Upplev Mongoliets vackra natur

Mongoliet
26 maj – 11 juni 2019
Pris: 46 600 kr

HG Karlsson

Dagsprogram

Dag 1: Resan startar på Ulan Bataars flygplats. Tuul och i Terelj. Två nätter i Terelj.

Dag 2. Terelj.

Dag 3. Terelj och Gun Galuut. Natt i Gun Galuut.

Dag 4. Gun Galuut. Natt i Ulan Bataar.

Dag 5. Flyg till Dalanzagdad, Gobi. Två nätter i Yolym Am.

Dag 6. Yolym Am.

Dag 7. Khongor Sands och natt där.

Dag 8. Khongor Sands. Natt i Orog Lake.

Dag 9. Orog Lake. Två nätter i Böön Tsagaan Nuur.

Dag 10. Böön Tsagaan Nuur.

Dag 11. Böön Tsagan Nuur, Tongorog Pass. Tre nätter i Hangaybergen.

Dag 12–13. Orkhon River Valley.

Dag 14. Karakorum och Ogii Lake. Natt vid Tsagaan Nuur.

Dag 15. Tsagaan Nuur. Natt i Khustai Nature Reserve.

Dag 16. Khustai Nature Reserve. Natt i Ulaan Bataar.

Dag 17. Resan avslutas på Ulan Bataars flygplats.

Den vackra skogsklädda dalen i Hangaybergen. Foto: Gunnar Steinholtz

I Mongoliet möts du av fantastiska landskap, ymnig blomning och ett myllrande fågelliv. Här finns många naturmiljöer – allt från taigan i norr till Gobiöknen i syd. Däremellan breder stäppen ut sig blandat med vackra bergsområden och fågelsjöar. Mongoliet är ett land där en nomadisk livsstil fortfarande är norm. Och vilken service våra mongoliska värdar bjuder på – restaurangmat mitt ute i vildmarken! Följ med till ett verkligt exotiskt land!

Orientpipare – en mycket vacker fågel i Gobiöknen. Foto: Hans Alm

Priser och boka din resa

Bokning

Norra delen av landet gränsar till Sibirien och här finns taigan med arter som svartnäbbad tjäder, blåstjärt, svartryggad rödstjärt, och klippkaja. Här finns även våtmarksområdet vid Gun Galuut med glasögontrana, praktand, knölsvärta och mongollärka.

Kontrasten blir stor när vi flyger ned till Gobiöknen och hamnar i en helt annan värld med en massa spännande arter som t ex orientpipare, Hendersons ökenskrika, saxaulsparv och mongolsparv. Hit når Altaibergen och i dess dalar njuter vi av Altaisnöhönan, lammgamar, murkypare och mongoljärnsparv.

 

Den stora ökensjön Böön Tsagaan Nuur har ett rikt fågelliv med fina arter som reliktmås, bandhavsörn och svarthuvad trut. Härifrån beger vi oss upp i Hangaybergen för att leta efter den mycket ovanliga mongolbuskskvättan. Vi tältar i en vacker och blomsterrik dal där vi har rubinnäktergal, tjocknäbbad sångare och guldtrast som närmsta grannar.

 

Vi avslutar med att besöka den oändliga stäppen som så här års lyser friskt grönt dekorerad med blå iris. Det som överraskar oss är tätheten av rovfåglar som gamar, stäppörn, tartarfalk och mongolvråk. Vi hälsar även på vilda Przewalskis hästar i Khustain Nature Reserve. Här finns det också chans att få se varg.

 

HG Karlsson har besökt Mongoliet under många resor och lett samtliga AviFaunas resor dit. AviFaunas resor till Mongoliet är mycket populära och det här blir femte resan dit.

Vi räknar med att kunna se ca 230 fågelarter under resan.