Trandans – en svensk klassiker!

NYBÖRJARE –  LUGNT TEMPO

Hornborgasjön
26–29 mars 2020
Pris: 8 900 kr
5–7 deltagare

Ola Bondesson

Dagsprogram

26 mars.  Resan startar i Malmö och Göteborg. Alla nätterna på hotell i Skara.

27 mars.   Trandansen och Hornborgasjön.

28 mars.   Sjön Östen, konstnären Göran Löfwing och Varnhems klosterkyrka.

29 mars.   Resan avslutas i Göteborg och Malmö.

Previous
Next

Priser och boka din resa

Bokning
Fågeludden, en av de bästa lokalerna vid Hornborgasjön. Foto: Ola Bondesson

Hornborgasjön är en av Sveriges mest kända fågellokaler och om det är någon lokal som ska besökas på våren så är det den. I slutet av mars är det mitt i trantider och vi kommer på nära håll kunna studera de tusentals tranor som då rastar här innan de flyger vidare till sina häckplatser. Även om de allra flesta nog tänker på tranor när de hör Hornborgasjön så finns det mycket mer att upptäcka i sjön och i området runtomkring. Alla Europas gäss, änder och doppingar kan till exempel ses här.

 

Vi tar också del av kulturen i området och besöker till exempel Löfwings ateljé för att äta en god lunch och titta på naturmålarens utställning. Kyrkor och kloster från medeltiden tillsammans med god mat gör denna resa till härlig upplevelse av både natur, kultur och gastronomi.

 

Startpunkten är Malmö men vi åker också inom Göteborg för de som vill starta resan där.

 

26 mars. Avresa med buss från Malmö och/eller Göteborg. Härifrån åker vi till vårt hotell i Skara där vi bor alla nätter. På vägen stannar vi och äter lunch. På eftermiddagen installerar vi oss på hotellet och har lite tid på egen hand innan det är dags för middag.

 

27 mars. Tidig avresa från hotellet för att åka till Trandansen där vi se tranornas uppflog till den utlagda maten vid Trandansen. Det är en magisk upplevelse att se de tusentals tranorna som sträcker in i soluppgången. Dagen spenderas i området i och kring Hornborgasjön och här bör vi få se arter som sångsvan, skäggdopping, skedand, brunand, vigg, sothöna, havsörn och fiskgjuse. Förhoppningsvis har svarthalsad dopping och gråhakedopping anlänt också. Om vädret tillåter kommer vi få en förevisning om ringmärkning. Efter middag kör vi tillbaka till Hornborgasjön för att vid Trandansen se tranorna flyga ner till sina nattkvarter i sjön. Lunch vid Hornborgasjön och middag på hotellet.

 

28 mars. Efter frukost åker vi till sjön Östen som är en mycket fin fågellokal med tiotusentals gäss som rastar på våren. Från vassarna kan vi får höra tutande rördrom och över våtmarken spelar enkelbeckasinerna in vårens ankomst. Här kan vi också få höra storspovens jublande drill. På Löfwings äter vi en god lunch och tittar på utställningen. Eftermiddagen ägnas åt olika lokaler vid Hornborgasjön och vi besöker också Varnhems klosterkyrka där flera av Folkungaättens kungar ligger begravda, till exempel Birger Jarl. Middag på hotellet.

 

29 mars. Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och börjar på vår hemresa. Vi åker via Göteborg och släpper av de som åker därifrån. Lunch intas längs vägen och vi beräknar vara tillbaka i Malmö igen fram på eftermiddagen.

 

Slutet av mars kan bjuda på både sol och regn. Temperaturen går sällan över 10 grader så varma kläder rekommenderas.