11 januari, 2019

Okavangodeltat & Victoriafallen 3-13 januari 2019

12-13 januari

Fint besök vid Victoriafallen där vi fick kunnig guidning av vår chaufför. Därefter en riktigt flott båttur med lunch på Zambezifloden ovanför fallen.

Så småningom avslutar vi resan. Sällan har vi fått så många och starka minnen med oss hem. Det är fantastiskt att resa i Södra Afrikas natur och vi har fått gjort detta på ett enastående vis!

11 januari

Lite olika transporter idag då vi bytte land till Zambia. Vi hann ändå med en båttur på Zambezifloden, en av Afrikas längsta floder. Vi hann se några African Finfoots och Rock Pratincoles, innan vi överraskades av en rejäl regnskur. Vi tog skydd på en ö som ligger i Zimbabwe!

10 januari

Fortsatta safariturer i Chobe NP med våra duktiga guider. Nya lejon, Harlequin Quail och flera Racket-tailed Rollers gjorda starka intryck på förmiddagen.

Lunch och siesta under varmaste delen av dagen följdes av superb eftermiddagstur på flodslättlandet vid Ngoma Bridge, gränsövergången till Namibia. Några riktiga fågelöverraskningar i form av Red-faced Crombec och Purple Indigobird avslutade en ny fantastisk dag i södra Afrika.

Red-faced Crombec utanför utbredningskartan i fågelboken. Arten är förmodligen en förbisedd i nordöstra Botswana. AviFauna har sett arten här även på tidigare resor. Foto: Göran Pettersson

9 januari

Heldag i Chobe NP. På eftermiddagen gjorde vi en fin båttur på Chobe River. Mycket nytt i fågelväg och över 20 lejon, 4 nya Wild Dogs, 75 flodhästar, över 100 elefanter e t c. Chobe NP är fantastiskt!

En av många elefanter i Chobe NP. Foto: Göran Pettersson

8 januari

Sovmorgon och transport norrut till Kasane, nära gränsen till Namibia, Zambia och Zimbabwe. Vi flög över enorma ödemarker där elefanter, lejon m m sågs ströva fritt omkring.

Under eftermiddagen gjorde vi vår första tur in i Chobe NP.

7 januari

Ny jeepsafari i Kwai Concession som på nytt gav Wild Dogs och även lejon. I fågelväg stötte vi på bl a Lesser Moorhen och Three-banded Plover.

Under siestan mullrade åskan rejält och regnet skvalade ner. Vårt första regn dagtid. Dessbättre slutade ovädret lagom till vår mekorotur på eftermiddagen. Mekoro är en kanot som är urholkad ur en trädstam. Vi åkte dock i glasfibervarianten som har bättre stabilitet. Färden pågick tills vi stötte på en ensam flodhästhane som med vidöppen käft effektivt blockerade fortsatt färd i den riktningen. Vi vände åter efter att vi hunnit se African Pygmy Goose och Malachite Kingfisher.

Hyenorna myser vid sin lya. Foto: Göran Pettersson

6 januari

Fortsatt jeepsafariskådning. Förmiddagen ägnade vi åt Moremi Game Reserve och eftermiddagen i Kwai Concession. Sista tidens regnande har spritt ut däggdjuren men det var mycket fåglar, bl a gott om örnar och marabustorkar. Eftermiddagens final var helt magnifik med en flock Wild Dogs och en Sun downer med en dramatisk åskhimmel i fonden.

Sundowner i Kwai Concession Area. Foto: Göran Pettersson

5 januari

Nytt försök på den lilla lejongruppen som var kvar i omgivningarna. Det gick lite bättre nu.

Vi tog oss till nästa camp, längre österut i Okavangodeltat – Sango Safari Camp, i Kwai Concession. Vi blev mottagna med sång och god mat. Eftermiddagens jeepsafari gav ett oförglömligt minne för oss alla då vi besökte en aktiv lya för Spotted Hyaena. Fem vuxna djur och sju yngre djur i olika åldrar visade helt ogenerat upp sitt familjeliv.

4 januari

Fina s k Safari Walks med duktiga guider från grannbyn. Morgonen började med en ståtlig leopard! Eftermiddagen avslutades med försök att få korn på ett gäng lejon. Det blev dock bara korta skymtar av djuren som var upptagna av en ensam buffel. Vi fick desto finare observationer på Pel’s Fishing Owl.

3 januari

Fin lågflygning på 150 meters höjd in till Delta Camp i södra Okavangodeltat i Botswana. Vi hälsades välkomna av flodhästar, Greater Kudu och och Red Lechwe. Vi bor mitt i det vilda knappt utan några körvägar hit.

Dela gärna