Kanarieöarna – Tjejresa, november 2019

Reseledare: Gigi Sahlstrand

Punta de Teno är Teneriffas västligaste udde. Foto: Göran Pettersson

Kanarieöarna är ett populärt resmål för soltörstande nordbor. Men de atlantiska öarna erbjuder också på rika naturupplevelser med dramatiska vulkanlandskap, torr öken, frodiga lagerskogar och vackra klippformationer längs kusterna. Vi kryddar vår vistelse med fågelskådning i lugnt tempo där vi letar efter fåglar som bara finns här och ingen annanstans. Teneriffa utgör basen med besök på ytterligare två öar, det ökenartade Fuerteventura och det vackra och frodiga La Gomera.

I Las Lajas söker vi bl.a. efter den fantastiskt vackra blå bofinken. Foto: Curt Johnsson 

Allmänna upplägget är att vi har basläger på Teneriffa varifrån vi gör dagsutflykter på denna ö. Vid ett tillfälle åker vi inrikesflyg till den ökenartade ön Fuerteventura för två dagars skådning, dvs. med en övernattning. Därefter tillbaka till Teneriffa. Dessutom åker vi en dag färja till den frodiga grannön La Gomera där vi skådar under dagen.

Blåkindad kanarieödla finns bara på Teneriffa och La Palma. Här en hona. Foto: Göran Pettersson

På Teneriffa kommer vi att hålla till i väster, söder och norr. Vi åker till kanarietallskogarna i väster för att leta blå bofink, koboltmes och lokala rasen av större hackspett. Kanariepiplärka, kanariegransångare och kanariefågel har vi här och där, liksom sammetshätta och spansk sparv. Vi tar även en titt in i kanarielagerskogarna med viss chans på de eftertraktade duvorna lagerduva och kanarieduva. En titt på vulkanen Teides kraterlandskap blir till en annorlunda upplevelse.

Vi åker dessutom till kanarielagerskogarna i norr för att försöka se sittande kanarieduva, en inte helt lätt uppgift, men med bästa chanserna här. Vi granskar de lokala raserna av rödhake och kungsfågel samt håller utkik efter någon förbiflygande berberfalk. Vi tar oss även ut till havet i norr, med chans på vadare och havsfågel, inklusive oceanlöpare. 

Kanariebuskskvättan finns bara på ön Fuerteventura − tala om endem! Foto: Göran Pettersson

Med inrikesflyg tar vi oss till ön Fuerteventura, en bra bit åt Afrika till, för två dagars skådning. Vi spanar efter öns alla öken- och halvökenarter, t ex ökentrapp, ökenlöpare, tjockfot, svartbukig flyghöna, dvärglärka och ökentrumpetare. I en vattenreservoar bör vi ha roständer och på ett par ställen kanariebuskskvätta – endem för ön Fuerteventura! Vi åker även upp i bergen för att leta upp koboltmes av rasen degener. Här uppe finns chans på smutsgam, berberfalk och klipphöna samt afrikansk borstekorre. Efter övernattning och skådning även följande dag tar vi kvällsflyget tillbaka till Teneriffa.

En dag tar vi färjan till grannön La Gomera och ser med en god portion tur någon dvärglira under överfarten. Vi har i varje fall god chans att få se kortfenad grindval och kanske även delfiner. På ön åker vi till en gigantisk kanarielagerskog med god chans på lagerduva. Här finns även bl.a. kanarieduva, klipphöna, kanariepiplärka, sammetshätta, kanariegransångare, kungsfågel, koboltmes och kanariefågel.

Gigi Sahlstrand har lett AviFaunas alla tidgare tjejresor. Det här blir AviFaunas åttonde besöket på Kanarieöarna och det tjugoandra i den makaronesiska ö-världen.

Vi räknar med att kunna se närmare 70 fågelarter under resan.

Vi tittar på det tusneåriga drakblodsträdet i Icod de Los Vinos. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1. Resan startar på Teneriffas internationella flygplats. Alla nätter på Teneriffa i Puerto de la Cruz. Dag 2: Teide, Las Lajas, Erjosdammarna och Barranco de Ruiz. Dag 3: Morgonflyg till Fuerteventura: Barranco de la Torre, Embalse de los Molinos, La Oliva. Natt i Caleta del Fueste. Dag 4: Fuerteventura: Antigua Plains, Betancuria och Salinas del Carmen. Kvällsflyg till Teneriffa. Dag 5: Nordöstra Teneriffa: lagerskogarna vid Pico del Inglés, havsfågelskådning vid Punta del Hidalgo och dammar nära Tejina. Dag 6: Färjetur till ön La Gomera, Mirador la Carbonera, Mirador de Bailadero, Östra La Gomera. Färja tillbaka till Teneriffa.Dag 7: Nordvästra Teneriffa med Punta de Teno, Los Silos och drakblodsträdet Drago Milenario i Icod de los Vinos. Dag 8: Resan avslutas på Teneriffas internationella flygplats.

Ökentrappen är mer lättsedd på Fuerteventura än någon annanstans. Foto: Curt Johnsson

Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).
Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
I priset ingår:
Inrikesflyg till Fuerteventura
Färjetur till La Gomera
Alla övriga transporter
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Svensk reseledare

Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan

OBS: notera att resan är öppen för anmälan enbart för kvinnor.


I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.

Klimat. Vanligen soliga, varma dagar, 20–25ºC. Viss risk för regn, inte minst i bergen på La Gomera.

Tempo. Enstorksresa, d v s. lågt tempo.
 

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin