Gotland Natur & Kultur 24 juni – 1 juli 2019

Reseledare: Jim Sundberg

Salepsrot – en av många orkidéer vi kommer att se under resan . Foto: Jim Sundberg

Vi står uppe på platån vid Klintängarna på Fårö. Ute på myren är tranparet upptagna med att förse de halvvuxna ungarna med mat. I den delvis täta lövskogen matar halsbandsflugsnapparparet sina ungar. I omgivningarna finner vi flera arter orkidéer, både vanliga och för Gotland unika. Denna tid blommar båda arterna nattviol. Salepsrot är här och där ganska vanlig. Är det en solig dag har vi chans på både havsörn och kungsörn som då skruvar över oss.

Apollofjärilen har en god stam på Gotland. Med lite tur får vi se den! Foto: Jim Sundberg

Denna resa bjuder på det bästa av Gotlands natur och kultur. Du får uppleva vackra naturmiljöer som strandängar, alvarmark, ängen och självklart Östersjöns pärla Stora Karlsö. Programmet blir mycket varierat. Vi kommer se en hel del växter med fokus på Gotlands stora antal orkidéarter. Gotland har en intressant geologisk historia med all kalksten som nutida rest. Här finns de bästa områdena för att studera fossiler. Människan kom till ön för ca 8000 år sedan. Mycket intressanta lämningar finns från både sten-, brons- och järnålder. Vi kommer besöka områden där spår finns i dagens landskap. I slutet av juni börjar det flyga en hel del fjärilar. Den vackra apollofjärilen har en god stam här. Vi hoppas på att kunna hitta den!

Blåelden blommar vackert på torrare marker i slutet av juni. Foto: Jim Sundberg

Stora Karlsö är verkligen en värld för sig. Den flata kalkstensklippan 45 minuters båtfärd från Klintehamn med sina alktäta fågelberg bjuder på storslagna naturupplevelser. Du kommer nära både sillgrissla och tordmule. Ön har en intressant fyrhistoria. I buskmarken söder om Norderhamn häckar flera par av den sällsynta höksångaren

På Stora Karlsö häckar över 14 000 par sillgrissla och runt 10 000 par tordmule (bilden). Foto: Jim Sundberg

Hejnum hällar och Kallgateburg på nordöstra Gotland är ett vidsträckt flackt naturområde som förtjänar ett besök. Här finner vi ett omväxlande landskap som under över tusen år påverkats av människan. Både i de torrare markerna och ute på myren finner vi olika arter orkidéer. Flugblomster och sumpnycklar är några av de exklusiva arterna. Har juni varit kall finns det möjlighet att se något sent exemplar av guckusko.

Flugblomster – försöker locka till sig stekelhannar genom att likna en hona och dessutom sända ut doftämnen. Foto: Jim Sundberg

Fårö, som vi når med en knapp 10-minuters färjetur från Fårösund har ett säreget landskap. I nordost dominerar sanden. I skogen är den tyglad av knotiga tallar. Fårö har fantastisk vackra och orörda sandstränder. Där är sanden delvis lössläppt i form av sanddyner På Norsholmen i norr möter vi ett rikt häckfågelliv. Bland tärn- och måskolonier häckar vadare som rödbena, strandskata och större strandpipare. Vissa år häckar också den vackra skärfläckan. Ett besök på Fårö kräver självklart en närkontakt med något av raukområdena Digerhuvud och Langhammars. De ligger längs kusten i väster.
 
Jim Sundberg bor sedan 1990 på östra Gotland och har guidat AviFaunas resenärer under flera tidigare resor. AviFaunas resor till Gotland är mycket populära och det här blir den tionde resan dit.

Raukområde – Langhammars. Foto: Jim Sundberg

Resrutt. Dag 1: Resan startar i Visby hamn. Natt i Fårösund. Dag 2: Fårö; Norsholmen och Klintängarna. Natt i Fårösund. Dag 3: Hejnum hällar och Bungemuséet. Natt i Västergarn. Dag 4: Liste strandängar, Gothem storsund, Trullhalsar. Natt i Västergarn. Dag 5: Storsudret, Sundre, Faludden, Hoburgen. Natt i Västergarn Dag 6: Stora Karlsö. Natt i Västergarn. Dag 7: Tofta och Vänge. Natt i Västergarn. Dag 8: Resan avslutas i Visby.
 
Pris: ej fastställt (maximalt 12 delt.).
Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på hotell i turistklass
Helpension
Alla transporter inklusive båtresa till Stora Karlsö
Dricks till guider och de i resan ingående måltiderna
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledning
Assisterande reseledare och chaufför från AviFauna vid grupp större än 7 deltagare
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
  
Klimat. Vädret i slutet av juni är för det mesta mycket bra. Soliga dagar med en dagstemperatur på 13-18 grader är vanligt. Regn kan förekomma. Det blåser ofta på Gotland. I det öppna landskapet är det skönt med en vindjacka. Under morgnarna kan det vara kyligt.
 
Tempo. Lågt och behagligt tempo. Inga krävande vandringar.

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med.  Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin