Norra Jämtland 29 juni – 6 juli 2019

Reseledare: HG Karlsson

Vi får se och höra ”fjällets näktergal”, blåhake. Foto: Kent-Ove Hvass

Det här är resan för dig som vill uppleva en vacker och varierande fjällnatur under en vecka.  Resan erbjuder fantastiska möjligheter till djur- och fågelupplevelser unika för Sverige. Vi strosar på de öppna fjällvidderna i Stekenjokk. Här är det extra lätt att besöka kalfjället eftersom det går en bilväg rakt genom fjällmarken. Vi kommer även tillbringa mycket tid i den moss- och talldoftande fjällurskogen.

Vildmarksvägen går genom Stekenjokks fjällvidder så det är lätt att komma ut på kalfjället här. Är det lite gnagare i farten ökar våra chanser att hitta fjällabb. Foto: Göran Pettersson

Under slutet av juni och början av juli är norra Jämtland fullt av fjällfåglar som drar nyttan av det nästan 24 timmar långa dagsljuset. Vi får leta noga efter den välkamouflerade fjällripan medan den skrattande dalripan hörs lättare. Den otroligt vackra blåhakehanen kommer fram och studerar oss nyfiket när vi kommer nära dess revir. Vi kommer få höra lappsparvens vemodiga sång och även om videsparven är stadd i minskning hoppas vi få se den. På fjällheden kommer vi nära både den näpna fjällpiparen, och den frenetiskt simmande smalnäbbade simsnäppan som spinner runt för att virvla upp smådjur i vattnet. Dubbelbeckasinens märkliga spel, med ett tjugotal ping-pongande individer, är en osannolik upplevelse.

Unde de senatse resorna har vi besökt Bjurälvens naturreservat. Ett stycke annorlunda svensk natur med sina dolinsänkor och intressant flora. Foto: Göran Pettersson

En dag besöker vi den norrländska ljuddämpade barrskogen med sin doft av mossa och tall. Där hoppas vi få se tåliga norrlandsarter som den orädda lavskrikan, järpe, tretåig hackspett, hökuggla och Norrlands egen mes, lappmesen.

Den nyfikna lavskrikan är en av fjällurskogens fåglar. Foto: Göran Pettersson

Under vår vistelse i Norra Jämtland bor vi på Fjällgårdens pensionat. Detta pensionat har varit ett boende för svenska kulturpersonligheter under 60 år och hyser en del berömmelse. Därtill finns där ett av landets mest sällsynta däggdjur – buskmusen.

Utsikten över Jormvattnet från vårt boende är rogivande. Foto: Göran Pettersson

HG Karlsson har tidigare varit assisterande ledare för resan till norra Jämtland. Han är utbildad fjälledare och arbetade under många år i Abisko nationalpark. Det här blir AviFaunas sjunde de resa till Norra Jämtland efter ca trettio tidigare Norrlandsresor.

Vi räknar med att kunna se ca 90 fågelarter under resan.

Den vackra lappsparven. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1. Resan startar på järnvägsstationen i Östersund. Transport till Klimpfjäll (33 mil). Dubbelbeckasinspel. Natt i Klimpfjäll. Dag 2: Stekenjokksjöarna. Färd till Fjällgården i Jormlien. Natt i Jormlien. Dag 3: Ankarede. Stora Blåsjön. Natt i Jormlien. Dag 4: Hamptjärn. Stekenjokksjöarna. Domprosten. Natt i Jormlien. Dag 5: Ankarede. Brakkåfallet. Jormlien. Dag 6: Leipikvattnet. Bjurälvens naturreservat. Vållan. Dag 7: Denna dag är reserverad för att återigen uppleva något av det bästa under veckan eller uppleva något vi missat. Dag 8: Transport (27 mil) till centralstationen i Östersund där resan avslutas.
 
Resan utgår från Östersund
Pris: ej fastställt (maximalt 12 delt.).
Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum
Helpension
Alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
Svensk reseledning
Assisterande reseledare och chaufför från AviFauna vid grupp större än 7 deltagare
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
 
Klimat. Vädret är ofta ostadigt med en temperatur på mellan 10 och 25 grader. Räkna med någon regndag.
 
Tempo. Lugnt tempo. Lunch i fält (lunchpaket) de flesta dagarna.
 
Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med.  Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin