Introduktion till fjällvärlden!

Norra Jämtland
29 juni – 6 juli 2019
Pris: 15 900 kr
9–12 deltagare

HG Karlsson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på järnvägsstationen i Östersund. Transport till Klimpfjäll (33 mil). Natt i Klimpfjäll.

Dag 2. Stekenjokksjöarna. Färd till Fjällgården i Jormlien. Nätterna i Jormlien.

Dag 3. Ankarede. Stora Blåsjön.

Dag 4. Hamptjärn. Stekenjokksjöarna. Domprosten.

Dag 5. Ankarede. Brakkåfallet. Jormlien.

Dag 6. Leipikvattnet. Bjurälvens naturreservat. Vållan.

Dag 7. Reservdag för missade arter.

Dag 8: Transport (27 mil) till centralstationen i Östersund där resan avslutas.

Lappsparv. Foto: Anders Laurin

Det här är resan för dig som vill uppleva en vacker och varierande fjällnatur under en vecka utan större strapatser.  Resan erbjuder fantastiska möjligheter till djur- och fågelupplevelser unika för Sverige. Vi strosar på de öppna fjällvidderna i Stekenjokk. Här är det extra lätt att besöka kalfjället eftersom det går en bilväg rakt genom fjällmarken. Vi kommer även att tillbringa tid i den moss- och talldoftande fjällurskogen.

Priser och boka din resa

Bokning

Under slutet av juni och början av juli är norra Jämtland fullt av fjällfåglar som drar nyttan av det nästan 24 timmar långa dagsljuset. Vi får leta noga efter den välkamouflerade fjällripan medan den skrattande dalripan hörs lättare. Den magnifikt vackra blåhakehanen kommer fram och studerar oss nyfiket när vi kommer nära dess revir. Vi kommer att få höra lappsparvens vemodiga sång och även om videsparven är stadd i minskning hoppas vi få se den. På fjällheden kommer vi nära både den näpna fjällpiparen, och den frenetiskt simmande smalnäbbade simsnäppan som spinner runt för att virvla upp smådjur i vattnet. Dubbelbeckasinens märkliga spel, med ett antal ping-pongande individer, är en osannolik upplevelse.

När vi besöker den norrländska ljuddämpade barrskogen med sin doft av mossa och tall, tittar vi efter tåliga norrlandsarter som den orädda lavskrikan, järpe, tretåig hackspett, hökuggla och Norrlands egen mes, lappmesen.

 

De flesta nätterna bor vi på Fjällgårdens pensionat som varit boende för svenska kulturpersonligheter under 60 år. Därtill finns här ett av landets mest sällsynta däggdjur – buskmusen.

 

HG Karlsson har tidigare varit assisterande ledare för resan till norra Jämtland. Han är utbildad fjälledare och arbetade under många år i Abisko nationalpark. Det här blir AviFaunas sjunde de resa till Norra Jämtland efter ca trettio tidigare Norrlandsresor.

Vi räknar med att kunna se ca 90 fågelarter under resan.