I panterlons rike.

Natur- och fågelresa lugnt tempo

Andalusien
5–12 januari 2021
Pris: 19 900 kr
Deltagare: 6–12
Fullbokad, anmäl reservplats

Göran Pettersson

Dagsprogram

5 januari: Vi anländer till Malaga. En halvmil från flygplatsen ligger floden Guadalhorces mynning och där intar vi en picknicklunch och bekantar oss med de första medelhavsfåglarna: Silkeshäger, svarthakad buskskvätta, sammetshätta m fl står för vår lunchunderhållning. Därefter kör vi knappt 3 timmar till Andujar där vi skall bo på Hotel Los Pinos, ett charmigt hotell i spansk stil och med en restaurang som rankas som den bästa i området. 

 

 6-7 januari: hela dagarna tillbringar vi i Andujar-parken.   Ett 80-tal panterlo finns här, som producerar omkring 30 ungar/år. Det finns också varg i området men chansen att få se en sådan är mycket liten, däremot kanske egyptisk mungo, vildkatt eller mufflonfår visar sig.  Bland fåglarna är förstås rovfåglarna närvarande; gåsgam, grågam, spansk kejsarörn och kungsörn. Men vi ser också rödhöna, den endemiska iberiska gröngölingen, klippsparv, gulhämpling, klippsvala, tofs- och lagerlärka samt den lokala rasen av vår skata som är en potentiellt framtida ny art.  Naturen är böljande  och varierad med korkeks- och stenekskogar, betesmarker, pinjeskogar och mer öppna vidder. Det högsta berget är cirka 1300 m ö h. En dag besöker vi en privat egendom i vårt sökande efter lon. Vi äter picknickcluncher i fält och kommer tillbaka till vårt hotell efter härliga heldagar i fält.  Semester när den är som bäst! 

 

8 januari: vi gör en sista morgonspaning i Andujar efter panterlon och sedan åker vi de knappt tre timmarna till El Rocio och den världsberömda nationalparken Coto Donana. Vi äter lunch längs vägen. Dagens skådning sker i omgivningarna kring El Rocio där vi besöker både våtmarker och mer öppna landskap. Vi bor i El Rocio de kommande tre nätterna på ett enkelt hotell som rankas som ett av de bättre och dessutom har en högt ansedd restaurang.

 

9-10 januari: Nu stundar två härliga heldagar inne i Coto Donana med sitt rika fågelliv. Vi besöker både områden som är avstängda för vanliga turister, men också mer klassiska ställen. Här kommer vi också se lodjur.  Bruna kärrhökar och tornfalkar är vanliga, vi ser skedstorkar, bronsibisar, ägrett- och silkeshägrar, kanske de första purpurhönsen,  marmor- och kopparänder, rödhuvad dykand, fler kejsarörnar och dvärgörn. Samt förstår övervintrande vadare och änder som kommer från mer nordliga trakter.

 

11 januari: Under tidiga morgonen skådar vi lite kring hotellet och sedan vidtar en två timmars transport till Ousna, då vi skall söka efter stortrapp på vägen.  Vi äter lunch i Ousna och skådar oss under eftermiddagen bort till Antequera där vi skall tillbringa natten vår sista natt.

12 januari: Beroende på hemresetider hinner vi kanske med en sista skådning på morgonen  och sedan körs vi till Malagas flygplats en timma bort.

Föregående
Nästa
Panterlo är en målart på denna resa. Foto: Javier Elorriaga.

Ta chansen och följ med på en fin vinterresa och där vi ägnar gott om tid åt två fina naturreservat.  Vi ser verkligen fram emot att få visa dig panterlo, stortrapp, purpurhöna, kejsarörn, svartvingad glada, dvärgörn och en massa andra sydspanska fågelspecialiteter på denna fina vinterresa. Den för iberiska halvön endemiska Panterlon är på återgång, från att ha varit utbredd över hela halvön och södra Frankrike fanns ett hundratal kvar för 20 år sedan. Nu har de ökat till det tredubbla och de är förvånansvärt lätta att se på de lokaler, bl a i naturparken Andujar och nationalparken Coto Donana, som  vi besöker. Men det blir mer än kattdjur på denna resa, vi är ju dessutom i klassiska fågelmarker och kommer besöka den världsberömda nationalparken Coto Donana med en privat tur inne i det avstängda området  (där vi alltså även besöker området för iberisk lo, det är svårt att få nog av dessa fina katter). 

Fullbokad men anmäl dig på reservlista

Bokning

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt vårens resor. Resor efter juni planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Utlandsresor efter september planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras.  Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. 

Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.