Nordafrikansk introduktion

Marocko
30 oktober – 7 november 2019
Pris: 19 900 kr
8–12 deltagare

Jim Sundberg

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på flygplatsen i Marrakesh. Natt i Höga Atlas.

Dag 2. Höga Atlas. Natt i Ouarzazare.

Dag 3. Tizi-n-Tinififft och Draadalen. Natt i Zagora.

Dag 4. Sandökenskådning. Natt i Zagora.

Dag 5. Tazenahktslätten och Taliouine. Natt i Taliouine.

Dag 6. Taroudant och områden nära Agadir. Natt i Agadir.

Dag 7. Havsfågeltur utanför Agadir. Tamri. Stadsrundtur. Natt i Agadir.

Dag 8. Oued Massa och Oued Sous. Natt i Marrakesh.

Dag 9. Resan avslutas på flygplatsen i Marrakesh.

Priser och boka din resa

Bokning
Eremitibisar vid Tamri. Foto: Ola Bondesson

I november bjuder Marocko på ett behagligt klimat, mycket god, kryddig, men inte alltför stark mat, intressant kultur och många spännande fågelarter. I det torra ökenområdet långt inne i Soussdalen med vackra Höga Atlas som fond spanar vi efter flyghöns, lärkor och läckra stenskvättor som den spektakulära härfågellärkan och den svartvita vitkronad stenskvätta. Vi spanar också efter rovfåglar som svartvingad glada och örnvråk. Vid kustlokalen Tamri häckar eremitibisen, en av världens mest sällsynta fågelarter. Självklart gör vi ett besök där.

Kulturen i landet är en blandning mellan den arabiska och den gamla nordafrikanska berberkulturen. I Marocko är berberinslaget påtaglig med t.ex. de starka färgerna i klädseln. Vi möter hela tiden minnesmärken från förr i form av gamla välbevarade byggnader som väcker liv i fantasin. Vi besöker flera äldre städer, bl.a. Marrakech som är en av Marockos fyra kungastäder och grundades vid mitten av 1000-talet. I mitten av medinan (staden), som omgärdas av en vacker ringmur, ligger den världskända marknadsplatsen Djema-el-Fna med sitt myllrande människoliv. Vi missar inte heller Marockos saffransmetropol Taliouine.

 

Under resan tar vi oss också ut på havet, på en så kallad pelagisk havsfågeltur. En stark kontrast till det torra och magra marockanska fastlandet. På nära håll ska vi bekanta oss med både havsfåglar och delfiner. Flera arter labbar brukar dyka upp för att röva föda från de andra fåglarna. Vi har också chans att hitta stormsvalor som ses regelbundet.

 

I Höga Atlas passerar vi passet Tizi-n-Tichka på 2 233 meters höjd. Längs vägen möter vi en helt annan natur och fågelfauna än tidigare under resan. Svart stenskvätta ses längs vägen och vi tittar efter den endemiska atlasgröngölingen som finns i skogarna med den märkligt växande atlascedern.

 

Jim Sundberg har tidigare rest och skådat i Marocko. AviFaunas resor till Marocko är mycket populära och det här blir tjugosjunde resan dit.

Vi räknar med att se ca 125 fågelarter under resan.