Fåglar & vin!

Portugal
25 september – 3 oktober 2019
Pris: 29 900 kr
8–12 deltagare

Ulf Ottosson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på Lissabons flygplats. Transport till Alcochete. Natt i Alcochete.

Dag 2. Tagus Estuary, Pancas och Ponta da Erva. Vinprovning på Companhia das Lezírias. Natt i Alcochete.

Dag 3. Transport till Mértola. Castro Verde-slätterna. Natt i Mértola.

Dag 4. Besök i Guadiana Valley Nature Park, inklusive Mértola, Mina de São Domingos och Alcaria Ruiva. Vinprovning och besök på vingården Bombeira do Guadiana. Natt i Mértola.

Dag 5. Resa till Portalegr. São Mamede. Vinprovning på Cabeças do Reguengo. Natt i Portalegre.

Dag 6. Transport till Castelo Rodrigo, International Douro Nature Park. Natt i Castelo Rodrigo.

Dag 7. International Douro Nature Park. Besök och vinprovningen på CARM (Casa Agrícola Roboredo Madeira). Natt i Castelo Rodrigo.

Dag 8. Transport till Porto. Lunch med vinprovning och besök till källarna på Grahams i Porto. Transport till Lissabon. Övernattning i Lissabon.

Dag 9. Resan avslutas på Lissabons flygplats.

Svartvingad glada. Foto: João Jara

Efter en upplevelserik skådardag i fält besöker vi en Bodega för en trevlig vinprovning. Portugal har mycket att erbjuda både vad det gäller fåglar och vin och på denna resa njuter vi av båda delarna. Vi besöker många olika miljöer under resan och upplever därför en stor variation när det gäller fåglarna. Variationen i olika miljöerna och växtplatserna, terroir, återspeglar sig även i vinerna som också finns i stor mängd och variation, också mycket tack vare av att man hållit fast vid sina egna traditionella druvsorter.

Priser och boka din resa

Bokning

Vår skådning börjar i naturreservat Tagus, nära Lissabon, med sina olika kustmiljöer. Detta fågelrika våtmarksområde har en omfattande artlista, som inkluderar bl a svartvingad glada, småtrapp, provencesångare och svartstare.

 

En timmes körning mot sydost, till Alentejo, tar oss till nya biotoper och därmed nya fågelarter. Vi besöker både Castro Verde-slätterna med bl a stortrapp, tjockfot, svartbukig flyghöna, kalanderlärka, och bergen i Guadiana Valley Nature Park, har vi möjlighet att se arter som finns enbart på iberiska halvön, nämligen spansk kejsarörn och spansk gröngöling.

                                                                                                                                    

Norr om Lissabon, nära den spanska gränsen, besöker vi International Douro Nature Park. Här väntar oss bl a gamar, svart stenskvätta, flera arter sångare samt klipp- och häcksparv. På vägen tillbaka till Lissabon kör vi genom Dourodalen, det portvinsproducerande området här har förklarats som Världsarv av UNESCO. I Porto gör vi ett lunchstopp, vid en av de mest kända portvinsproducenterna, Grahams.

 

Under denna resa kombineras fågelskådningen med besök vingårdar och tillhörande vinprovningar, i de olika portugisiska regionerna (Lisboa, Alentejo och Douro). Förutom vinprovningarna är alla middagar planerade för att ge oss en bra möjlighet att prova inte bara Portugals goda viner utan också många av dess kulinariska läckerheter.

 

Ulf Ottosson har tidigare rest i Portugal och är en duktig vinkännare. AviFaunas resor till Portugal är mycket populära och det här blir första kombinationsresan Fåglar & Vin.