Enastående orkidéprakt!

Sicilien – botanik
29 mars – 4 april 2019
Pris: 17 400 kr
8–12 deltagare

Pav Johnsson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på eftermiddagen/kvällen på flygplatsen i Catania, Sicilien. Transport till vårt hotell i Randazzo.

Dag 2. Etna. Natt i Randazzo.

Dag 3. Etna, transport till Siracusa. Fyra nätter i Siracusa.

Dag 4–6.  Med Siracusa som bas gör vi dagsturer till platser av såväl stort botaniskt, som ornitologiskt och kulturellt intresse. Bland dessa platser märks särskilt Golfo di Siracusa, Iblei-bergen, Capo Murro di Porco, Capo Passero, Portapolo, Cava Grande del Cassibilie, Necropoli di Pantalica, Palazzalo Acreide, Penisola Magnisi, Thapsos och världsarvsstaden Ortigia.

Dag 7. Avfärd till flygplatsen i Catani där resan avslutas.

Det ryker aska ur Etna – Europas högsta aktiva vulkan. Även om vi förstås håller oss på behörigt avstånd inger naturkrafterna ändå respekt. Sicilien är omväxlande, dramatiskt, och samtidigt vackert som en dröm. I slutet av mars har värmen och solen återvänt och i sluttningar och dalgångar möter vi en enastående orkidéprakt.

Priser och boka din resa

Bokning

Sicilien är också kontrasternas ö. Både naturen och de många antika lämningarna vittnar om att vi befinner oss i gränslandet mellan Europa och Afrika. Några besökare åker hit för den unika naturens skull, andra för att uppleva den himmelskt goda maten. Vi är här för båda

 

Vi besöker främst den östra sidan av ön. Helgonet Lucias stad Siracusa blir vår bas under större delen av resan, och härifrån gör vi dagsutflykter till botaniskt, ornitologiskt och kulturhistoriskt intressanta platser. I ett behagligt tempo ska vi hinna uppleva det mesta som gör Sicilien så unikt såväl i djur- som i växtvärlden. Nästan tio taxa orkidéer kan räknas som unika för Sicilien. Mer eller mindre endemiska kan också en dryg handfull träd, grod- och kräldjur, siciliansk stenhöna, den sicilianska rasen av stjärtmes, och – kanske – en isolerad korsnäbbspopulation, räknas.

 

Så här utanför turistsäsongen kan vi njuta lite extra av Siciliens stolta kulturarv utan att trängas. Vårt logi i utkanten av Siracusa, som Cicero kallade “den största grekiska staden och den vackraste av alla”, ger oss närhet till många historiska platser, vackra antika byar, och förstås kulinariska upplevelser. Varje dag blir nästan som en resa i sig.

 

Följ med till en spännande ö som faktiskt är en viktig del av Europas vagga.

 

Pav Johnsson har intresserat sig för orkidéer sen tonåren och håller regelbundet i orkidéguidningar, inte minst på Öland, där han bor. Det här blir AviFaunas andra resa till Sicilien efter premiärresan 2017.

Vi räknar med att se bortåt 35 orkidétaxa och drygt 100 fågelarter.