Berg, stäpp och slättsjöar

Kazakstan
10–25 maj 2019
Pris: 39 900 kr
9–12 deltagare

Magnus Hellström

Dagsprogram

Dag 1: Resan startar i Almaty, där vi övernattar.

Dag 2. Almaty – Sorbulak. Tre nätter i ökencamp vid Sorbulak.

Dag 3–4. Sorbulak – Balchasj – Sorbulak.

Dag 5. Sorbulak – Saryesik Atyrau – Turanga. Natt i camp i Turangaskogen.

Dag 6. Turanga – Ili River – Kapshagai. Natt på hotell i Kapshagai.

Dag 7. Kapshagai – Charyn River. Natt vid Charyn NP.

Dag 8. Charyn River – Ili River – Almaty. Natt foten av Tienshan.

Dag 9–11. Tienshanbergen. Nätter vid foten av Tienshan.

Dag 12. Almaty – Astana (flyg) – Kurgalgin Nature Reserve. Natt i Kurgalgin Nature Reserve.

Dag 13–14. Kurgalgin Nature Reserve. Nätter i camp i Kurgalgin Nature Reserve.

Dag 15. Kurgalgin Nature Reserve – Almaty (flyg). Resan avslutas på internationella flygplatsen i Almaty.

Svartbröstad rubinnäktergal. Foto: Svetlana Annenkova

Långsamt når de första solstrålarna över bergskammen och smälter bort nattfrosten. På hög höjd är fåglarna ofta lite trögstartade, men snart hörs fina strofer av bergrödstjärt och svartstrupig järnsparv. Sakta börjar vi gå uppför sluttningen och finner snart fler juveler i tujabuskagen. En svartbröstad rubinnäktergal visar sin osannolikt röda strupe och violsångarna gnistrar osannolikt vackert i morgonsolen. Stensångaren är inte lika färggrann men erbjuder ett spännande möte med denna höghöjdshäckande Phylloscopus. Intresset riktas omedelbart uppåt när en adult lammgam kommer glidande alldeles över våra huvuden. Vi andas in den friska bergsluften och minns med fascination hur vi för bara ett par dagar sedan vaknade upp på stäppen som sjöd av sång från kalanderlärkor. Från en kulle kunde vi då se kragtrappar som med ormlika halsar smög bakom någon av de få buskarna, samtidigt som svart- och vitbukiga flyghöns passerade över oss. Till sist kom också den efterlängtade stäppflyghönan!

Priser och boka din resa

Bokning

Kazakstan, alldeles på gränsen till Västpalearktis, är ett stort land med många skiftande naturtyper. Antalet arter som vi nordiska skådare drömmer om att få se i Sverige är stort. På denna resa fokuserar vi på de tre viktigaste fågelbiotoperna, nämligen berg, stäpp och slättsjöar. Upplägget kommer i stort att följa tidigare AviFaunaresor, men med ett par små förändringar som bör leda till ett optimalare utbyte. AviFaunas resor till Kazakstan är mycket populära och det här blir den femtonde resan dit. Ta chansen att hänga med till detta skådarparadis!

 

Magnus Hellström, som leder resan, är en av AviFaunas mest rutinerade reseledare för regionen. AviFaunas resor till Kazakstan är mycket populära och det här blir den femtonde resan dit.

Vi räknar med att se ca 250 fågelarter under resan.