Försvinnande atlantiska regnskogar

Brasilien
7–16 september 2019
Pris: 43 500 kr
8–10 deltagare

Extradagar
16–19 september 2019
Pris: 11 200 kr
8–10 deltagare

Teet Sirotkin

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på flygplatsen i Rio de Janeiro. Natt i Tres Picos State Park.

Dag 2–7. Tres Picos State Park. Natt i Tres Picos State Park.

Dag 8. Transport till Reserva Ecológica de Guapiaçu och två nätter där.

Dag 9. Reserva Ecológica de Guapiaçu.

Dag 10. Resan avslutas på Rios internationella flygplats.

 

Extradagar

Dag 10. Flyg till Argentina. Natt i Iguazú.

Dag 11. Iguazú. Natt i Iguazú.

Dag 12. Uruguai State Park. Natt i Iguazú.

Dag 13. Flyg till Rio. Resan avslutas på Rios internationella flygplats.

Priser och boka din resa

Bokning
Magpie Tanager. Foto: Erik Hirschfeld

I Brasiliens försvinnande atlantskogar finner vi landets endemtätaste områden. Detta innebär att man måste vara alert för att hinna med alla spektakulära arter som drar förbi i blandflockarna. Arapapegojor, tukaner, kanske någon jakamar och en strid ström av tangaror syns bland trädtopparna. I marknivå ser vi myrfåglarna och vid matarna fascineras vi av de granna kolibrierna. Här finns också många arter kotingor, varav kronan på verket är Grey-winged Cotinga, en art som endast förekommer här. Temperaturen är behaglig och omgivningarna mycket vackra med frodiga skogar och enastående klippformationer.

Vi spenderar de första sju nätterna i en regnskog på 1 200 meters höjd bara några timmar utanför Rio de Janeiro. Här i Tres Picos State Park ligger en eco-lodge med en egen privat dal på 50 hektar. Lodgen erbjuder bekvämt boende med bra skådning alldeles inpå knuten och tillgång till en mängd fina fågellokaler i närheten.

 

Kommande två nätter tillbringas sedan på en lodge i lågländerna i atlantskogen. Denna plats ger oss tillgång till ett stort våtmarksområde och en helt ny uppsättning fågelarter som är typiska för låglandsskogen.

 

För de som är med på extradagarna blir det sedan flyg till Iguazúfallen där vi spenderar tre dagar runt dessa fantastiska vattenfall och i den omgivande skogen. I den Argentinska provinsen Misiones finns det ännu kvar runt en miljon hektar av atlantskog. Tack vare ambitiösa naturvårdsinsatser är det mesta skyddat idag, och det hela hålls ihop av Iguazú National Park, som bildar en grön korridor. Här lever många ovanliga fågelarter, men också häftiga, men svårsedda däggdjur, som jaguarer, tapirer och jättemyrslokar.

 

Teet Sirotkin har tidigare rest och skådat i Brasilien och är väl bekant med fågelfaunan här. Det här blir AviFaunas femte resa till Brasilien.