Klassisk fjällnatur!

NYBÖRJARE –  LUGNT TEMPO

Abisko
22–28 juni 2020
Pris: 16 900 kr
9–12 deltagare

Göran Pettersson

Dagsprogram

Dag 1. Resan startar vid Abisko järnvägsstation. Skådning i fjällbjörkskogen. Alla nätter i Abisko.

Dag 2. Nuolja

Dag 3. Kyrksjön.

Dag 4. Vi koncentrerar oss på nordsångare.

Dag 5. Utflykt till skogslandet.

Dag 6. Abiskoområdet.

Dag 7. Resan avslutas vid Abisko järnvägsstation.

Priser och boka din resa

Bokning
Fjällabben härskar över fjällhedarna. Foto: Göran Pettersson

Det här är en resa där du skådar mitt i hänförande och klassisk fjällnatur. Vi bor med utsikt över imponerande Torneträsk där den 425 km långa Kungsleden startar. Den välkända vyn av Lapporten, med topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro, 1 540 respektive 1 721 meter över havet, är en symbol för entrén till svenska fjällvärlden. Abisko nationalpark är unik på många sätt. Här finns sluttningar med fantastisk fjällbjörkskog som hyser vackra blåhakar, bräkande bergfinkar och rödvingetrastar med sin rullande sång. Abisko är en av Sveriges bästa platser för att få se nordsångare, denna extremt långflyttande tätting (övervintrar i Indonesiska ö-världen). Abisko är också ett av de torraste områdena i Sverige.

Fjällpipare, legendarisk art på fjällheden. Foto: Anders Laurin

När vi besöker Abisko råder midnattsol vilket ger oss solljus 24 timmar om dygnet. Området hyser de flesta av de i Sverige förekommande fjällarter samt de flesta däggdjuren och i slutet av juni har alla fåglar anlänt och området sjuder av liv. På det närbelägna berget Nuolja finner vi den näpna fjällpiparen, den graciösa fjällabben om det är lämmelår, den vemodigt sjungande lappsparven och den skrattande fjällripan. I sluttningarna sjunger den rara nordsångaren sin skallrande sång. I myrområdet kring byn Abisko finns den myggjagande smalnäbbad simsnäppa, den ljudlösa jordugglan och flera arter vadare. En av dagarna gör vi en utflykt till den norrländska barrskogen för att få uppleva arter som den orädda lavskrikan, skogshöns och tajgans egen mes – lappmesen.

 

Vi har vårt logi inne i byn Abisko och fjället Nuolja är inom gångavstånd.

 

Göran Pettersson har sedan slutet av 1970-talet gjort nästintill årliga sommarexkursioner till den svenska fjällvärlden och är väl förtrogen med dess fågelfauna. AviFaunas resor till svenska fjällvärlden är mycket populära och det här blir den femtonde resan till Abisko.

 

Vi räknar med att se ca 80 arter under resan.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt in sina resor fram till 14 april. Resor efter 14 april planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand. Vi kommunicerar i första hand direkt med berörda kunder om åtgärder och deras individuella önskemål. Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter april. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt in sina resor fram till 14 april. Resor efter 14 april planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. 
Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand. Vi kommunicerar i första hand direkt med berörda kunder om åtgärder och deras individuella önskemål. Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter april. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. 

Klicka var som helst bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.