Trandans – en svensk klassiker!

NYBÖRJARE –  LUGNT TEMPO

Hornborgasjön
26–29 mars 2020
Pris: 8 900 kr
5–7 deltagare

Ola Bondesson

Dagsprogram

26 mars.  Resan startar på Skövde C under eftermiddagen. Alla nätterna på Herrtorps Qvarn nära Hornborgasjön.

27 mars.  Trandansen och Hornborgasjön.

28 mars.   Sjön Östen, konstnären Göran Löfwing och Varnhems klosterkyrka.

29 mars.  Resan avslutas före lunch på Skövde C.

Föregående
Nästa

Priser och boka din resa

Bokning
Fågeludden, en av de bästa lokalerna vid Hornborgasjön. Foto: Ola Bondesson

Hornborgasjön är en av Sveriges mest kända fågellokaler och om det är någon lokal som ska besökas på våren så är det den. I slutet av mars är det mitt i trantider och vi kommer på nära håll kunna studera de tusentals tranor som då rastar här innan de flyger vidare till sina häckplatser. Även om de allra flesta nog tänker på tranor när de hör Hornborgasjön så finns det mycket mer att upptäcka i sjön och i området runtomkring. Alla Europas gäss, änder och doppingar kan till exempel ses här.

 

Vi tar också del av kulturen i området och besöker till exempel Löfwings ateljé för att äta en god lunch och titta på naturmålarens utställning. Kyrkor och kloster från medeltiden tillsammans med god mat gör denna resa till härlig upplevelse av både natur, kultur och gastronomi.

 

26 mars. Resan startar på Skövde C under eftermiddagen, senast kl. 14.00. Vi tar oss till vårt logi Herrtorps Qvarn nära Hornborgasjön där vi installerar oss och sedan har en gemensam samling för presentation och information. Efter middag åker vi till Trandansen för att vara med när tranorna flyger in till sin övernattning på kvällen ute i sjön. Det är också då man räknar antalet rastande tranor och på morgonen vet vi hur många tranor vi fick se. Vid vårt besök 2019 slog man alla tiders rekord med 27 300 tranor. En alldeles speciell upplevelse!

 

27 mars. Tidig avresa före soluppgången för att åka till Trandansen där vi ser tranornas uppflog till den utlagda maten vid Trandansen. Det är en magisk upplevelse att se de tusentals tranorna som sträcker in i soluppgången. Vi åker tillbaks till Qvarnen för frukost. Dagen spenderas i området i och kring Hornborgasjön och här bör vi få se arter som sångsvan, skäggdopping, stjärtand, brunand, vigg, sothöna, havsörn och fiskgjuse. Förhoppningsvis har också gråhakedopping anlänt. Om vädret tillåter kommer vi få en förevisning om ringmärkning. Vi kommer att besöka Fågeludden och Fäholmen för skådning. På eftermiddagen besöker vi också Varnhems klosterkyrka och tittar på de nya utgrävningar som gjorts i området. I själva kyrkan ligger flera av Folkungaättens kungar begravda, till exempel Birger Jarl. Lunch äter vi på Café Doppingen vid Fågeludden där vi också besöker Naturum. Middag på kvällen på Qvarnen.

 

28 mars. Före frukost skådar vi kring Herrtorps Qvarn. Här finns häckande forsärla och flera av våra vanliga arter som vi kan lyssna på. Efter frukost åker vi till Ytterberg vid Hornborgasjön för mer skådning. På Löfwings äter vi en god lunch och tittar på utställningen. Eftermiddagen ägnas åt besök vid Bastöna hembygdsgård, en välbevarad gård från 1800-talet belägen mitt ute i barrskogen, samt fågelskådning vid Udskovet, där Hornborgasjöns avlopp Flian rinner ut. Middag på Qvarnen.

 

29 mars. Tidig avresa före soluppgången till Skövde skjutfält för att uppleva spelande orrtuppar och sjungande trädlärkor. Frukost på Qvarnen och därefter checkar vi ut och skådar vid Udskovet eller Trandansen. Resan avslutas före lunch på Skövde C.

Slutet av mars kan bjuda på både sol och regn. Temperaturen går sällan över 10 grader så varma kläder rekommenderas.