Ugglor, hackspettar och skogshöns i Sveriges mest fågelrika landskap

Fågelresa i lugnt tempo

Dalarna
8-11 april 2021
Pris: 8 900 kr
Deltagare: 6-12

Reseledare Staffan Müller

Dag 1. Resan startar i Borlänge under eftermiddagen. Efter middag på vårt logi i Insjön (alla nätterna) gör vi en uggletur.

Dag 2. Morgon- och förmiddagskådning i tajgan väster om Leksand. På eftermiddagen besök vid Limsjön. Uggletur på kvällen efter middagen.

Dag 3. Hackspettskådning i Hundhagens naturreservat. På eftermiddagen besöker vi en voljär för uppfödning av berguvar. Efter middagen ny uggletur.

Dag 4. Trätbodarna och Mockalbergets naturreservat där vi tittar efter lavskrika, järpe och tretåig hackspett. Resan avslutas efter lunch i Borlänge.

Föregående
Nästa

Vänta inte för länge med att boka din resa

Bokning
Lappuggla. foto: Staffan Müller

Höjdpunkter på resan

Fåglar. Flera ugglor, bl a chans på slaguggla och lappuggla, lavskrika, hackspettar som gråspett och tretåig hackspett, orre, tjäder och järpe.

Några platser vi besöker. Ljusbodarna, Limsjön, Hundhagens naturreservat, Trätbodarna och Mockalbergets naturreservat.

Södra Siljansområdet är den sydvästligaste delen av det nordliga barrskogsbältet, tajgan. I Leksand möts norr och söder. Här lever den nordliga slagugglan tillsammans med den sydliga släktingen kattugglan. Gröngöling och gråspett möts också här. Listan på arter som ”kolliderar” här kan göras lång.

 

Vårt besök omfattar de skyddade områden som fortfarande hyser tretåig hackspett, järpe och tjäder. Lapp- och slaguggla jagar på hyggen och drabbas inte så mycket av skogsbruket. Gråspetten klarar sig med de högstubbar och aspkloner som finns kvar på föryngringsytor. Vi besöker också fäbodmiljöer och våtmarker som är särskilt fågelrika.

 

Vi tar med oss frukosten ut i fält för att få uppleva de när fåglarna är som mest aktiva. Efter lunch blir det lite egen tid innan eftermiddagsaktiviteterna startar. Vi hinner också med att lyssna efter ugglor efter middagen på vårt boende som är Insjöns hotell, ett gammalt och ”traditionellt pensionat” som levererar den kost och logi som en fågelskådare kräver.

 

Staffan Müller som leder resan har varit engagerad i Dalarnas fågelliv sedan unga år och vet väl var vi hittar de spännande arter vi söker efter. Det här blir AviFaunas andra resa till Dalarna, Sveriges mest fågelrika landskap när man räknar antal häckande arter.