Fantastiska Spanien

Valencia & Pyrenéerna
11–19 maj 2019
Pris: 25 900 kr
8–12 deltagare

Göran Pettersson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar på flygplatsen i Madrid. Transport till Albacete och natt där.

Dag 2. Stäpperna runt Albacete. Natt i Albacete.

Dag 3. Alicantes kustland. Natt i Valencia.

Dag 4. Albufera de Valencia Nature Park. Natt i Valencia.

Dag 5. Transport till Navarra. Natt i Huesca.

Dag 6. Spanska Pyrenéerna. Natt i Huesca.

Dag 7. Södra Navarras stäpper och Bardenas Reales Nature Park. Natt i Huesca.

Dag 8. Valle Occidentales Nature Park. Natt i Huesca.

Dag 9. Transport till Madrid där resan avslutas.

Lammgam, drömart i Pyrenéerna. Foto: Joseba del Villar

Vi bryter ny mark i östra och norra Spanien, där vi besöker några av landets finaste våtmarker, skådar på fågelrika stäpper och vandrar i det underbara Pyrenéerna. Både berg, stäpp och våtmark i samma resa. Den här resan erbjuder skådning efter fågelarter som i Europa är så spridda från varandra att man vanligtvis inte ser dem på en och samma resa. Vad sägs om sällsyntheterna marmor- och kopparand, trappar, flyghöns, blåkråkor, lärkor och ökentrumpetare, kombinerat med lammgam, hökörn, vitryggig hackspett, murkrypare och citronsiska?

Priser och boka din resa

Bokning

Längs spanska östkusten finns några fantastiskt fågelrika våtmarker. I Albufera de Valencia Nature Park, som betraktas som en av de viktigaste ornitologiska våtmarkerna i hela Spanien, finns stora kolonier av de flesta av Europas alla häckande hägrar. I vassarna tjingar skäggmesar och kaveldunsångarna fyller på med sina fylliga strofer.

 

Östra och Norra Spanien har några av Europas mest intressanta stäpper för häckande fåglar. Artutbudet är minst sagt exklusivt med inslag av ökentrumpetare, trädnäktergal och macchiasångare. Vi spanar efter den skygga dupontlärkan som gärna hukar sig i den låga buskvegetationen, men röjer sig genom sin annorlunda sång. Såväl vitbukig som svartbukig flyghöna finns på stäpperna liksom tjockfot. Dessutom finns den läckert tecknade svart stenskvätta här.

 

I Pyrenéerna skär häftiga dalgångar djupt in i bergmassiven. Här finns fågelrika bokskogar och ovanför trädgränsen tar de alpina arterna vid. På de lövskogsklädda sluttningarna finns ett isolerat bestånd med vitryggig hackspett. Tittar vi mot skyn är chanserna goda att hitta lammgam. På några platser kollar vi av de lodräta klipporna efter murkrypare. Och när det blir tallskog brukar små grupper av citronsiska visa sig.

 

Vi får mycket att spana efter under resan samtidigt som vi färdas genom skön natur och tar för oss av det goda spanska köket.

 

Göran Pettersson, som leder resan, har tillbringat mycken tid i de spanska fågelmarkerna och har stor erfarenhet från naturen runt Medelhavet. AviFaunas resor till Iberiska halvön är utan tvekan bland våra allra mest populära resor och vi har arrangerat närmare femtio resor dit vid det här laget.

 

Vi räknat med att se ca 175 arter under resan.