att gå ned till våtmarken innan frukost. Ungefär samma fåglar som dagen innan men lite mer aktivitet hos dem. Från gården fick vi med oss en katt som följde oss fram o tillbaka, ja, vi har ju samma fågelintresse 😉. Dagens första stopp var vid polishuset i Blöndus där man brukar se strömänder. Jodå, en vacker hane låg där o sov och som var ganska obekymrad av vår närvaro. Flertal smalnäbbade simsnäppor, kärrsnäppor och 2 vitvingade trutar samt 1 vittrut. Det fanns även några ringmärkta grågäss. Efter vi läst av ringarna så fick vi reda på att de var ringmärkta i England. Här hittades även den svårsedda grönlandsyxnen
 
I Saudarkrokur handlade vi fältlunch som senare intogs vid deltat Heradsvatn, västra utloppet. Solen sken men oj vad det blåste! Vi kunde räkna in ett dussin smålommar, 6 alfågel och ett snösparv par som exponerade sig fint för oss. Vid östra utloppet hittades en ensam kanadagås, ovanligt eftersom de inte häckar här. Övrigt så fanns runt 5 par svarthakedoppingar. 
 
Färden gick vidare och utmed deltat sågs sammanlagt ca 200 spetsbergsgäss med ungar i olika småflockar. Även Islands nationalblomma hittades i området, den vackra blomman praktmjölke! Ett obligatorisk glasstopp i Akureyi och samtidigt sörja lite för att Island förlorade sin VM match men strax senare blev det jubel...Vid ett stopp för att fota vacker vy över staden upptäcktes en val, inte bara en utan flera och av 2 olika sorter. Det första sågs på håll, en grindval men sen var det 2 knölvalar som bjöd på en generös visning av sig själva på fotoavstånd, COOLT!! 
 
Midsommardagen, som inte firas på Island, blev en fin dag! Det var en mycket vacker vägsträcka vi färdades fram på och strålande sol, dock lite blåsigt men ganska varma vindar. Från fönstret i mitt rum ser jag ett par svartnäbbad islom som precis fått ut en unge. Ena föräldern ligger kvar på boet så fler är på G, wow!!!
 
Idag färdades vi i ett storslaget landskap. Foto: Gigi Sahlstrand
23 juni
I dag var det dags för en av resans höjdpunkter, valsafari i Skjalfandi bukten. Vädret var perfekt, knappt någon vind alls idag. Vi åkte ut med Sarborg från hamnen i Husavik. Vid Puffin Island såg det ut som myggsvärmar på håll men det var lunnefåglar! Strax innan hade vi fått sett våra första storlabbar. Och wow, på håll såg vi redan valar ute bukten, minst 3 olika knölvalar. Kändes lite suspekt att studerade lunnefåglar och se val bakom dem i samma kikarfält!! Senare såg vi sammanlagt minst 5 knölvalar till på olika distanser, bl a en hona med sin kalv väldigt nära.
 
Vi åt en god soppa i hamnen sen styrde vi mot en trevlig lokal strax utanför Husavik. Precis när vi skulle svänga ned mot pölarna som låg nära kusten dök en jorduggla upp. Såg lite lustigt ut när den dök ned i lupinfältet! Strax efter sågs en fjällripa och en hördes. I vattnet låg ett islomspar med 2 ungar, helt oberörda av oss. Lockade lite på varandra, coolt ljud! Övrigt så var det många änder och svarthakedoppingar med ungar, alla väldigt unga. Vid kusten sågs 10-tal skärsnäppor.
 
Nästa stopp var en pöl inte så långt ifrån, där var det otroligt många smalnäbbade simsnäppor och rödspovar. Nästa pöl, Vestmannsvatn, gav en överraskning - en islandsknipa i eqlipsedräkt låg där, yeah!!! Övrigt låg ytterligare ett par av svartnäbbad islom och med dagens sötaste, 2 mkt små ungar på ryggen. Vi börjar bli bortskämda med islommar nu 👍. Sista stoppet denna händelserika dag blev Godafoss, ett mäktigt vattenfall bara några km från vårt boende. Här hittades 5 strömänder, även dessa har vi blivit lite bortskämda med 😀.
 
Utmed vägen ser man mängder av vissa arter tex röd- och småspov, rödbena, enkelbeckasin, ljungpipare, rödvingetrast och ängspiplärka. Under dagen sågs ca 25 svarthakedoppingar, känns som de har ökat! 
Under valturen sågs runt 8 knölvalar! Foto: Gigi Sahlstrand
24 juni
Idag la vi hela dagen runt Myvatn. Namnet för sjön betyder "myggsjön" och det förstår man....Mängder av knottliknande flugor MEN de bits knappt den är bara överallt, gärna i ansiktet 🤨. Ett urval som sågs i sjön under dagen, de flesta dessutom med ungar; 200 islandsknipor, 500 vigg, 400 bläsand, 250 smalnäbbade simsnäppor, 80 snatterand, 100 bergand, 20 alfågel, 10 sjöorre, 25 svarthakedopping, 2 smålom, 1 svartnäbbade islom, 1 snösparv och 1 gärdsmyg.
 
Vi besökte även fågelmuseet. Där finns i stort sett alla arter uppstoppade som setts på Island. Bra att träna på artkaraktärer på de arter som är aktuella för oss. Intressant även att se och känna på klotalgen (Lake-balls/marimo), en alg som i princip bara finns i Myvatn samt en sjö i Japan, ungefär stor som en tennisboll! Sen åkte vi till Grjotagja, kontinentalsprickan som växer ca 3 cm/år och delar Island i 2 kontinenter, Europa och Amerika. 
 
Lunchen intogs i cafeterian till naturbadet vid Myvatn. Därefter blev det bad😀. Blått varmt skönt vatten. Påminner om Blå Lagunen men mycket mer charmigt, härlig vy över sjön, mindre med folk och billigare! Avslutade dagen vid sjön genom gå promenaden ut på Kalfaströnd. Vackert! En fantastisk utsikt med "raukar" i förgrunden. Utanför på en ö upptäcktes sittande jaktfalk, yeah!! Dom var tydligen två för en drog iväg ganska snart men strax efteråt upptäcktes en kvar på samma ställe. I sydvästra delen låg upp mot 110 islandsknipor koncentrerat, 95% var hanar. Fick en mindre kul upplevelse, en hane islandsknipa uppvaktade en hona, en liten andunge simmade förbi och då angrep hanen den och bet ihjäl den 😢. Märkligt beteende!
 
Under vår 15 mil långa färd över fjället till vårt boende såg vi minst 80 par spetsbergsgäss, alla med ungar, skoj. En ny händelserik dag till ända, en fantastisk varm dag, t o m kunnat gå i linne!!
 
Fjällsippa är en mycket vanlig blomma på Island. Här, tyvärr något utblommad, vid Myvatn. Foto: Gigi Sahlstrand
25 juni
Oj, idag hade vinden bråttom, den väckte oss i morse 😮, tänk vad snabbt vädret kan slå om! Idag skulle vi börja med åka över berget för ta oss ned till östkusten men vinden var upp mot 30 s/m där uppe så vi fick körförbud. Efter ha handlat och fikat så åkte vi längs med floden i dalen, svängde av på ett ställe som såg bra ut på kartan och BINGO, vilken bra väg! Direkt sågs 2 fjällripor riktigt bra! En av dem gick en kort stund på vägen framför oss, sen satte den sig i vägkanten och visade upp sig finfint! Lite senare var det en till, en hona med ungar. Otroligt vad många fjällripor vi har sett redan på denna resa, vi hade en ytterligare direkt på morgonen när vi började köra. Sen sågs en hane islandsknipa och 4 strömänder längs samma väg 😀. 
 
Efter tagit lunchen i skönt lä intill en liten planterad skog fick vi klartecken att ge oss upp i bergen. En otroligt vacker väg! En stenfalk kom äntligen in på listan. Det var inte alls så blåsigt men oj, när vi kom ned till kustvägen som skulle leda oss till vårt boende Brunnholt (väster om Höfn), så blåste det rejält på vissa stället 😮😮. I Djupivogur stannade vi för en fika i hamnen, där såg vi bl a en vitvingad trut, en flygande svartnäbbad islom och yeah, en tamduva kom äntligen in på listan 😁. Vi stannade på några andra vackra platser och njöt av landskapet och havet! Vid ett stopp utmed kusten hade ca 2000 ejderhanar flockat ihop sig tätt tätt, såg ut som en vit flytande matta.
 
Nu bor vi intill glaciären Vatnkullör som ses från vårt boende, häftig utsikt från rummen! Det är världens största om man räknar bort Arktisk och Antarktisk. Efter en god middag fick vi hemmagjord glass, mums! Vår chaufför Þorgeir fick slita idag, vinden slet o drog i bussen hela tiden.
 
Fantastisk landskap utmed väg 939. Foto: Gigi Sahlstrand
26 juni
Idag hade vinden mojnade betydlig och solen sken. Första stoppet var vid islagunen Jökulsarlon, smältvatten och isblock/berg från glaciären Vatnakullör. Vi började vid utloppet, många silvertärnor födosökte, både kustlabb och storlabb försökte sno åt sig fisk. En snöfinkshane matade oskyggt en flygfärdig unge bara några meter ifrån oss och sjöng en trudelutt då och då. Fyra skärsnäppor födosökte längs kanten och en knubbsäl simmade i utloppet. Sen var det dags för båttur i glaciärsjön. Vackra formationer och färger av is! Några sälhuvuden dök upp, denna gång gråsäl, i det 2-5° gradiga vattnet. Vackert att se silvertärna och tretåiga måsar sitta på isbergen/blocken. Under turen bjöds vi på 600-1000 år gammal is 😀. En deltagare hade med whisky, inte illa att ha ”whisky on the rocks” med så gammal is 🙂. Intill parkeringen häckar minst 300 par silvertärnor. I samma område såg vi ca 300 par vitkindade gäss med ungar i olika flockar. Vi tog även ett stopp vid nästa islagun, Fjallsarlon, imponerande!
 
Färden gick vidare mot sydspetsen av Island, avslutade dagen på Dyrholaey. En fantastisk utsikt! Flera havssulor samt 1 minde lira sågs. På fågelbergen utanför häckar många tretåiga måsar, sillgrisslor och en del lunnefågel. Överallt ser man häckande stormfågel.
 
Bor nu intill en av Islands största vattenfall, Skogafoss, som har ett fall på 60 meter. Lägger ytterligare en fantastisk dag till handlingarna. Det är många intryck nu att bearbeta!
En fantastisk dag vid Vatnakullör. Här står gänget vid Fjallsarlon med glaciären Vatnakullör bakom. Foto: Gigi Sahlstrand
27 juni
Vi började dagen där vi avslutade i går, Dyrholaey. Denna gång satsade vi på att hitta en spetsbergsgrissla och yeah, det gjorde vi tillslut. En på vattnet och en på klippan utanför. Tyvärr på långt avstånd. Upp mot 35 storlabbar flög förbi (och ytterligare ca 15 sågs idag) och äntligen sågs en stenskvätta bra, 1 par t o m 🙂. Sen åkte vi till svarta stranden och grottan Reynisdranger - Halsanefshellir. Där finns en otrolig märklig klippformation vid grottan, den har givit inspiration till Reykjaviks kyrka. 100-tals lunnefåglar låg i vattnet.
 
Efter ha fikat åkte vi till orten Vik, här gavs det tid för shopping av isländska kläder. Vi passade på att även äta lunch där. Sen styrde vi kosan till nästa imponerande vattenfall, Seljalandsfoss. Där kan man gå bakom fallet och önska sig 3 saker :-). Fast precis innan vi skulle gå föll en önskan in direkt , Sverige vann sin match i VM och blev etta i sin grupp 👍. Det firade vi med ”after birding” på verandan till vårt boende i skön sol! Vi bor en natt till i Skogafoss. Vi förundras fortfarande av all vacker och omväxlande natur på Island! Dessutom såg vi en ovanlig art på Island, en ringduva!
Efter en dag i fält är det skönt med något svalkande och samtidigt skåla för Sverige. Här ses även ”vårt” vattenfall Skogafoss. Foto: Gigi Sahlstrand
28 juni
Är man på Island bör man testa rida Islandshäst 😀. Det tyckte iallafall knappt halva gänget som fick en härlig ridtur längs med bergets kant. Många fåglar på klappavstånd, fåglarna är orädda när man kommer till häst. Andra gänget åkte till Selfoss utlopp och hade bl a 4 svartnäbbad islom, 15 smålom, 20-tal vittrutar i olika åldrar, 2 skärsnäppa och 14 gråsäl.
 
Sen var det dags för den "klassiska" gyllene cirkeln - det majestätiska vattenfallet Gullfoss, Geysir där Strokkur sprutar upp en stor mängd vatten runt 10 meter upp i luften ungefär var 5 minut och till sist den historiska magnifika platsen Tingvalla. I Tingvalla landade 2 smålommar dryga 10 meter ifrån oss och började oberört putsa sig, coolt! Sen hann vi bara gå en bit för att upptäcka flertal strömänder, det blev 14 hanar och 2 honor, WOW!! Kändes fint att avsluta resan runt Island med dessa!! Därefter var det färd mot Reykjavik för tillbringa vår sista natt där. 
 
 Mäktigt när Strokkur expoderar i en vattenkaskad! Foto: Gigi Sahlstrand
29 juni
Idag var det dags att lämna fantastiska Island. Förmiddagen ägnades till fria aktiviteter i Reykjavik. Trots att tiden användes till titta på de typiska sevärdheterna smög fågelskådningen in, bl a att besöka stora dammen, se ut över havet o kika in i trädgårdar. Inga nya arter kom till idag men vi ska vara supernöjda med sett 73 arter under resans gång! Vi har haft enorm tur med vädret, haft en jättebra o trevlig chaufför men det bästa var gänget själva - positiva, trevliga, humöret på topp, hjälpsamma och alla bjöd på sina kunskaper i både fåglar och botanik.
Hejdå och tack till alla härliga deltagare!! Alla bidrog till att gruppen blev sådant glatt o positivt gäng! Kul att flera uppskattade ridningen på Islandshäst. Trevlig sommar önskar jag och min Islänning där våra manar matchade varandra /Gigi Sahlstrand
Gigi Sahlstrand
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin