Mesopotamien!

Iran
25 november – 1 december 2019
Pris: 24 900 kr
8–10 deltagare

Tomas Axén Haraldsson

Dagsprogram

Dag 1. Ahwaz, Sarakhyeh, Shadegan Lake.

Dag 2. Hoor al-Azim.

Dag 3. Tavahe, Seyed Abbas, Borvayeh.

Dag 4. Sade Shavar, Mazrae Seh.

Dag 5. Ali Zoghayeli, Shavoor River, Dez.

Dag 6. Helveh, Shushtar Water Mills.

Dag 7. Mazrae Seh, Ahwaz.

Indisk blåkråka. Foto: Curt Johnsson

Priser och boka din resa

Bokning
Sumpvipa, snygg och rätt vanlig. Foto: Magnus Ullman

Ändlösa våtmarker längs floderna Eufrat och Tigris, så oåtkomliga och mytomspunna. Även om dessa träsk under många år dikats ut finns fortfarande en rikedom av fågel gömda därinne. Under vår vecka i Khuzestan ska vi för första gången nosa lite i kanten av det verkliga Mesopotamien eftersom träskområdet Hoor al-Azim just på gränsen till Irak nyligen öppnats för besök. Här finns nämligen en av Västpalearktis absolut mest exklusiva häckfåglar, nämligen afrikansk ormhalsfågel.

AviFauna utforskar fler och fler delar av det väldiga landet Iran – och nu är det dags för vår första vinterresa till Khuzestan, en av landets två kornbodar. Följ med till ett land där turismen forfarande är liten.

 

Vid Tavahe spanar vi ut över blöta strandängar med ett ett myller av citronärlor och vattenpiplärkor bland stilla betande boskap. Styltlöpare och sumpvipor rör sig i strandkanten. Mängder av gråfiskare lurpassar i vassruggarna. Och över alltihop seglar en stilig svartvingad glada. Så mycket fågel!

 

Över huvud taget är det här en resa där vi kryssar mellan fåglar som är svåra eller omöjliga att se på andra håll i Mellanöstern – eller att se över huvud taget! Gråhuvad purpurhöna, saxaulvarfågel, ”mesopotamisk” kråka, mindre sånglärka, vitkindad bulbyl, dvärgsångare, kaveldunsångare, afghanskriktrast, irakskriktrast och tamarisksparv är några av dem.

 

Vi tittar dessutom närmare på ett par spännande och mycket gamla sevärdheter. Allra äldst är Choga Zanbil, ett över tretusen år gammalt tempel, numera pietetsfullt restaurerad. Dessutom besöker vi Shushtar Water Mills, ett system med vatten som strömmar ur klippan och med 46 vattenkvarnar – ett osannolikt exempel på ingenjörskonst från århundradena närmast efter vår tideräknings början. Det finns med på UNESCOs världsarvslista.

 

Reseledaren Tomas Axén Haraldsson är AviFaunas expert på mellanöstern, efter många resor i regionen och längre boendesejourer i Egypten. AviFaunas resor till Iran är mycket populära och det här blir sjunde besöket i landet.