Upptäck natursköna Albanien!

NATUR MEDELTEMPO

Albanien
21–28 juni 2020
Pris: 19 700 kr
8–12 deltagare

Göran Pettersson

Dagsprogram

21 juni. Resan startar på Tiranas internationella flygplats. Transport till Fier. Natt i Fier.

22 juni. Nartësalinerna, Elbasan Hills. Natt i Tirana.

23 juni. Datji National Park. Sightseeing i Tirana på eftermiddagen. Natt i Tirana.

24 juni. Transport till Theth (4,5 timmar). Natt i Theth.

25 juni. Vandring mot Valbona Pass. Natt i Theth.

26 juni. Vandring till Peja Pass. Natt i Theth.

27 juni. Förmiddag i Theth. Efter lunch transport till Shkodër.

28 juni. Båttur på Shkodërsjön. Transport till flygplatsen i Tirana (1,5 timmar) där resan avslutas.

Det vackra landskapet i Theth i norra Albanien. Foto: Göran Pettersson

I det natursköna och för turism nyligen öppnade Albanien, finns mycket att se för den natur- och kulturintresserade besökaren. Vi får uppleva en mängd vackra blommor, fjärilar och fåglar men även ta del av den unika albanska kulturen i form av god mat, intressant historia och fina kulturlandskap. Det här vill du inte missa!

Föregående
Nästa

Priser och boka din resa

Bokning

Resans höjdpunkt blir dagarna i den vackra dalen Theth djupt nedskuren i de ”balkanska alperna” i norra delarna av landet. Här verkar tiden stått stilla. De gamla stenhusen är omgivna av fägator, höhässjor och hamlade träd. Rikedomen på blomster är enorm med många arter orkidéer, blåklockor, liljeväxter och inte minst doftande vilda kryddväxter. Vi bor på ett litet Guest House där våra middagar är tillagad på lokala råvaror. Under dagarna vandrar vi omkring i dalen och går i lugn takt uppför sluttningen mot ett par branta bergspass. Vi slår oss ner på en alpäng och äter vår medhavda lunch allt medan segelfjärilar och alpkajor underhåller oss. Uppe i norr gör vi också promenader i den historiska staden Skhodra.

 

I låglandet kring huvudstaden Tirana finns flera fina naturområden och vi ägnar Divjaka/Karavaste nationalpark lite tid. I de fina våtmarkerna tittar vi på krushuvad pelikan, större flamingo, vitögd dykand och rödvingad vadarsvala. Vi vandrar längs kusten mot Adriatiska havet med sin spännande flora och sina intressanta insekter.

 

I Nationalparken Datji, i bergen ovanför Tirana, finns vackra bokskogar, prunkande blomsterängar och dramatiska klippor. I bokskogen finns det många gamla träd vilket gynnar arter som mellanspett, skogsduva och sommargylling. Här växer skogslevande orkidéer som storsyssla och nästrot. På ängarna i anslutning till skogarna står blommor i alla dess färger och över dem fladdrar fjärilar.

 

Göran Pettersson har tidigare rest i Albanien och gjort över fyrtio resor till Medelhavet. AviFaunas resor till Sydosteuropa är mycket populära och det här blir den tredje resan till Albanien.

 

Vi räknar med att kunna se ca 110–120 fågelarter under resan.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt in sina resor fram till 14 april. Resor efter 14 april planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand. Vi kommunicerar i första hand direkt med berörda kunder om åtgärder och deras individuella önskemål. Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter april. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt in sina resor fram till 14 april. Resor efter 14 april planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. 
Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand. Vi kommunicerar i första hand direkt med berörda kunder om åtgärder och deras individuella önskemål. Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter april. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. 

Klicka var som helst bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.