Ett riktigt fågelberg!

Runde
3–7 juli 2019
Pris: 14 900 kr
8–12 deltagare

Gigi Sahlstrand

Dagsprogram

Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Ålesund. Alla nätter på Runde.

Dag 2. Båttur runt Runde, vandringar på Runde.

Dag 3. Vandringar på Runde, besök på miljöcentret.

Dag 4. Båttur till sälkoloni, Rundes havsstränder.

Dag 5. Bilresa till Ålesund. Resan avslutas på flygplatsen i Ålesund.

Har du tur så landar en lunnefågel jämte dig! Foto: Göran Forsberg

Vi står förväntansfulla i kvällsljuset på Rundes västsidas berg. Några unga havsörnar flyger förbi och betraktar oss med sina skarpa blickar. Nedanför blänker tretåiga måsar i den låga solens strålar och på håll hör man de häckande havssulornas säregna skorranden. Och plötsligt går ett sus genom skaran – “Nu kommer dom”! Som projektiler kommer de clownliknande lunnefåglarna in från havet, från sina fiskafängen. Näbbarna är fyllda med mat till ungarna i bona.

Priser och boka din resa

Bokning

Runde är ett av Skandinaviens sydligast belägna fågelberg. Förutom de tiotusentals häckande lunnefåglarna, är det en grön, fantastiskt vacker ö där det också växer mängder med orkidéer. Vi bor alldeles vid havet och kan redan från vårt boende skåda på de spännande havsfåglarna som flyger förbi. Ibland simmar en utter förbi, och tittar man uppåt i slänten kan man se kronhjort och tittar man nedåt kanske en ringtrast hoppar på marken.

 

Alldeles intill våra bostäder tornar sig branterna uppåt. Från högsta punkten på ön, som vi når genom en asfalterad gångväg, har man en fantastisk 360 graders utsikt. Storlabbar patrullerar oskyggt över oss och vi ser stormfåglar, toppskarvar, tretåiga måsar, tordmular, tobisgrisslor och sillgrisslor som alla häckar på eller runt ön. Genom åren hela 230 fågelarter observerats på Runde.

 

Vi gör också två båtturer. Med båt kommer vi nära fåglar som ligger på vattnet, men framförallt nära intill häckningsplatserna av tretåig mås, havssula, toppskarv och stormfågel. Den ena båtturen styr också mot sälkolonin där vi ser både grå- och knubbsäl men förstås också mängder med havsfåglar. Vi stannar till ett tag ute på havet för att se om fåglarna som lever längre ut på havet kommer nära för att ta för sig av fågelmaten vi slänger ut. Fotomöjligheterna är mycket goda även om detta inte är en specifik fotoresa.

 

AviFaunas resor till norska Runde är mycket populära och Gigi Sahlstrand har lett dem alla. Det här blir AviFaunas sjätte resa dit.

Vi räknar med att se ca 55 fågelarter på resan. Dessutom stor chans på lite marina däggdjur.