Norra Indien 1–18 december 2019

Reseledare: Teet Sirotkin

Indian Skimmer, en av de häftiga målarterna när vi åker båt på Chambal River. Foto: Göran Pettersson

Indien är en av dessa destinationer som du inte bör missa i sin skådarkarriär. Här finns ”allt” som ger en resa det där extra. Det blir ofta en smärre kulturchock då man för första gången möter det folkrika Indien. Och gott om fantastiska fåglar är det också, orädda är de. Vi kommer att på vår rundresa i de nordliga delarna av Indien besöka såväl våtmarker, floder och torra skogar på låglandet som frodiga skogar och omfattande gräsmarker på Himalayas sluttningar. Vårt boende ligger strategiskt nära fågellokalerna och det indiska köket brukar imponera med sin smakrika mat. Vi kommer att se massor med arter typiska för indiska halvön men också träffa på många spännande sibiriska övervintrare. Norra Indien erbjuder kanske den bästa fågelskådningen som finns i Asien!

Taj Mahal, ett av Klassiska Indiens många viktiga inslag. Foto: Göran Pettersson

Vi inleder resan i det klassiska Ranthambhore i Rajasthan. Här har vi goda chanser att hitta tiger. Här är också fågelrikt, så skulle vi missa tiger finns åtskilliga fåglar att titta på som tofsbivråk, Crested Serpent Eagle, Painted Spurfowl, Painted Sandgrouse, Plum-headed Parakeet och White-capped Bunting bland många andra. Vi bor precis utanför nationalparken och har fågellivet runt hörnet. Att sitta här med en kall dryck i handen och låta solen sänka sig efter en innehållsrik dag – ack, vilken njutning!

AviFauna har alltid sett tiger på resorna till Klassiska Indien. Foto: Göran Pettersson

Vårt nästa stopp blir vid Bharatpur, kanske en av de mest välkända fågellokaler som finns. Parken består till stor del av en grund våtmark med spridda träd på små kullar ute i vattnet – arrangemanget är så raffinerat att europeiska miljövårdare gott kunde göra en studieresa hit! Över det hela vakar den jättelika Black-necked Stork med upphöjd värdighet. Biltrafik är inte tillåten, utan vi cyklar runt på små vägar och njuter av stillheten och det praktfulla fågellivet. Vattenrika vintrar finns här gott om änder och vadare. Den pampiga sarustranan kan man knappt missa. Vi ser också andra gäster från norr som sibirisk piplärka, citronärla och bergstaigasångare. Vi hinner besöka flera olika miljöer – våtmarker, grässtäpp, buskmarker och skog – och får även möjlighet att bekanta oss med förhållandevis oskygga däggdjur, bl.a. sambar, axishjort och antilopen nilgai. På flera resor har vi också sett djungelkatt.

Vi såg sex olika bruna fiskuvar på resan till Klassiska Indien 2018. Hur många ser vi på resan 2019? Foto: Göran Pettersson

Eftersom vattentillgången i Bharatpur varierar mellan åren har vi lagt in ett besök i National Chambal Sanctuary, beläget längs Chambal-floden. Här ger vi oss ut på floden med båtar och spanar efter såväl indisk saxnäbb som kärrkrokodil och gangesgavial. Det är också hygglig chans att hitta den numera sällsynta Black-bellied Tern.

Vad vore en resa i norra Indien utan att besöka Taj Mahal, ett av världens sju ”nya” underverk. Vi ägnar några timmar åt detta magnifika mausoleum och hinner också med att besöka Red Fort, ett världsarv som har sitt ursprung från sent 1000-tal. Längs floden Yamuna som rinner förbi Taj Mahal har vi också chans att se lite vadare och rovfåglar. Brown Rock Chat ser vi garanterat vid Red Fort.

Vid Kosi River har vi goda möjligheter att få se ibisnäbb. Foto: Göran Pettersson

Tillbaka till New Delhi styr vi kosan mot norr och nu blir det Himalayaskådning resten av resan. Vi inleder i Corbett NP (vars artlista är 400 arter lång!). Här skådar vi från jeep, man får nämligen inte promenera fritt i nationalparken. Från jeeparna är det bl a tigerskådning som gäller och chanserna är rätt så goda att vi ska hitta något djur. Corbett bjuder också en helt ny fågelfauna än vad vi tidigare sett under resan nu möter vi solfåglarna som hör hemma på Himalayas sluttningar, nya rovfåglar och en mängd andra arter som berikar vårt skådande och gör artlistan lång.

De högsta topparna som vi ser i Himalaya är ett bra stycke över 7.000 meter höga. Foto: Göran Pettersson

Vi avslutar resan i området runt Naini Tal där vi skådar på än högre höjd än i Corbett. Det betyder ny miljö och nya fåglar. Vi tittar efter arter som Kalij och Koklass Pheasant, Brown-fronted Woodpecker, Upland Pipit, flera arter trastar, järnsparvar och blåstjärt bland många andra nordliga övervintrare. Pangot och Corbett tillsammans ger en god mix av Himalaya-arter.

 

Teet Sirotkin har tidigare rest Indiska halvön, såväl i Indien som på Sri Lanka. AviFaunas resor till Norra Indien är mycket populära och det här blir den elfte resan dit efter tjugoåtta resor på Indiska halvön.

Vi räknar med att kunna se ca 360 fågelarter under resan.

Black-headed Jay är en av många Himalaya-arter vi stöter på i Himalaya. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1: Resan startar på New Delhis internationella flygplats. Natt i Delhi. Dag 2: Fem timmar långa tågresa till Ranthambhore. Skådning där på eftermiddagen. Två nätter i Ranthambhore. Dag 3: Ranthambhore Sanctuary. Dag 4: Morgon- och förmiddag vid Ranthambhore. Efter lunch transport till Bharatpur. Tre nätter i Bharatpur. Dag 5–6: Keoladeo National Park och Bund Baretha, Bharatpur. Dag 7: Transport till National Chambal Sanctuary som vi når efter lunch. Båttur på floden Chambal River. Natt i Chambal. Dag 8: Skådning runt lodgen och transport till Agra. Taj Mahal på eftermiddagen. Natt i Agra. Dag 9: Besök vid The Red Fort. Efter lunch transport några timmar tillbaka till New Delhi där vi också övernattar. Dag 10: Sju timmars transport till Corbett National Park. Tre nätter i Corbett. Dag 11–12: Corbett NP. Dag 13: Morgon– och förmiddagsskådning vid Kumeria. Efter Lunch transport till Pangot. Två nätter i Pangot. Dag 14: Pangot. Dag 15: Pangot på förmiddagen och sedan transport till Sat Tal. Två nätter i Sat Tal. Dag 16: Sat Tal. Dag 17: Morgon och förmiddag vid Sat Tal. Senare under dagen transport till Kathogdam för eftermiddags/kvällståg till Delhi. Dag 18: Besök i Sultanpur. På eftermiddagen besök på Sikhtempel i Delhi. Resan avslutas på New Delhis internationella flygplats efter middag på hotellet.

Pris utan flyg: ej fastställt. (maximalt 12 delt.).

Pris med flyg: ej fastställt. (maximalt 12 delt.).

Enkelrumstillägg:  ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
I priset ingår:

Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Alla transporter
Båttur på Chambal River
Helpension
Samtliga inträden och avgifter
Engelskspråkig fågelguide under hela resan
Dricks till guider, chaufförer och tågpersonal 
Svensk reseledare

Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan

Tillkommer: visumavgift (f n ca 50 USD) samt dricks på hotell + bagagebärare (ca 2 USD/dag)

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.

Klimat. Som sval svensk sommar, 15–20° i låglandet, något svalare i bergen där nattfrost kan förekomma. Risk för regn men förhoppningsvis inte snö.

Tempo. Medeltempo, d.v.s. två storkar. Fokus på fåglar och däggdjur. I Agra (dag 8/9) gör vi några kulturnedslag.
 

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med.  Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin