Peru med Guldkant 7–21 april 2018

Reseledare: Roger Ahlman  FULLBOKAD

Andean Cock-of-the-rock, Perus nationalfågel. Foto: Roger Ahlman

Efter några timmar i buss från Cusco når vi Acjanciopasset på 3 600 meters höjd. Här siktar vi in oss på våra första andinska fåglar. Nedanför oss har vi klassiska Manu Road som brakar nedför östra sidan av Anderna till Amazonas lågland. Vi ska dock hålla oss till den bergiga delen, strategiskt baserade på trevliga Cock of the Rock Lodge. Alldeles intill har vi en spelplats för Andean Cock-of-the-rock, tillika Perus nationalfågel. Följ med på ett stort fågeläventyr och för ett mycket gångbart pris!

Andean Condor, Andernas regent. Foto: Roger Ahlman

Peru är världens näst artrikaste land (efter Colombia) med drygt 1 800 arter anträffade. Naturligtvis är det omöjligt att “göra” Peru på en resa, utan det får bli ett axplock där vi koncentrar oss på området runt Lima som ger flera endemer och dessutom en chans till acklimatisering efter en lång resa. Vi besöker kustnära våtmarker samt den torra Santa Eulaliadalen med relativt enkel skådning och inte alltför många nya arter på en gång. Här besöker vi också en sovplats för kondor, tveklöst en av de mer spektakulära arterna i Sydamerika.

Wire-crested Thorntail, en av alla läckra kolibrier vi ser. Foto: Roger Ahlman

Större delen av resan spenderas i sydöstra delen av landet runt Cusco. Inkaruinerna Machu Picchu är en given attraktion där vi blir guidade runt en hel morgon. Här bor vi också på ett fint hotell med kolibrimatare (”feeders”) i trädgården.

Golden-headed Quetzal. Så glänsande grön! Foto: Roger Ahlman

Artrikaste delen blir på klassiska Manu Road som löper nedför östra sidan av Anderna med en artsammansättning som förändras allt eftersom vi rör oss ner mot vår bas på 1 400 meters höjd.  På bekvämt gångavstånd finns en spelplats för Andean Cock-of-the-Rock. Mesta skådningen blir utmed vägen där bussen sakta följer efter oss. Här hoppas vi framför allt att träffa på flockar med många olika arter och då blir det riktigt häftig skådning med många intryck när det rör sig överallt i träden! Lodgens veranda inbjuder till lite lättare skådning med en kopp kaffe och ett bra utbud av kolibrier på behagligt fotoavstånd.

Flame-crested Tanager, en av alla dessa färggranna tangaror vi kommer att få se. Foto: Roger Ahlman

Förutom alla fåglar, kommer vi också att ta del av Perus rika kultur med stadsrundturer i både Lima och Cusco samt prova på en del av det stora kulinariska utbudet.

Eftersom resan går med Guldkant bor vi vid flera tillfällen på finare hotell än brukligt på resor till södra Peru. Vi besöker också flera restauranger som vanligtvis inte ingår på resor till södra Peru. Även om tempot är relativt lågt under resan, kommer vi att få se mängder med fascinerande fåglar. Peru är ju ett enastående fågelrikt land.

Roger Ahlman har bott och guidat fågelgrupper på heltid  i Sydamerika sedan 1990-talet och är en av de mest rutinerade skådarna i Peru och Ecuador. AviFauna har besökt Peru på två tidigare resor efter ett trettiotal resor till Sydamerika.

Peruvian Thick-knee, en av världens tio arter tjockfotar. Foto: Roger Ahlman

Resrutt. Dag 1: Resan startar i Lima på eftermiddagen. Natt i Lima. Dag 2: Morgonen vid Pantanos de Ventanilla. Eftermiddag stadsrundtur i Lima och transport till nedre delen av Santa Eulaliadalen. Natt i Santa Eulalia. Dag 3: Heldag i Santa Eulaliadalen för att titta efter Kondor. Natt i Santa Eulalia. Dag 4: Morgonen i nedre delen av Santa Eulaliadalen. Under eftermiddagen flyg upp till Cusco på drygt 3 000 meters höjd. Natt i Cusco. Dag 5: Morgonen vid Lake Huacarpay. Senare under dagen transporterar vi oss genom the Sacred valley till Ollantaytambo. Eftermiddagen spenderar vi vid ruinerna precis utanför byn. Natt på Paucartambo hotell, Ollantaytambo. Dag 6: Morgontåg två timmar till Aguas Calientes. Skådning vid Pueblo Hotel. Natt i Aguas Caliente. Dag 7: Tidig avfärd till Machu Picchu för guidad tur där. Efter lunch eftermiddagståg tillbaka till Ollantaytambo. Natt i Ollantaytambo. Dag 8: Morgonen vid Abra Malaga. Efter lunch tar vi tåget tillbaka till Cusco. Natt i Cusco. Dag 9: Tidig avfärd till klassiska Manu Road. Flera timmars bussresa genom interandinska dalar till 3 600 meters höjd.  Vidare till Cock-of-the-Rock lodge på 1 400 meters höjd.  Fyra nätter på Cock-of-the-Rock lodge. Dag 10–12: Tre heldagar vid Cock-of-the-Rock lodge. Dag 13: Tidig morgontransport tillbaka uppför Manu road till ca 3 000 meters höjd. Under eftermiddagen transport tillbaka Cusco. Natt i Cusco. Dag 14: Kulturdag med besök vid Sacsaywamanruinerna och en stadsrundtur. Eftermiddagsflyg till Lima. Natt i Lima. Dag 15: Flyg tillbaka till Europa. Beroende på avgångstiderna gör vi eventuellt ett besök vid Pantanos de Villa söder om staden innan vi beger oss till flygplatsen där resan avslutas.

 
Pris utan flyg: 46.500 kr. (8–10 delt.).
Pris med flyg: ca 56.500 kr. (8–10 delt.).
Enkelrumstillägg: 7.800 kr.
Allt detta ingår:

Logi i dubbelrum på turistklasshotell (även ett 4-stjärnigt "all inclusive" hotell) eller lodger
Helpension
Alla transporter
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Skicklig svensk fågelguide och reseledare

Lokala fågelexperter
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Dricks till guider och chaufför
Tillkommer: hotelldricks
 

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr .
Preliminärt flygbiljettspris: ca 10.000 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Soligt och varmt, ofta mellan 10–25°, men svala morgnar uppe på högre höjd, räkna med några frostiga morgnar, liksom regn. På låglandet är det fuktigt och varmt. Således stor variation på klimatet
 
Tempo. Lugnt tempo, 1 stork.

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin