Bästa fågelön i Grekland

FÅGELRESA LUGNT TEMPO

Lesbos, Grekland
2–9 maj 2020
Pris: 19 500 kr
8-14 deltagare

Curt Johnsson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på flygplatsen i Mytilene med transport till vårt hotell i Skala Kalloni.

Dag 2. Kalloni Pool, Nedre Tsiknias River, Kalloni Saltpans, Alykes Wetlands.

Dag 3. Nedre Christou River, Mesa, Kofinas, Achladeri Forest, Skamnioudi.

Dag 4. Lardia Valley, Isabellakorsningen, Ipsilou, Faneromeni.

Dag 5. Metochi Lake, Aghios Ioannis, Sideras, Potamia-dalen. Papiana på kvällen.

Dag 6. Övre Christou River, Raptor Point, Lepetimnos, Skala Sikaminea, Kavaki.

Dag 7. Övre Tsiknias River, Övre Napidalen.

Dag 8. Resan avslutas på flygplatsen i Mytilene. 

Boka din resa

Bokning
Den vackra och fågelrika Napidalen blir vår slutpunkt på resan. Foto: Curt Johnsson

Den som en gång i sträcktider varit på Lesbos för att skåda fågel känner en längtan att återvända dit. Ön liknar mest en jättestor fågelautomat. Oräkneliga antal örter av mångahanda och väldoftande slag ger fröer och insekter så det räcker åt alla. Tättingar far runt över ön och vid vattendrag vadar en uppsjö hägrar och vadare. Vi kommer när vårsträcket fortfarande är intensivt. Krüpers nötväcka har fortfarande ungar i boet och de första olivsångarna har anlänt.

Lesbos är den största ön i Egeiska havet, men ändå liten nog att lära känna en smula under ett veckolångt besök. Den är numera väletablerad som fågelmagnet och betraktas som en av Europas bättre platser när det gäller att observera vårsträcket från Afrika till Europa/Asien. Ön har ett för grekiska övärlden överraskande stort antal våtmarker och vattenflöden och detta tillsammans med ett småskaligt, obesprutat jordbruk med en mångfald insekter och fröer, utgör lockelse för rastande fåglar.

 

Till detta kommer en rad högst intressanta häckare med Krüpers nötväcka och gulgrå sparv i spetsen, vilka här har sina enda europeiska häckningsplatser. Andra sydosteuropeiska häckare är t.ex. olivsångare, mästersångare, balkansångare, balkanmes, klippnötväcka, masktörnskata och rostsparv vilka återfinns i några av öns olika miljöer som klippiga berg, macchia, aleppotallskogar, glesa stenekskogar, olivlundar, betesmarker, saliner, dammar, åar och bäckar. Vi siktar på att besöka de olika miljöerna och kortare promenader i lugnt tempo är standard.

 

Vi bor hela veckan i utkanten av byn Skala Kalloni vid Kalloni-bukten, en bördig och våtmarksrik trakt där många bra fågellokaler ligger tätt. De mest avlägsna fågellokalerna ligger en dryg timmes bilfärd bort och vi äter en av hotellets goda lunchkorgar ute i fält, under någon stenek eller aleppotall eller på någon ryggås ute i det fria. Vi räknar med att vara tillbaka på hotellet under sena eftermiddagen de flesta dagar. Tidig kväll har vi ”kvällsrop”, dvs. går igenom obsarna för dagen, och därefter promenerar vi in till byn och äter, alternativt äter av hotellets goda mat de dagar då vi varit i farten lite längre än normalt. Någon kväll gör vi ett försök på dvärguv och tornuggla en liten bit bort.

 

Curt Johnsson, som leder resan, har lett de flesta av AviFaunas resor till Lesbos. AviFaunas Lebosresor är mycket populära och det här blir den nionde resan dit.