Ett myller av fåglar!

Vadehavet
Danmark & Tyskland
29 september – 6 oktober 2019
Pris: 21 500 kr
8–12 deltagare

Ola Bondesson

Dagsprogram

Dag 1. Start i Växjö, transport 235 km till Göteborg, färja till Fredrikshavn, Thisted (150 km). Ulvedybet och Vejlerne. Natt i Thisted.

Dag 2. Vejlerne. Natt i Thisted.

Dag 3. Agger Tange, Varde (195 km), Harboöre Tange, Bövling fjord, Vest Stadil Fjord och Tipperne. Natt i Varde.

Dag 4. Vaernengene och Tipperne, Blåvandshuk. Natt i Varde.

Dag 5. Rudböl (125 km), Esbjerg, Mandö och Ballum sluse. Natt i Rudböl.

Dag 6. Vidåslusen, Margrethe Kog, Rickelsbüller Koog och Hauke-Haien Koog. Natt i Rudböl.

Dag 7. Beltringharder Koog, Wasserkoog, Westerhever, Katinger Wat, Hauke-Haien Koog. Natt i Rudböl.

Dag 8. Transport via Lilla och Stora Bält till Växjö (570 km) där resan avslutas.

Priser och boka din resa

Bokning
Dynlandskapet vid Blåvandshuk. Foto: Ola Bondesson

I takt med att ljuset börjar komma intensifieras gåskacklet. Det börjar som en krusning på ytan, ökar till småprat, sedan blir det kafferepsnivå och stegras, för att sedan explodera i ett crescendo när tusentals vingar piskar luften. Det är sådant man upplever på Jylland när alla gässen rastar på sin flytt till sydligare nejder. Jylland är också kontinenten. Det är något helt annat att stiga in på en dansk kro än en svensk restaurang. Upplevelsen finns runt hörnet, på Jylland.

I Danmark kan man uppleva ytterligare en dimension av hösten – när danskarna säger “Sort sol” syftar man på att himlen förmörkas när alla de rastande stararna lyfter. Det är en mäktig upplevelse och något vi kan få uppleva nere i Töndermarsken i södra Jylland. Som en mäktig Midgårdsorm slingrar sig starflocken fram över himlen, böljar fram och tillbaks och förmörkar solen. Det är ett skådespel, ett himlaspel utan dess like.

 

Vadehavet är den här tiden proppat med flyttande fåglar. Svanar, gäss, änder och vadare myllrar. De mjukt bjäbbande skallen från vitkindade gäss håller liv i landskapet den här årstiden. Fortfarande kan man få höra vårdrillen från en storspov och tofsviporna står på parad i sin frack och väntar på att våren åter skall ge dem kraft till att flyga mot nordligare breddgrader. Flockarna av krickor sluter sig tätt, tätt samman i skydd mot den jagande pilgrimsfalken.

 

Tipperne är en klassisk dansk fågellokal. Här följer vi de upptrampade stigar som pionjärer från förr skapat åt oss. Flockarna av spetsbergsgäss är stora. Här får vi möjlighet att nöta in karaktärer och jizz för att skilja ut dem ur sädgåsflockarna hemma. Vid Vejlerne uppe vid Limfjorden väntar en våtmarksmosaik som kan bjuda på det mesta, vackert belägen på Limfjordens norra strand.

 

Ola Bondesson har besökt Vadehavet under många resor sedan 1970-talet, ett av hans favoritresemål. AviFaunas resor till Vadehavet är mycket populära och det här blir femte resan dit.