Skådning längs Gambiafloden

FÅGELRESA MEDELTEMPO 

Gambia
3–16 februari 2020
Pris: 25 900/27 900 kr
8–12 deltagare

Ulf Ottosson

Dagsprogram

3 feb. Resan startar på flygplatsen i Banjul. Natt nära Banjul.

4 feb. Brufut Wood och Tanji Bird Reserve. Natt nära Banjul.

5 feb. Kartong Wetlands och skådning nära gränsen till Senegal. Natt nära Banjul.

6 feb. Marakissa och Dasimaleh Wetlands. Natt nära Banjul.

7 feb. Pirang Bonto Forest och Farasutu Forest Park. Natt i Sitajoyeh.

8 feb. Transport till Tendaba och skådning där. Natt på Tendaba Camp.

9 feb. Transport till Georgetown och natt där.

10 feb. Båttur på Gambiafloden. Transport till Bansang och natt är.

11 feb. Transport tillbaka till Tendaba camp. Skådning längs vägen.

12 feb. Båttur på Gambiafloden vid Tendaba. eftermiddagen vid Kiang West NP. Natt på Tendaba Camp.

13 feb. Transport tillbaka till kusten och skådning där. Natt nära Banjul.

14 feb. Tujireng och Tanji beach. Natt nära Banjul.

15 feb. Skådning i omgivningarna vid kusten. Resan avslutas med en extra natt (ingår i priset) i Banjul eftersom flygen hem inte går på lördagar.

16 feb. Skådning kring Banjul med hemresa på kvällen.

Föregående
Nästa
Den läckra gycklarörnen (Bateleur) ses i Gambia. Foto: Göran Pettersson

Passa på och låt oss introducera dig till afrikansk skådning när den är som enklast och fåglarna som vackrast. Gambia, med sina korta avstånd och nya fina vägar, passar också fint för den rutinerade Afrikaresenären som ännu inte besökt den västafrikanska fågelvärlden och letar efter de där lite speciella arterna. Vi skådar både övervintrande, europeiska fågelgäster och lokala arter på denna resa som tar in torrare mark, skog, våtmarker och atlantens vida stränder.

I Banjul besöker vi skogsreservatet Abuko, en spillra av primärskog som en gång täckte stora delar av regionen. Nu har nästan all skog huggits ned och Abuko utgör därför en sista tillflyktsort för många arter. Djungelkänslan är påtaglig och fascinerande och en stor mångfald av arter påträffas här, bl a Ahanta Francolin och Grey-headed Bristlebill.

Efter några dagars varierad skådning på kustlokaler, våtmarker och skogsområden kring Banjul fortsätter vi inåt landet uppströms Gambiafloden. Hägrar, kungsfiskare, biätare och rovfåglar observeras längs med vägen. Vi gör ett stopp vid dammarna i Pirang på vägen mot Tendaba Camp. Vid flygfältet i Tendaba Camp letar vi efter Four-banded Sandgrouse och nattskärror. På en båttur i Gambiafloden kan vi se afrikansk natthäger. Därutöver ser vi nya arter som vi inte observerat tidigare på resan.

Innan vi vänder åter mot kusten fortsätter fortsätter vi ytterligare längre uppströms Gambiafloden och når så småningom Georgetown. Härifrån är det inte långt till krokodilvaktare och det av AviFauna sponsrade reservatet med häckande Red-throated Bee-eater.

Reseledaren Ulf Ottosson är en av Sveriges mest beresta ornitologer i västra Afrika, särskilt efter många års ornitologiskt arbete i Nigeria. Vår lokale guide som har den aktuella lokalkännedomen är en av Gambias ledande ornitologer.  Det här blir den trettonde resan AviFauna gör till Gambia.

Priser och boka din resa

Bokning