Ghana. Foto: Ulf Ottosson

6 november, 2018

Ghana 3-17 november

10/11

Efter en andra natt i tält, i Ankassa, gav vi oss ut efter en frukost på bröd och omelett minsann. Morgonen var ganska sval, om än fuktig. Vi körde in en bit och gick sen lite längs huvudvägen/stigen in reservatet. Det var ganska lugnt men hörde Blacl-capp och Rufous-winged Illadopsis, båda var ganska nära men vägrade visa sig trots uppspelning. Nästa att vägra visa sig trots påtryckningar var Green-tailed Bristlebill och Olive Long-tailed Cuckoo. Den senare står tillsammans med några arter greenbulls och barbets/tinkerbirds för en stor del av bakgrundsljudet i regnskogen. Innan vi vek av in i skogen på en mindre stig flög några Grey Parrot över oss. Tyvärr är denna trevliga papegoja nu ovanlig över hela sitt utbredningsområde till följd av förföljelse för att tillfredsställa burfågelhandeln.

 

När man går in en ”riktig”, eller primär, regnskog vet man det eftersom det inte finns någon vegetation i markskiktet och man kan relativt obehindrat gå igenom skogen och sen även utanför stigarna. Vi gick inte särskilt långt men turen förgylldes av först Dwarf Kingfisher sen lilla underbara lilla Rufous-sided Broadbill. Den senare sitter på en gren 4-5 meter över marken från denna gör den korta regelbundna cirkulära flygturer under vilken den frambringar ett mekaniskt flärpljud med vingar prrrrrrt, samtidigt som den flashar en vit tofs på ryggen. På vägen ut till vägen kunde vi lägga till Dusky Long-tail Cuckoo, Icterine Greenbul och Red-tailed Bristlbill till listan. Vi hörde också några fler Grey Parrots.

 

Innan ihop packning och tidig lCassin’s Flycatcher nere vid ån, de sitter oftast/alltid tätt över vattnet på en liten bar gren under uthängande lövverk. Tyvärr hittade vi ingen men fick istället in den mycket sångarlika Fraser’s Sunbird och inte minst Red-fronted Antpecker som är en mycket trevlig liten fågel,

 

Efter lunch var nästa mål att åka tillbaka till Rainforest Lodge med ett stopp vid Brenu Beach.

 

Brenu var snarare en slätt med gräsmarker, små pölar, buskage och enstaka höga träd. Efter skogen var det för de flesta ganska förlösande att kunna se alla fåglar och inte bara höra dem. Målet här var Oriole Warbler och Marsh Tchagra, efter ett tag dök den senare upp i spelflykt mellan några buskar. Sen satte den tillräckligt länge i toppen  för att alla skulle få se den och fotograferna få sitt lystmäte. Andra nya arter här var Striated Heron, African Hobby, Hooded Vulture och gluttsnäppa.

9/11

Natten i tält var OK, och om man var vaken 00.53 så hörde man Akun Eagle Owl. Efter frukost efter nu vanlig modell tog vi oss in i reservatet i två Land Rovers. Efter ca 10 km stannade och fortsatte längs vägen till fots. Målen var tre små gölar där man kan tänka sig finna lite kungsfiskare och den av många efterlängtade Hartlaub’s Duck. På väg till första gölen hördes en del av de klassiska lätena i en västafrikansk skog som Great Blue Turaco, Chocolate-backed Kingfisher, Western Bearded Greenbul och vi såg Yellow-bearded Greenbul. Vid första gölen sågs Blue-breasted Kingfisher och en White-bellied Kingfisher flimrade förbi hastigt. Vi fortsatte in till de andra två gölarna, men vid dessa var det lugnt, men vi fick fina obsar på Great Blue Turaco. Annat småtrevligt läng stigen, där elefanter nyligen korsat på många ställen, var Blue-headed Crested Flycatcher, Blue-headed Dove, Olive Long-tailed Cuckoo.

 

När vi kom tillbaka till den första gölen så hade Jan, som varit denna göl trogen, fått fina bilder på så väl Blue-breasted som Shining-blue Kingfisher. Vi tillbringade lite mer tid här och alla fick nu se White-bellied Kingfisher och de flesta också den skygga trevliga Finnfooten.

 

Efter lunch och en liten siesta drog vi ut i skogen igen. Gick lite längs vägen, det var ganska lugnt, men Shining Drongo var ny, liksom Forest Robin som sjöng på några ställen men var svår att locka inom synhåll.

 

När vi stannade för att gå ner till den ”första gölen” så flög några Square-tailed Drongo över oss. Nere vid gölen var det lugnt, men alla fick nu se White-bellied Kingfisher. Jag gick över till den ”andra den gölen” och stötte en Spot-breasted Ibis, lite pinsamt när jag var själv… gick och hämta de andra men naturligtvis ingen Ibis.

 

Tillbaka till pöl ett. Men då! När det börjar bli riktigt mörkt landar en fågel i ett träd, kollar och ser att det är en ibis. Alla hinner se den innan den flyger en bit bort. Börjar leta där den landat, ser en fågel… men va f..n den har ju rak näbb!! Och då sträcker den på halsen…!!! Tiger Heron!!! Och det är två! PÅ med lamporna! Vilken vacker syn! Vi har pratat mycket om Tiger Heron och nu får vi se den!!

8/11

Efter ännu en ganska torftig, men Ok, frukost åkte vi tillbaka till Nsuta Forest, denna gång inte längs asfaltvägen utan längs en stig eller skogsväg som används av de illegala skogshuggarna. Skogen här är väldigt påverkad av människan och inte mycket stora träd finns kvar. Det är ett skogsreservat och i dessa kan/skall man hugga men tyvärr verkar det utan kontroll… Anyway, fåglar fanns det även om det på Västafrikanska skogars vis inte direkt myllrar av fågel… men har man tålamod dyker godbitarna upp en efter en… denna morgon förgylldes särskilt av fina obsar på African Piculet och Congo Serpent Eagle, men också Buff-spooted Woodpecker, Great Blue Turaco, en fin ruggande bivråk, Bristle-nosed Barbet bland fler Naked-faced Barbets, Bate’s Swift.

 

Efter 4 timmar i stigande hetta var vi svettiga och hungriga och återvände till hotellet för att packa och ät lunch.

 

Sedan västerut mot Ankassa med några intressanta stop. Det första vi en våtmark längs vägen gav Orange Weaver, African Darter, Little Bee-eater, White-faced Whistling Duck. Giant Kingfisher, Malachite Kingfisher.

 

Nästa stopp var vid bron över floden XXX här hittade vi omgående Mangrove Sunbird och lite senare Reichenbach’s Sunbird. Men vi letade förgäves i ytterligare dammar efter Pygmy Goose, de är nog inte här nu.

 

Anlände vid 5-tiden till en välordnad och trevlig camp vid Ankassa. Chillade och såg mest Straw-coloured Bats flyga över oss nyvakna och hungriga kan tro, dessutom ganska många Blue-throated Rollers.

 

En mörkertur på jakt efter ugglor gav inget så vi fördjupades oss istället den goda maten.

7/11

Morgontur i gryningen längs vägen till Abrafo Forest, på grund av det myckna regnandet igår så fick bussen stanna vid huvudvägen och vi gick in ett varierat odlingslandskap med inslag av oljepalmer, kakao, kassava, majs omgivna av en del buskar, snår och enstaka höga träd.

 

En hel del ny trevliga arter ramlade in, som Mottled Spinetail, Red-winged Warbler, Little Gret Greenbul, Bar-brested Firefinch, med sin boparasit Wilson’s Indigobird, Black-bellied Seedcracker, Western Bluebill.

 

Efter fyra timmars, på slutet mycket svettigt, skådande återvände vi till hotellet för att packa ihop, äta lunch och sen åka vidare mot nya mål.

 

Färden gick först mot Cape Coast där vi tog ut pengar och passade på att titta till den borg ”Cape Coast Castle” som svenskar en gång började att uppföra. Precis väster om Cape Coast stannade vi vid en lagun längs vägen. Trots att det var ett ganska nedskräpat och ocharmigt ställe drog vi in en hel del nya arter för resan t.ex smådopping, silkeshäger, rörhöna, purpurhöna, styltlöpare, kustpipare.

 

Nästa stopp var Nsuta Forest en bit inåt landet. Här gick vi längs en asfaltväg, halvt med livet som insats… men fågel fanns det och nya arter trillade in; Honeyguide Greenbul, white-rumped och Bate’s Swift, Red-vented Malimbe och några riktiga stänkare först Black Dwarf Hornbill och sen på kvällen Akun Eagle Owl och Brown Nightjar!! Dessutom hörde vår guide James Spott-breasted Ibis.

 

I mörkret åkte vi sedan till vårt natthärbärge precis vid stranden, det lätt bedagade Hotel la Bamba.

6 nov

Gruppen anlände sent den 3e. Första morgonen tillbringade vi i Shai Hills, ett reservat med savannkaraktär. Shai Hills ligger nämligen i ”Dahomey Gap”, det område längs den västafrikanska kusten där savannen når havet. Grovt kan man säga att detta område ligger mellan Lagos i Nigeria och Accra i Ghana.

 

I Shai Hills sågs många roliga och fina afrikanska arter som Swallow-tailed Bee-eeater, Blue-bellied Roller, Senegal Parrot, Emerald Cuckoo mm. men även ladusvala lövsångare och svartvit flugsnappare.

 

Nästa mål var Kakum NP med sin berömda Canopy Walk, se bilder. Här tillbringade vi en hel morgon och en eftermiddag-kväll. Det är fantastiskt att stå i trädtoppshöjd, 40 m över marken och ha många av fåglarna runt omkring sig. Många vackra och roliga fåglar som bara finns i skogen visade upp sig här; Palm-nut Vulture, Red-chested Goshwak, Olive Long-tailed Cuckoo, flera arter solfåglar mm.

 

Dagens höjdpunkt var dock när vi ”gick av” i mörkret. En av guiderna visade oss då var det fanns en flygekorre, Pel’s Anomaluri, i ett hål. Efter en stund flög den ut rakt över våra huvuden upplyst av våra ficklampor! Vilken grej, wow!

 

Efter 4 dagar i fält kan vi konstatera att deltagarna är nöjda och glada och att vi sett ca 250 arter fåglar.

Ghana. Foto: Ulf Ottosson

Under tiden 3-17 november reser AviFauna med en grupp på 10 personer i Ghana, under ledning av Ulf Ottosson. Lokalt är resan organiserad av Ashanti Tours.

Dela gärna