Varanger 10–19 juni 2019

Reseledare: Jim Sundberg

Lunnefågel – en av de havsfåglar vi kommer riktigt nära på Hornøja utanför Vardø. Foto: Jim Sundberg

Ute på Hornøja, en dryg halvtimmes båtfärd från Vardø, kan vi njuta av diverse havsfåglar på bekvämt avstånd. Bland lunnefåglar, tordmular, sillgrisslor och toppskarvar kan vi upptäcka några av de sällsynta spetsbergsgrisslorna. Utanför ön brukar havssulor och stormfåglar passera. Mycket bra fotolägen! Ljuset är fantastisk på denna breddgrad – det blir aldrig mörkt! Om vi har tur kan vi uppleva midnattssol.

Vangerhalvön i nordöstra Norge, nära ryska gränsen bjuder på fantastiska vyer där kalfjället ligger vid havsnivå. Foto: Jim Sundberg

Varangerhalvön med omnejd bjuder på omväxlande och spännande fågelskådning. Vi har chans på flera arktiska arter som de bägge islommarna, praktejder, alförrädare och fyra arter labbar: bredstjärtad labb kust-, fjäll- och storlabb. På fjället och i videregionen sjunger blåhakar och lappsparvar.  Längs vägen är det inte omöjligt att hitta berglärkor och rödstrupiga piplärkor. Med lite tur sveper en jaktfalk förbi och skrämmer slag på övrigt fågelliv.

Rödstrupig piplärka – tämligen allmän häckfågel vid fuktig mark på Varangerhalvön. Foto: Jim Sundberg

Nära Varangerhalvön finns en utpost av den ryska taigan, Övre Pasviks Nationalpark. Helt nära den ryska gränsen ligger en flik av Norsk urskog. I detta område häckar exklusiva arter som tallbit, lappmes och dvärgsparv. Självklart passar vi på att besöka denna i Norge östliga utpost på vår resa.

Resan ut mot Hamningberg bjuder på många karga och sköna vyer. Foto: Jim Sundberg

Under tiden vid Varangerfjorden bor vi centralt mitt i ett naturreservat vid Vadsø. Hotellet är enkelt men läget kompenserar standarden. Under en morgon- eller kvällspromenad kan vi njuta av smalnäbbade simsnäppor, spelande brushanar, mosnäppor och rödstrupiga piplärkor.

På gångavstånd från hotellet i Vadsø kan vi njuta av de orädda simsnäpporna . Foto: Jim Sundberg

Varangerhalvön, gränsande till Ryssland, i nordostligaste Norge bjuder på arktiska fågelmöten. Under sommaren finns det chans på många, på våra breddgrader ovanliga arter. Så här långt norrut går de flacka kalfjällen ända ner till havsnivå och vi finner också tillhörande fågelarter längs vägarna som går längs Varangerfjordens kanter. Längst i norr på Varangerhalvön ligger den lilla byn Hamningberg. Vägen dit bjuder på ett dramatiskt och kargt “månlandskap”. Det är inte bara fåglar som utgör höjdpunkterna under denna nordliga resa. Vi kommer även få uppleva vackra växter.
  
Jim Sundberg har besökt Nordnorge under flera resor. Det här blir AviFaunas nionde resa till Varanger. Vi har nu gjort närmare fyrtio resor till Nordkalotten.

En tubkikare är ett måste under denna resa. Mycket av fågelskådningen handlar om att spana av kuststräckor och havsvikar när vi åker längs Varangerfjordens kustlinje. Foto: Jim Sundberg

Resrutt. Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Kirkenes. Eftermiddagsskådning i närområdet. Natt i Kirkenes. Dag 2: Tidig start. Övre Pasviks Nationalpark. Natt i Kirkenes. Dag 3: Varangerbotn och Nesseby. Natt i Vadsø. Dag 4–8 : Skådning i olika miljöer längs Varangerfjorden. Natt i Vadsø. Dag 9: Transport till Kirkenes (17 mil) där resan avslutas.

Pris utan flyg: ej fastställt ( maximalt 12 delt.).
Pris med flyg: ej fastställt ( maximalt 12 delt.).
Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på hotell i turistklass.
Helpension.
Alla transporter.
Dricks till guider och de i resan ingående måltider.
Samtliga inträden och nationalparksavgifter.
Svensk reseledning.
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond.
Förhandsinformation om resan och artlista.
Utförlig reserapport från resan.
 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Vädret varierar mycket. Det kan vara nollgradigt plus snöstorm, soligt, vindstilla och 15 plusgrader eller spöregn. Vädret skiftar snabbt. Utrusta dig för vinterkyla!
 
Tempo. Medelhögt tempo.

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med.  Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin