Nordöstra Grekland FULLBOKAD

Nordöstra Grekland
27 april – 4 maj 2019
Pris: 17 900 kr
9–12 deltagare

Göran Pettersson

Dagsprogram

Dag 1: Resan startar på Thessalonikis flygplats. Transport till Toxotes och natt där.

Dag 2. Nestosdalen, Nestosdeltat och Porto Lagos. Natt nära Evrodeltat.

Dag 3. Evrosdeltat och Dadia Forest. Natt Dadia.

Dag 4. Dadia Forest. Natt Dadia.

Dag 5. Dadia Forest och Avas Gorge. Natt Kavala.

Dag 6. Mt Paggaio, Lake Kerkini. Natt Chrisochorafa.

Dag 7. Lake Kerkini. Natt Chrisochorafa.

Dag 8. Resan avslutas på Thessalonikis flygplats.

Nestosdalen. Foto: Göran Pettersson

Nordöstra Grekland har under våren en rikedom av fåglar och fjärilar som står högt i kurs hos den naturintresserade. Fågellivet på Balkan innehåller många arter som inte når vidare norrut i Europa. Här finns t ex den stora och ljudliga olivsångaren och den näpna balkanmesen kanske matar sina ungar när vi kommer. Ute vid kusten har vi chans att se sporrvipa som i Europa förekommer bara här och överallt hör man eksångarnas enträgna pladder. Många fjärilar flyger och till de mera ovanliga inslagen hör Eastern Festoon och False Apollo.

Priser och boka din resa

Bokning

Från Thessalonikis flygplats rör vi oss snabbt österut till de natursköna bergsområdena som når nästan ända fram till havet. Många floder meandrar fram här och slammet har genom årtusenden flyttat fram kustlinjen så att det är ett bördigt lågland mellan bergen och kusten. Olivodlingarna är många längs kusten. Vi följer några av de fågelrika floddalgångarna ett stycke upp i bergen. Blåtrast sjunger sin melodiska sång och härfåglar ropar i denna ljuvliga miljö. Vi spanar på himlen över bergåsarna efter kretsande rovfåglar som  t ex gåsgam.

 

Via Evrosdeltat, nära den turksiska gränsen, når vi det fina skogsområdet Dadia Forest som domineras av den turkiska eken. Det gillar sommargyllingarna som sjunger i överflöd här. Då och då hörs också den svirrande sången från balkansångare. Vi tittar också efter orkidéer som satyrnycklar och vit skogslilja. Nära vårt boende besöker vi en s k gamrestaurang där man utfordrar rovfåglar med giftfri föda.

 

Längs vägen västerut till Lake Kerkini besöker vi det fågelrika Mt Paggaio. Här är vi på plats för stenhönan, som har en ytterst begränsad utbredning i Europa. Lake Kerkini är nog mest känd för många skickliga fotografers vinterbilder på krushuvade pelikaner. De krushuvade finns faktiskt här även under sommarhalvåret, tillsammans med häckande vit pelikan. Området är också bra för balkanhök.

 

Följ med på en resa med en stor dos spännande natur och lysande mat!

 

Göran Pettersson har tidigare rest och skådat i Grekland och har tillbringat sammanlagt över ett år i naturen vid Medelhavet. AviFaunas resor till Grekland är mycket populära och det här blir den artonde resan dit.