Banded Cotinga – en färgstark fågel I Veracel. Foto: Ciro Albano

4 oktober, 2018

NÖ Brasilien 3-20 okt 2018

Senaste nytt: framme i Boa Novs. Se: 12 oktober

Under perioden 3–20 oktober reser undertecknad med en AviFaunagrupp till NÖ Brasilien. Vi kommer under vår resa från norr till söder besöka de bästa fågellokarna i denna fascinerande region. Resan blir AviFaunas första resa till nordöstra Brasilien och den fjärde resan till Brasilien. Följ observationerna direkt här på nätet!
Sidan senast uppdaterad den 12 oktober kl. 23.59

 

3 oktober

AviFauna har landat i Brasilien. Vi befinner oss i nordöstra Brasilien vid Atlantens strand utanför staden Icapui. Här finns mangroveskog och tidvattensstränder. Vi har lyckats se den svårsedda Little Wood-Rail och även Mangrove Rail. Andra skojiga arter var Bicolored Conebill och Blackbacked Water-Tyrant.


4 oktober

Vi samlades klockan fem för lite morgonskådning vid vårt hotell i Icapuí. Nästan allt var nytt så det blev en härlig blandning kryss för de flesta. Till exempel såg vi Caatinga Puffbird (endemisk). Narrow-billed Woodcreeper, Hooded Tanager och Red-cowled Cardinal. Vi fick även se vår första apa, silkesapan Common Marmoset. Vid frukosten med goda frukter hade vi också resans första kolibri – Plain-bellied Emerald.

Efter frukosten for vi till Serra de Baturité och vår lodge som ligger strax utanför den lilla staden Guaramiranga. Denna bergskedja ligger på 800 meter över havet. Det är en grön, isolerad höglandsoas i norra Ceará med flera typer av biotoper – från regnskog, till lövskog och längst ned den torra ”buskskogen” Caatingan.

Innan dagen var till ända hade vi fått en lång artlista. Till exempel kolibrier som Ruby-topaz Hummingbird, Reddish och Rufous-breasted Hermit. Och inte minst de endemiska arterna Grey-headed Spinetail och Ochraceus Piculet. Och inte minst den utrotningshotade Grey-breasted Parakeet, som bara finns i de här bergen. Tack vare ett lyckat projekt med att sätta upp holkar till papegojorna har de sakta börjat öka i antal igen. Andra fina arter som fick se bra var Buff-breasted Tody-Tyrant, Blue-crowned Trogon, Gould´s Toucanet, Band-tailed Manakin, Ceara Gnateater och Rufous-breasted (Ceara) Leaftosser. Det går bra för oss!

 

5 oktober

Vi fortsatte att utforska Serra de Baturité på morgonen. Det regnade i regnskogen men vi hittade ändå många nya arter för resan som Rufous-sided Crake, Ochre-breasted Spinetail och Varied Antshrike.

 

Därefter for vi till Quixada som var totalt olikt med sina ”inselbergs” och monoliter (märkliga runda klippformationer som liknar hattkullar). Här är det varmt och torrt och nästan direkt fick vi se målarten, den lilla nattskärran Pygmy Nightjar, som låg på dagkvist bland kaktusar och markananasväxter.

 

Vi bor på Hotel Pedra dos Ventos, som har en fin utsikt över klippor och låglandet. Runt om hotellet finns ett antal endemiska arter typiska för Caatingan. Vi har sett Caatinga Parakeet, Caatinga Cachalote, White-naped Jay, Ochre-backed Woodpecker, och även den sällsynta White-browed Guan. Uppe i luften över bergen har vi sett flera arter rovfåglar som Black-chested Buzzard-Eagle, Aplomado Falcon och Pearl Kite.

 

Till kvällens middag har många valt fisk efter allt det goda köttet vi fått de tidigare dagarna.

 

Pygmy Nightjar. Foto: Ciro Albano

Pygmy Nightjar. Foto: Ciro Albano


6 oktober

Idag har vi sett en av Brasiliens mest ovanliga fåglar – Araripe Manakin, som upptäcktes så sent som 1996! Vi lyckades se två hanar och en hona av den vackra manakinen. Det finns en liten video på fågeln på vår Facebook-sida AviFauna naturresor.
Tidigare på morgonen hann vi med lite fågelskådning vid vårt hotell i Quixada och fick bland annat se Sooty-fronted Spinetail. Och idag var det två Pygmy Nightjar på daglegan.
Sedan har vi åkt söderut till Chapada do Araripe – lokalen för den ovanliga manakinen. Chapada do Araripe är en högplatå i den södra delen av delstaten Ceará. Imorgon skall vi utforska området mera men vi hann även se en annan endemisk art innan mörkret lade sig – Tawny Piculet


7 oktober

Vi har spenderat hela dagen i Chapada do Araripe. Vi började med en promenad i lite tätare caatinga. Här fick vi se och höra alla arter som vi hoppats på. Det var den stora och vackra Great Xenops, charmiga Silvery-cheeked Antshrike, luriga Red-shouldered Spinetail och lagom tråkiga Caatinga Antwren. Och framför allt fick vi se den svårsedda White-browed Antpitta som visade upp sig en längre stund och sjöng till och med lite. Vi fick även se Planalto Slaty-Antshrike, Stripe-backed Antbird, Long-billed Wren, Grey-eyed Greenlet och överraskningen Scissor-tailed Nightjar.
Lunch och eftermiddagen tillbringade vi på den lilla fågellodgen Sitio Pau Preto som har en fin fågelmatning. Det kryllade av Chestnut-capped Blackbird, Pale Baywing, Pileated Finch och Campo Troupial. När det blev lite svalare tog vi en promenad I omgivningen. Återigen dök det upp nya fåglar hela tiden, t ex White-headed Marsh-tyrant, White-crested Tyrannulet och både Lesser och Greater Wagtail-tyrant.

Vi spanar efter White-browed Antpitta - som vi lyckades få se! Foto: HG Karlsson

Vi spanar efter White-browed Antpitta – som vi lyckades få se! Foto: HG Karlsson


8 oktober

Nu har vi rest ytterligare 37 mil söderut och kommit till Lear’s Macaw Reserve nära staden Canudos. Vi bor mitt i reservatet och är omgivna av ett landskap som påminner om amerikanska prärien. Här på klipporna finns hela världspopulationen av den utrotningshotade arapegojan Lear’s Macaw. På vägen hit stannade vi vid en häckningsplats för den betydligt mindre arapegojan Blue-winged Macaw. Vi såg fyra stycken och även den marsvinsliknande gnagaren Spix’s Yellow-toothed Cavy.

Eftersom vi befinner oss på en av de torraste och varmaste platserna under resan passade vi på att ta en siesta en bra bit in på eftermiddagen. Sedan var det dags för en promenad i den röda sanden med lite vegetation emellan bestående av buskar, kaktusar och ananasväxter. Blue-crowned Parakeet kom flaxande i små grupper. Kolibrien Broad-tipped Hermit besökte kaktusblommorna och i toppen av en buske satt en Stripe-breasted Starthroat med sin långa näbb.

I det här vackra landskapet bor vi i! Foto: HG Karlsson

I det här vackra landskapet bor vi i!
Foto: HG Karlsson


9 oktober

Idag har vi stigit upp tidigt på morgonen för att vara på plats vid gryningen då  Lear´s Macaw lämnar sina övernattningsplatser. Vi åkte i två fyrhjulsdrivna fordon och det gick stundtals så fort att jeepen sladdade i de sandiga fordonen. Men vi kom fram när det började ljusna och hörde direkt några arapapegojor. Så kom de flygandes – två och två. Några landade i toppen av en kaktus inte så långt från oss så vi kunde se den stora aran i olika nyanser av blått – allt från indigo till turkos. Lagom till att solen började gå upp begav vi oss till en ravin med röda klippor med gott om små grottor. På klippan samlades både Lear´s Macaw och den betydligt mindre Blue-crowned Parakeet. Vi satt i över en timme och njöt av den fantastiska upplevelsen.

 

Tillbaka på boendet hade några kvinnor dukat upp en diger frukost med bland annat hembakat bröd och lokalproducerade marmelader. Sedan var det dags för resans längsta bussfärd, 59 mil, till vårt nästa mål, Chapapa Diamantina National Park i delstaten Bahia. Väl framme tog vi in på ett hotell i den trevliga staden Lençois. Hotellet har en stor trädgård med mycket fågel och dessutom fågelmatning – något som vi ser fram emot att få ta del av de två kommande dagarna.

Lear's Macaw. Foto: Ciro Albano

Lear’s Macaw. Foto: Ciro Albano


10 oktober

Idag har vi haft en hel dags skådning i det stora, vackra och ytterst varierade området kring platåbergsformationen Chapada Diamantina. På morgonen gick vi i en campo rupestre (en slags stenig cerrado) med många blommande örter och buskar. Vi lyckades få se två av de tre fågelarterna som är helt endemiska för Diamantina, nämligen den grönglänsande kolibrin Hooded Visorbearer och Sincorá Antwren. Den sistnämnda arten beskrevs först år 2007! Bland blommor och blad såg vi även specialiteter som Serra-finch och Spotted Piculet. En giftig och vacker korallorm kom slingrande över stigen som vi gick på. Och i samband med frukosten fick vi kontakt med resans andra apa – en Black-pencilled Marmoset.
På eftermiddagen åkte vi upp till ännu högre höjder och fick en vacker utsikt på köpet. Dessutom höjdarfåglar som Velvety Black Tyrant, Black-throated Saltator och White-eared Puffbird. Vi såg även en marsvinsliknande gnagare, Rock Cavy.


11 oktober

Ciro tog oss längre in i den stora nationalparken Chapada Diamantina och där i cerrado på sandig mark. Detta är biotopen för arter som Grey-backed Tachuri, Rufous-sided Pygmy-Tyrant, Collared Crescentchest och Shrike-like Tanager. Efter en stunds letande hade vi hittat dem alla. På köpet fick vi, förutom värme och sol, en överraskning i form av Blue Finch som har sin östligaste utpost just här. Dessutom hörde vi Sydamerikas motsvarighet till sekreterarfågeln, Red-legged Seriema ropa i fjärran.
Efter den sedvanliga siestan for vi bara en liten bit från staden och där till en skog. Vi promenerade längs en bred skogsbilväg och rätt så snart fick vi se Grey Eleania. Den följdes av den fina trogonen Surucua Trogon och stora hackspetten Lineated Woodpecker. Kvällens middag serverades åter igen i en trevlig restaurang inne i de gamla stadsdelarna i Lençois.


12 oktober

Vi hann med lite skådning i en annan del av Chapada Diamantina på morgonen – nämligen på en lokal för Diamantina Tapaculo. Denna lilla smygaren är känd bara sedan 2007. Vi lyckades se fågeln under korta stunder då den kilade som en liten råtta i undervegetationen. Som n liten bonus fick vi även se Spix´s Spinetail.
Nu har vi kommit till den för fågelskådare berömda Boa Nova som ligger i sydvästra delen av Bahia. Här möter den torra caatingan den fuktiga Atlantskogen. Det finns över 400 fågelarter i området. Så det var med stora förväntningar som vi gjorde vår första lilla tur i området. Vi besökte dels öppen gräsmark och dels det område där den torra vegetationen går över i regnskog – kallas för “mata-de-Cipo”. Och vi blev inte besvikna då vi fick se och höra tio nya arter. Bland annat den extremt sällsynta myrfågeln Slender Antbird och den långnäbbade Black-billed Scythebill. Vi hörde också både Yellow-legged och Red-winged Tinamou. Det lovar gott inför morgondagen.

 

HG Karlsson

Dela gärna