Skådning i Mayariket FULLBOKAD

Yucatanhalvön & Cozumel
27 november – 9 december
Pris: 43 900 kr
7–10 deltagare

Göran Pettersson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar i Cancun och natt där.

Dag 2. Färja till Cozumel. Två nätter på Cozumel.

Dag 3. Cozumel.

Dag 4. Felipe Carillo Puerto och natt där.

Dag 5. Sian Ka’an Biosphere Reserve. Natt i FCP.

Dag 6–8. Calakmul Biosphere Reserve. Natt Xpujil.

Dag 9. Transport till Uxmal och natt där.

Dag 10. Uxmal. Rio Lagartos och natt där.

Dag 11. Rio Lagartos och natt där.

Dag 12. Rio Lagartos och Cancun. Natt i Cancun.

Dag 13. Resan avslutas på Cancuns internationella flygplats.

Bare-throated Tiger Heron. Foto: Erik Hirschfeld

Få platser kan kombinera en enorm fågelrikedom med historia, mat och sköna bad inom rimliga avstånd som Yucatan-halvön. Man kan till och med skåda direkt från Mayaruinerna. På vår rundtur på halvön kombinerar vi besök på historiska platser med skådning i mycket fågelrika regnskogar, mangrovebuskage och våtmarker. Vi får också möjlighet att känna på badvattentemperaturen med fregattfåglar ovanför våra huvuden och prova det fantastiskt välsmakande mexikanska köket.

Efter inledande dagar på ön Cozumel i Karibiska havet, där vi tittat på de tre endemerna Cozumel Emerald, Wren och Vireo, kör vi söderut och utforskar skogarna i Sian Ka’an och Calakmul Biosphere Reserve. Den här delen av Mexiko har bland de finaste skådarområdena i landet. Många arter som finns i södra Centralamerika når in i Mexiko precis här, nära basen av Yucatanhalvön. Vi fyller på vår artlista med Yucatanendemerna Yucatan Woodpecker, Yucatan Parrot, Yucatan Flycatcher och Rose-throated Tanager. Andra fåglar här är t ex den imponerande Great Currasow, den svårsedda Oscillated Turkey, Royal Flycatcher med sina läckra hjässfjädrar och de ljudliga skogslevande falkarna Barred och Collared Forest Falcon.

 

Vi avslutar i Rio Lagartos Biosphere Reserve på nordkusten. Under en båttur nära mangroven räknar vi med att få se stora flockar American Flamingo och den häftigt tecknade Bare-Throated Tiger Heron liksom endemen Yucatan Nightjar. På torra land är det nästan ökenartat och i de taggiga buskmarkerna tittar vi efter Black-throated Bobwhite, den fräcka Yucatan Wren, kolibrin Mexican Sheartail och den snabbt springande Lesser Roadrunner.

 

Under resans gång besöker vi också flera fina Mayaruiner, som Tulum, Uxmal och San Gervasio. Lämningarna är i sådant fint skick att det nästan är oförskämt att kalla det ruiner. Det här är imponerande byggnadskomplex som anlades lagom efter att vi slutat med fornborgar i Norden.

 

Göran Pettersson, som leder resan, har tidigare skådat på Yucatanhalvön och Cozumel samt besökt andra delar av Mexikanska golfen. AviFaunas resor till Centralamerika är populära och det här blir andra besöket på Yucatanhalvön och det tredje i Mexiko.

Vi räknar med att se ca 225 fågelarter under resa.