31 mars, 2019

Sicilien 29 mars - 4 april

29 mars

Efter en mindre försening samlades hela gruppen på flygplatsen i Catania, där vår italienska guide Andrea Corso mötte upp oss. Att vi var lite sena gjorde att vi efter att fått ut de två minibussarna styrde kosan norrut och rundade Etna innan vi nådde vårt boende för de två första nätterna, den tidigare vin- och hästgården Etna  Quota Mille. Efter att ha inkvarterat oss välkomnades vi av en av de mest fantastiska middagar jag någonsin avnjutit. Antipasti, secundo och dolce, av högsta klass. Sängläge väntade efter en lång middag och utnför förnsterna höll två dvärguvar konsert.

Fantastisk hemgjord glass med traktens specialitet – pistage – väntade oss på en kulinariskt grandios första kväll!

30 mars

En heldag när vi med minibussarna avverkade höjmetrar och upplevde Etnas alla sidor, snö, vulkanisk ask, bolmande rök – och massa endemer. Etnabjörk, etnavedel, etnamåra, etnaviol och etnaginst, för att nämna några. Dessutom hade vi turen att få se den unika likala rasen (?) av mindre korsnäbb, som i näbbmått närmar sig vår större art, och inte flyttar. En härlig dag där resans första orkidé, Romeo och Julia, vållade lite huvudbry först.

Italiensk murödla efter en härlig siciliansk lunch.

31 mars

Denna morgon inleddes med ett besök på en sluttning med lng beteshistoria där vi avnjöt tre nya orkidéarter, rödstrupig sångare och en och annan vårväxt som vållade huvudbry. När vi fortsatte vår färd passerade vi ett buskage där Andrea stannade eftersom han såg en liten grupp av den lokala rasen av stjärtmes passera. Ala fick se dem fint. Mer murrigt tecknade än våra, men  lika söta! Vi stannade sen i byn Bronte – pistaschens hemort framför alla. På ett café avnjöt vi den mest fantastiska pistascheglass som står att finna, och vi kunde också se de märklig trollhasselformade små träden överallt utanför samhället. En färd mot Syrakusa och de övergivna salinerna vid Golfo di Siracusa, numera naturreservat och ett fågelparadis. Efter att ha ätit en medhavd lunch i form av den sicilianska specialiten Arancini – ungefär som friterade munkar med risotto inuti – utforskade vi det rika fågellivet på platsen. Fullt med våtmarksarter, som flamingo på klappavstånd från gömslet, styltlöpare, svartbenta strandpipare, långnäbbad mås, grässångare och cettisångare.  En kort fortsatt färd och vi checkade in på resans andra och sista boende, ett pastoralt litet “Agriturismo” och  avslutade sedan dagen med ett besök vid fyren en liten bit därifrån, där en endemisk ras av dvärgpalm, gulärlor och den unika ödlan “Oscilated skink” visade sig från sin bästa sida i kvällsljuset.

Arancini, av bästa sort, serveras i den gamla barockstaden Palazzolo Acreide.

1 april

En heldag i de bergiga trakterna väst om Syrakusa. Vi fick se bortåt 20 taxa av orkidéer, varav flera arter, raser och variteter unika för Sicilien. Vår fantastiska guide Andrea Corso hade dessutom inte bara koll på historia och fåglar, utan också endemiska landsnäckor, kärlväxter och reptiler. Men framför allt stod den vackra blomningen och enastående biologiska mångfalden i fokus.

2 april

Våtmarksområden, fåglar och Ortigia – gamla Syrakusa – stod på progrmmet, med en extra höjdpunkt då Andre lyckades prata in oss, så vi kunde få se den berömda målningen av Sankta Lucias begravning, av Carvaggio från tidigt 1600-tal. I hård konkurrens med sandtärnor, rödnäbbade trutar och fantastisk pistagesorbet!

31 mars

Resans sista heldag ägnades främst åt floran omkring Pantálico. Av udda inslag märktes mångtusenårig sarkofager i kalkstensklipporna, två endemiska snäckor, siciliansk murödla och ett omdiskuterat taxa av brännässla, som bara hittas i djupa raviner på Sicilien! Och kvällens bläckfiskpasta och mandelmjölkefterrätt, förstås!

Iris pseudopumila, unik för Sicilien, finns i en hellila och i en mest gul variant. Vi hittade ett helt fält med den vackra växten, och fler än 5 ofrysarter!

Dela gärna