Ökenskådning som bäst!

Södra Oman
2–10 november 2019
Pris: 22 900 kr
8–12 deltagare

Curt Johnsson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på flygplatsen i Salalah, Oman. East Khawr och den lilla Ad Dahariz Park. Alla nätter i Salalah

Dag 2. Ayn Razat, Ayn Hamran, Sahnawt Farm, Khawr Taqah och Ayn Hamran.

Dag 3. Mudayy ochWadi Rabkut.

Dag 4. Khawr Al Mughsayl, Al Mughsayl Blowholes, Al Mughsayl Viewpoint, Wadi Ashawq och Ad Dahariz Park.

Dag 5. Båttur, Khawr Rawri och ruinen Samharam.

Dag 6. Tobroq Junction, Ayn Tobroq, Jabal Samhan, Tawi Atayr Sink Hole och Wadi Darbat.

Dag 7. Raysut och reningsverket, Raysut Lagoon. Eftermiddagen fri.

Dag 8. Ayn Sahnawt och East Khawr. Eftermiddagen fri.

Dag 9. Resan avslutas på flygplatsen i Salalah.

Priser och boka din resa

Bokning
Bergskällan Ayn Razat, en fågelrik miljö. Foto: Curt Johnsson

Du ligger i solstolen vid hotellet, med kikaren i ena handen och något läskande kallt i den andra, och tittar på abessinsk solfågel i palmen nära dig. Du reser dig och går ner till havet där de svartbenta strandpiparna springer runt dina fötter. När du simmar ut i havet flyger tofstärnan och sotmåsen över dig och kanske ser du en flock delfiner som hoppar i dyningarna längre ut. Sugen på Arabien? Oman är en perfekt introduktion.

Naturgeografiskt ligger Oman i den tropiska zonen och biogeografiskt numera i den palearktiska regionen med fågelinslag även från de orientaliska och afrotropiska regionerna. Under november finner man i södra Oman mängder med stationära, flyttande och övervintrande palearktiska fåglar, samt orientaliska och afrotropiska diton. En blandning av hemtamt, exotiskt och mystiskt!

 

Oman är numera riktigt populärt bland fågelskådarna. Dels för det behagliga klimatet, de vänliga människorna och att det är lättskådat, men framförallt närheten till fåglarna. Salalah, som ligger i södra Oman, är grönt och frodigt med Dhofarbergen som en kuliss i norr. I bergen finns ett antal färskvattenkällor och vid dessa samlas mycket fågel. Himlen täcks av örnar av olika slag. Längs kusten besöker vi flera fina bräckvattenslaguner, så kallade kwahrer, och det tycks som att vad som helst kan dyka upp där. Naturligtvis drar dessa till sig mycket fågel i ett annars torrt ökenlandskap. På stranden vid hotellet födosöker många vadare, medan måsar och trutar ständigt patrullerar över havet.

 

Havsfågelskådningen kan vara mycket bra och vi gör en båttur för att komma fåglarna vi ser från stranden lite närmre. Arter som passerar är t ex ljusfotad lira, arablira, arabpetrell, masksula, brun sula, sokotraskarv och brun noddy. Samtidigt ser vi delfiner och sköldpaddor och har även chans att se stora rockor.
 
Vi besöker också den stora öknen Rub Al Khali, världens största sandöken! Här skådar vi i konstbevattnade jordbruksområden och vattenfyllda källor i utkanten av den sandiga och  snustorra öknen. Vi har stor chans att få se den mytomspunna hypokolius och så här i flyttfågeltider brukar en hel del rariteter dyka upp i dessa oaser.

 

Curt Johnsson har besökt södra Oman under flera resor. AviFaunas resor till Oman är mycket populära och det här blir nittonde resan till landet och den trettioförsta resan till Arabiska halvön.

Vi räknar med att kunna se runt 200 fågelarter under resan.