Himalayas lågland

Nepal
24 februari – 8 mars 2019
Pris: 39 000 kr
7–10 deltagare

Göran Pettersson

Dagsprogram

Dag 1. Resan på Kathmandus internationella flygplats. Natt i Kathmandu.

Dag 2–3. Kathmandudalen. Nätterna i Kathmandu.

Dag 4. Transport till Chitwan NP. Natt nära Chitwan NP.

Dag 5–7. Chitwan NP. Nätterna nära Chitwan NP.

Dag 8. Transport till Koshi Tappu. Natt på Koshi Camp.

Dag 9–10. Koshi Tappu. Nätterna på Koshi Camp.

Dag 11. Transport till Kathmandu. Natt i Kathmandu.

Dag 12. Sivapuri NP och Bodnath Stupa. Natt i Kathmandu.

Dag 13. Resan avslutas på Kathmandus internationella flygplats.

Det är tidig morgon. Solen arbetar sig långsamt upp över Himalayas rand. Långt bort i horisonten, över femton mil iväg, reser sig toppen av Mt Everest. Runt omkring oss ljuder fågelsång från den täta skogen. Ett svep med kikarna över sluttningen med de blommande rhododendronträden, avslöjar solfåglar som söker föda i de skarpt röda blommorna. En grupp White-throated Laughingthrush tjattrar nära vägen. Vi är i Kathmandudalen, det mest tättbefolkade området i Nepal, men som också är mycket rikt på fåglar. På berget Pulchowskis skogsklädda sluttningar tittar vi efter Spiny Babbler som bara finns i Nepal. Vi kikar också på de gamla centrala delarna av Kathmandu och besöker en av världens största stupor (en buddhistisk helig byggnad) – Bodnath Stupa.

Priser och boka din resa

Bokning

I de sydöstra delarna av landet skådar vi i gräs- och buskmarker längs Kosi Rivers. Här finns många arter typiska för låglandet i södra Nepal och norra Indien. En del arter har bara en smal utbredning i gräsbältena som löper i öst-västlig riktning på låglandet nedanför Himalaya, t ex den ovanliga Swamp Francolin. Vi skådar också efter River och Black-bellied Tern och i de täta övervintrande andflockarna har vi chans att hitta Falcated Duck och Baer´s Pochard. Längs stränderna går vadare och vi letar efter bl a Small Pratincole. Här finns också sandspecialisten Sand Lark.

 

Vi tillbringar flera dagar i nationalparken Royal Chitwan som är ca 950 km2 stor. Större delen av nationalparken ligger i den s k Terai-regionen. Här skådar vi i stora gräsmarker och Sal-skogar efter spännande fågelarter som Rufous-rumped Grassbird och Slender-billed Babbler. Två arter helt knutna till gräsmarker. En bra dag i Chitwan kan man räkna in en bra bit över hundra fågelarter. Vem vet, vi ser kanske också pansarnoshörning och tiger som bägge finns här. Den här resan är en utmärkt start på din Himalayaskådning!

 

Göran Pettersson har tidigare rest och skådat i Nepal och tillbringat över ett år i fält på den Indiska halvön. Det här blir AviFaunas premiärresa till Nepal efter tjugosju tidigare resor på den Indiska halvön.

Vi räknar med att kunna se lite över 300 fågelarter under resan.