Bästa vadartid är nu!

Öland
30 juli – 4 augusti 2019
Pris: 13 900 kr
8–12 deltagare

Pav Johnsson

Dagsprogram

Dag 1. Beijershamn. Samtliga nätter i Gräsgård på sydöstra Öland.

Dag 2. Ottenbyområdet och Sebybadet.

Dag 3. Ekelunda alvar, Station Linné och Stenåsabadet.

Dag 4. Ölands södra udde, Västerstadsviken.

Dag 5. Gårdby sandhed, Ismantorps fornborg och Borgholm.

Dag 6. Ölands södra udde, Kalmar Centralstation.

Ölands södra udde med Sveriges högsta fyr, Långe Jan. Foto: Magnus Hellström

Solen har börjat värma alvaret. Ölandssolvändorna har just öppnat sina blommor, och över tokbuskarna kommer två nyss flygga årsungar av ängshök dansade genom luften. En rosenvingad gräshoppa sträcker ut ena bakbenet, och bara några kilometer därifrån rör sig en flock kärrsnäppor längs den långgrunda stranden. Eller är det bara kärrsnäppor, förresten? Nej, vänta, där är ju en spovsnäppa, och en till, och en småsnäppa… På den här resan får du verkligen bra möjligheter att få studera och lära dig de arktiska vadarna i sina fantastiska häckdräkter då man ofta kommer riktigt nära.

Priser och boka resa

Bokning

Öland är det landskap eller område som de flesta svenska skådare sätter högst på sin lista. Det finns givetvis flera orsaker. Avstånden är inte så stora, variationen naturmässigt är stor och det finns helt unika miljöer, flyttfågelsträcket som drar fram både vår och höst är imponerande, många rariteter uppträder på ön, Ölands södra udde är den fågellokal där mest antal arter observerats på en plats i Sverige och där ligger Ottenby fågelstation, möjligheterna till en varierad fågelskådning är således stor.

 

Sommar och Öland förknippas oftast med sol och badsemester. Men många fåglar, inte minst de arktiska vadarna från Sibiriens tundra, rastar så här års i stora mängder på väg mot övervintringsplatser i Afrika. Samtidigt är de flesta bofasta fåglarna ännu kvar, däribland exklusiva arter som skärfläcka, ängshök och rödspov.

 

Det geografiska läget längs flyttfåglarnas sträckled, och mångfalden av olika naturtyper gör att artlistan kan bli överraskande lång. Bland mer vanligt förekommande arter kan till exempel vadare och rovfåglar av mer exotiskt ursprung dyka upp. Under AviFaunas tidigare resor vid denna tid har svart stork, sibirisk tundrapipare och spetsstjärtad snäppa observerats!

 

Pav Johnsson, är en på södra Öland bosatt naturguide och folkbildare. Han gav för några år sedan ut boken Ölands fåglar och det senaste bokprojektet handlar om Ölands unika natur. Huvudfokus är fåglar, men med Pavs omsorg kommer vi även att få se en lång rad för Öland exklusiva arter inom många andra organismgrupper. Vi kommer också göra studiebesök på fågelstationen, vara med om ringmärkning och ta del av den fågelforskning som bedrivs där. Detta är den perfekta resan för den brett naturintresserade som vill uppleva det bästa av Öland! AviFaunas resor till Öland är mycket populära och det här blir åttonde resan dit.

 

Vi räknar med att se ca 130 fågelarter.