Österlen 15–20 maj 2018

Reseledare: Magnus Ullman  FULLBOKAD

Brandkronad kungsfågel. Årlig häckare som tycks öka. Foto: Magnus Ullman

Vi möter det intensiva inflödet av vårfåglar i maj. Alla arter har nu kommit till Skåne och i varje dunge, varje lund på Österlen ljuder en nästan öronbedövande kör av nyanlända sångare, näktergalar, flugsnappare och andra. Den skira vårgrönskan spirar och många buskar och fruktträd står i full blom. Närheten till havet och det öppna busklandskapet längs kusten gör att man upplever det speciella Österlenljuset extra intensivt. Under några dagar i mitten av maj njuter vi av det intagande landskapet lika mycket som av fågellivet – även om det inte går att bortse från att alla ovanliga och svårsedda arter man möter här sätter en extra krydda på ett besök.

Det är mycket som blommar i mitten av maj. Lilla Stjärnan. Foto: Magnus Ullman

Österlen är som vackrast alla årstider – och det gäller speciellt i mitten av maj. Nästan alla fåglar har anlänt, grönskan är fortfarande skir, fågelkören ljuder öronbedövande, överallt blommar buskar och träd, och orkidémattorna breder prunkande ut sig. I torrare, sandigare partier blommar backsipporna.
 
Näktergalar smattrar, härmsångare exekverar sina smäktande, glidande toner och trädlärkor flöjtar mjukt och behagligt. På sina håll ljuder sommargyllingens fylliga vissling i den ljusgröna, nyutslagna bokskogen och just från Brantevik och norrut har rosenfinken sin främsta utbredning i Skåne. Brandkronad kungsfågel brukar sjunga på mer än ett håll och de flesta vårar brukar det numera finnas någon revirhållande svarthakad buskskvätta.

Gulhämpling. Sjunger i Kiviks äppelodlingar. Foto: Magnus Ullman

Sedan några år är lövgrodan vanlig och varje försök till nattsångarlyssning hämmas allvarligt av den högljudda lövgrodekonserten. Betydligt försyntare – och också mycket sällsyntare – är klockgrodorna. Det senaste groddjuret som återintroducerats på Österlen är grönfläckig padda – bekvämt nog för oss på promenadavstånd från vårt trevliga logi i Brantevik.

Rosenfink, Branteviks stolthet. Foto: Magnus Ullman

Över det hela svävar den gracila röda gladan, vanlig i större delen av Skåne och det gäller inte minst på Österlen. Under senare år har det också funnits en eller annan stationär ängshök i maj.
 
Smådoppingens bubblande kan höras från många smågölar och också gråhakedopping häckar på några lokaler.
 
Vårens fågelflyttning pågår ännu för fullt för de sena arterna och fortfarande kan mängder med sångare, flugsnappare, skvättor, rödstjärtar och törnskator vara på väg – möts de av dåligt väder kan buskagen längs stränderna fullkomligt krylla av dem.

Kornsparv i sikte. Grimshög. Foto: Magnus Ullman
Under några korta dagars besök på Österlen kan man inte räkna med att hinna med alla fina fågellokaler – de är för många. Väder, vind, ornitologiska önskemål och de senaste rapporterna får styra. Vid bra sträckväder är sträckan Kåseberga–Sandhammaren ett lämpligt mål. Annars kan man promenera i härliga buskmarker längs stranden vid Gislövshammar, Hylkan och Tjörnedala eller se vad som rastar vid Risteören eller Morfarshamn. Den breda sandstranden vid Mälarhusen känns så exotisk att man knappt tror att man är i Sverige.
 
Några stora fågelsjöar finns inte på Österlen, däremot mindre våtmarker som Tore mosse, Glivarpa mosse, Glimminge mosse, Tommarps sjö, Torupa flo och Flodahusdammen. Gislövs Stjärna är en härlig skånsk lund med månghövdad fågelkör. Stenshuvud och den stora sandstäppen Ravlundafältet är välbekanta lokaler som bara inte får missas. Kanske hinner vi även ett besök vid Glimmingehus. Ibland häckar tornfalk i de gamla murarna.
Sommargylling. Lättare att höra än att se. Foto: Magnus Ullman

Också den mest inbitna fågelskådare på besök på Österlen brukar hänföras minst lika mycket av den frodiga grönskan i halvöppna, kuperade landskap med Östersjön som fond. Havets färg skiftar ständigt och utsikten mot Bornholm är sig aldrig lik från den ena dagen till den andra.
 
Magnus Ullman har skådat flitigt på Österlen sedan 1981 och är bosatt i Brantevik sedan 2004. Räkna med att han kan såväl fåglarna som fågellokalerna på sina fem fingrar! Detta är AviFaunas tredje resa till Österlen.

Vi räknar med att kunna se ca 130 –140 fågelarter under resan.

Läs mer om Österlens fågelliv här

Grönfläckig padda. Spelar på Grönet i skymningen. Foto: Magnus Ullman

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Simrishamns station kl 17.00. Transfer till vårt logi i Brantevik där vi bor alla nätter. Middag. Dag 2: Gislövs Stjärna, Glimminge hallar, Glivarpa mosse, Glimminge mosse, Skillinge, Morfarshamn. Dag 3: Tygeåns mynning, Peppinge, Kåseberga, Ales stenar, Hagestads mosse, Sandhammaren, Gislövshammar, Hylkan. Dag 4: Ravlundafältet, Flodahusdammen, Bivackskogen, Björket, Stenshuvud, Grönet. Dag 5: Fyledalen, Furuhus mosse, Ingelstorps ängar. Dag 6: Simris strandäng, Forsemölla, Bäckhalladalen. Resan avslutas på Simrishamns station kl. 14.30.
 
Pris: 13.700 kr. (5–7 delt.).
Enkelrumstillägg: 1.250 kr.
Ungdomspris: 12.300 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på trevligt vandrarhem av god standard och i härlig Österlenmiljö
Helpension
Alla transporter
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Klimat. Ofta soligt och behagligt runt 15-20° mitt på dagen (morgnar svalare). Men vädret är en smula oberäkneligt och regn och blåst kan förekomma.
 
Tempo. Lugnt.


 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin