I snöleopardens rike. FULLBOKAD

Mongoliet
4–13 oktober 2019
Pris: 45 900 kr
8–12 deltagare

Extradagar
29 september – 4 oktober 2019
Pris: 12 700 kr
8–12 deltagare

HG Karlsson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på Ulan Bataars flygplats. Skådning i Khustai. Natt på hotell i Ulaan Bataar.

Dag 2. Flyg till Khovd. Skådning runt Khovd. Natt på hotell i Khovd.

Dag 3. Khar Us Nuur. Natt på hotell i Khovd.

Dag 4. Tsenkheriin Agui. Transport till Jargalant. Natt i jurta.

Dag 5–7. Jargalant Mountains. Nätter i jurtor.

Dag 8. Färd till Khovd. Khar us Nuur. Natt på hotell i Khovd.

Dag 9. Flyg till Ulaan Bataar. Sightseeing. Natt på hotell i Ulaan Bataar.

Dag 10. Resan avslutas på Ulan Bataars flygplats.

 

Extradagarna

Dag 1. Resan startar på Ulan Bataars flygplats. Tuul. Natt i Ulan Bataar.

Dag 2. Färd till Terelj NP. Nätter i Ger Camp.

Dag 3. Terelj NP.

Dag 4. Gun Galuut.

Dag 5. Terelj. Färd till Ulan Bataar. Besök på kulturcenter. Natt i Ulan Bataar.

Snöleopard i Jargalantbergen. Foto: Damdindorj Tseveenravdan

Tänk att få sitta i en skön safaristol med en kopp nybryggt kaffe och spana efter den nästan mytiska snöleoparden. Och detta på en behaglig höjd med skönt klimat. AviFauna erbjuder en bekväm snöleopardresa till västra Mongoliet. I det natursköna landskapet finns hällristningar och den fina fågelsjön Khar Us Nuur, där vi har goda chanser att se den märkliga saigaantilopen och andra spännande däggdjur.

Priser och boka din resa

Bokning

I Jargalantbergen lever ovanligt många snöleoparder och i början av oktober är de som lättast att få syn på. Vi bor i bekväma jurtor hos en nomadfamilj, som har bra koll på var snöleoparder och andra djur håller till. Över oss svävar den mäktiga lammgamen och i skogen med gamla popplar rastar läckert färgade blåstjärtar och andra sibiriska tättingar på sin flyttningsresa.

 

Vid bergets fot ligger den stora fågelsjön Khar Us Nuur där det myllrar av fåglar med chans på fina arter som reliktmås, svangås och svarthuvad trut. Så här års rastar stora flockar änder, gäss, hägrar och vadare. Vi besöker även några planteringar utanför staden Khovd, där det rastar ytterligare småfåglar från Sibirien på sin väg söderut.

 

I Jargalant lever inte bara snöleoparder. På bergets sluttningar och på stäppen nedanför har vi goda möjligheter att se varg, krävgasell och argalifår. Vi tittar också på spännande fornminnen, hällristningar och grottmålningar och tar del av nomadernas annorlunda liv.

 

Följer du med på extradagarna får du uppleva den mäktiga taigan norr om Ulaan Bataar. Här finns den åtråvärda svartnäbbade tjädern och andra spännande arter i urskogarna där. I Khustai National Park hälsar vi på vilda Przewalskis hästar.

 

Resans upplägg bygger på att vi skall ha det bekvämt och lugnt. Inga långa bilresor, bra boende, god mat och inga höga höjder. Våra fyrhjuliga fordon tar oss dit vi vill, men det kommer även finnas chans till stilla promenader.

 

HG Karlsson har lett AviFaunas samtliga resor till Mongoliet, ett kärt resmål hos honom. AviFaunas resor till Mongoliet är mycket populära och det här blir den sjätte resan dit sedan 2012.