Med Guldkant i regnskogen! FULLBOKAD

Costa Rica med Guldkant
1–12 december 2019
Pris: 44 700 kr
8–10 deltagare

Jim Sundberg

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på flygplatsen i San José. Transport till Volcano Poa.

Dag 2–3. La Selva. Nätterna i La Selva.

Dag 4–5. Rancho Naturalista. Nätterna på Rancho Naturalista.

Dag 6. Höghöjdskådning San José. Natt på Savegre lodge.

Dag 7–8. Cerro de la Muerte. Natt på Savegre lodge.

Dag 9. Carrara. Natt vid Villa Lapas.

Dag 10. Carrara. Natt vid Villa Lapas.

Dag 11. Carrara. Natt vid Villa Lapas.

Dag 12. Resan avslutas på flygplatsen i San José.

Red-legged Honeycreeper är vanlig upp till 1 200 meters höjd på Stilla havssidan i Costa Rica. Foto: Anders Laurin

Vi vandrar i den lummiga molnregnskogen. Märkliga läten från skogens artrika fågel- och insektsfauna kryddar vår upplevelse. Vårt mål är att få se den unika, vackra och mytomspunna quetzalen. Och… plötsligt sitter den där, på en knotig gren! När vi kommer hem möts vi av orädda kolibrier i olika färgskalor som är fullt upptagna med att födosöka vid matarna där vi bor. Vi skådar på olika höjd i olika miljöer både på den karibiska sidan av Costa Rica, på stillahavssidan och uppe i bergen. Unna dig en riktig regnskogsresa!

Costa Rica är ett av världens artrikaste länder, med bl.a. otroliga 920 observerade fågelarter och 12 000 växtarter (varav ca 1 500 orkidéer)! Detta trots att det är ett litet land till ytan. En ovanligt stor andel (ca 27 %) av den fantastiska naturen är skyddad genom reservat eller nationalparker och landet har en lång tradition av högklassig ekoturism.

 

Vi tillbringar flera dagar kring den kända Savegre lodge. I lodgens trädgårdar finns många blommor och buskar som lockar till sig den endemiska kolibrin White-throated Mountain-Gem och andra kolibrier som t ex Scintillant Hummingbird (som är Centralamerikas minsta). Våra vandringar ackompanjeras av den märkligt sjungande Black-faced Solitaire och förhoppningsvis får vi även höra Silvery-fronted Tapaculo. Räkna med en färgexplosion i kikaren med färggranna fåglar som Elegant Euphonia och Chestnut-capped Brush-finch.

 

Vid den biologiska och välkända forskningsstationen La Selva, med sex decenniers regnskogsforskning bakom sig, strosar vi runt i de spännande markerna. Här växer de gröna trädkronorna högt över våra huvuden. Vi lyssnar efter Slaty-breasted Tinamou och spanar efter Grey-headed Kite, Great Green Macaw och Black-throated Wren bland många andra härliga tropiska arter. Se upp för pilgiftsgrodor – de är söta, men giftiga!

 

Under hela resan får vi hjälp av skickliga engelskspråkiga lokala guider. Det är nästan ett måste i dessa artrika miljöer. Mellan 350 och 400 fågelarter är fullt möjligt att få se eller höra under denna resa.

Jim Sundberg har tidigare rest i Costa Rica och bott i områdena som vi besöker under resan. AviFaunas resor till Costa Rica är mycket populära och det här blir nionde resan dit sedan 2006.