Malaysia 25 mars – 4 april 2018

Reseledare: Göran Pettersson

Silver-eared Mesia, en art vi tittar efter i Fraser´s Hill. Foto: Göran Pettersson

Som en glimrande juvel i dunklet hoppar den fram mot oss, Mangrove Pitta. Vilken ynnest att få uppleva en så färgsprakande fågel, och vi som precis har fått uppleva hur gnistrande blå hanen av Mangrove Flycatcher är. Tidigare under morgonen, precis innan gryningen, lyssnade vi efter Large-tailed Nightjar och när gryningsljuset nådde trädtopparna började en Lineated Barbet pumpa sitt tvåstaviga läte. Det har varit ett omtumlande första dygn i Malaysia. Fågelfaunan är ju så annorlunda här än vad vi är vana vid hemifrån. Luftfuktigheten är hög men takfläktarna på restaurangen i går kväll fläktade skönt. Maten var utsökt med en hel meny på olika fisk- och skaldjursrätter. I morgon åker vi vidare upp till höglandet och där väntar oss en helt ny fågelfauna med bl a Long-tailed Broadbill och Blue Nuthatch.

De maffiga plankrötterna på de stora träden är typiskt för tropisk regnskog. Foto: Göran Pettersson

AviFauna arrangerar nu för sjätte gången en resa som koncentrerar sig på fastlands­delen av Malaysia. Vi kommer att besöka tre huvudtyper av biotoper; mangrove, höglands- och låglandsregnskog. Färdrutten är upplagd så att vi har gott om tid för varje område vi besöker och vi kan förvänta oss en fågellista på ca 300 arter. Det finns även en del däggdjur i de områdena vi besöker och vi kommer att stöta på bl a flera arter apor/gibboner, ekorrar och utter. För den kräldjursintresserade finns också en hel del, både stort och smått, som lockar bl a flera arter Monitory Lizard, Flying Lizard och olika geckoödlor.

En båttur på Tahan Rivers biflöden i Taman Negara är en fin regnskogsupplevelse. Foto: Göran Pettersson

Vi inleder vid Kuala Selangor naturpark på Malackahalvöns västkust. Här finns ett relativt stort bestånd av mangrove – en starkt hotad miljö i Sydostasien. Flera fågelarter som vi ska söka efter här är helt bundna till mangroven, bl a Mangrove Pitta och Mangrove Flycatcher. I närheten av mangroven ligger en fågelrik lövskog som hyser en hel del fåglar som vi inte kommer att se under resten av resan bl a Collared Kingfisher, Olive-winged Bulbul och Ashy Tailorbird. Innan läggdags går vi en runda i området för att söka efter ugglor. Här finns både Collared Scops Owl och Buffy Fish Owl.

Long-tailed Macaque är en av de vanligare aporna under resan. Foto: Göran Pettersson

Det är nu dags att byta till svalare miljö och vi åker till Genting Highlands. Här har man på senare år funnit en liten population Mountain Peacock Pheasant. Vi gör ett försök efter denna åtråvärda endem för Malackahalvön. Sedan bär det av upp till den gamla ”Hill Station” Fraser´s Hill. Här uppe tillbringade britterna och holländarna tiden under den varma och fuktiga monsunperioden. Det här tilldrog sig under kolonialtiden men vanorna lever kvar än idag och nu är det storstadsbefolkningen från Kuala Lumpur som tar sig hit på helger och under semestrar. Vi tillbringar flera nätter här uppe och fågelfaunan skiljer sig markant från kustfaunan. Vi kommer att möta s k ”Bird Waves”, meståg, som myllrar av arter och individer. Karaktärsarterna utgörs av bl a Black-and-crimson Oriole, Mountain Bulbul, White-throated Fantail, White-browed Shrike-Babbler och Mountain Fulvetta. Några av arterna vi ska spana extra efter är Rusty-naped Pitta, Long-billed Partridge och Malayan Whistling Thrush. De är alla svåra att få se men de finns just här i Fraser´s Hill.
 
Vi kommer även att tillbringa en del av tiden i The Gap som är beläget ca 400 meter lägre än Fraser´s Hill. Fågelfaunan är annorlunda här och vi hoppas få se flera bambuspecialister, bl a Bamboo Woodpecker. Andra arter här nere är t ex den härligt gulsvarta Sultan Tit, Scarlet Minivet, Black-crested Bulbul och Green-billed Malkoha. I ravinerna ska vi lyssna efter den sällsynta Marbled Wren Babbler.

White-rumped Shama brukar röja sig med sin skönsång. Foto: Göran Pettersson

Så äntligen når vi Taman Negara, regnskogarnas regnskog. Området räknas till de äldsta regnskogarna i världen och uppskattas till 130 miljoner år gammal! Här kan man stanna länge och ändå alltid uppleva något nytt. Vi kommer att tillbringa fem nätter här och vår vistelse kommer att bjuda på vandringar på stigar i den täta regnskogen och båtfärder på små orörda biflöden till huvudfloden, Kuala Tembeling. På kvällarna förbereder vi oss för kulinariska höjdpunkter från det malaysiska köket och vid några tillfällen blir det sena nattvandringar då vi ska lyssna och lysa efter ugglor och Frogmouths. Taman Negara hyser många arter ur många fågelgrupper varför artsammansättningen blir synnerligen varierad. Här finns Hornbills, Barbets, hackspettar, trogoner, duvor, gökar, Pittas, flugsnappare och en mängd olika Babblers. Vill man inte delta på alla vandringarna går det bra att skåda direkt vid förläggningen.
 
Göran Pettersson har tillbringat över två år i fält i Sydostasien och besökt Malaysia under många resor. AviFauna har tidigare besökt Sydostasien under tjugotvå resor och det här blir sjätte resa till Västmalaysia.

Vi räknar med att se ca 300 fågelarter under resan.

I Taman Negara förlägger vi en del av skådningen vid traktens vattenhål. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1: Resan börjar på morgonen på Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Transport till Kuala Selangor och skådning där på eftermiddagen. Natt i Kula Selangor. Dag 2: Kuala Selangor under morgon och förmiddag. Efter lunch transport till Bukit Tingi och skådning där. Natt i Bukit Tingi. Dag 3: Transport till Fraser´s Hill. Skådning längs vägen vid Ulu Yam. Tre nätter i Fraser´s Hill. Dag 4–5: Fraser´s Hill och The Gap. Dag 6: Morgon i The Gap. Transport till Taman Negara. Fem nätter i Taman Negara. Dag 7–10: Taman Negara. Dag 11: Taman Negara fram till lunch. Buss till KLIA där resan avslutas.
 
Pris utan flyg: 31.700 kr. (8–10 delt.).

Pris med flyg: ca 38.700 kr. (8–10 delt.).

Enkelrumstillägg: 4.300 kr.
Ungdomspris utan flyg: 28.500 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 35.500 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell. I Taman Negara bor vi i komfortabla bungalows
Helpension
Alla transporter
Flera båtturer i Taman Negara NP
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Dricks till guider och chaufförer
Inhemsk natur- och fågelkunnig guide under hela vistelsen
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 7.000 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.


Klimat. Ca 25-30oC på dagarna. Mycket hög luftfuktighet.

Tempo, inriktning. Tvåstorksresa, d.v.s. medeltempo. Det kommer att bli många tidiga morgnar och flera sena kvällar. På de flesta lokalerna kan man dock välja sovmorgon och tidig läggning som det passar en själv. Mitt på dagen, då det är som varmast, håller vi siesta.

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 3.170 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin