Flyttfågelparadis för nybörjare

NYBÖRJARE – LUGNT TEMPO

Falsterbo
4–8 september 2020
Pris: 12 900 kr
8–12 deltagare

Ola Bondesson

Dagsprogram

4 sep. Resan startar vid Malmö Central. Transport till Höllviken. Alla nätter på hotell i Falsterbo.

5–7 sep. Skådning från morgon till eftermiddag, framför allt på Falsterbohalvön. Vi besöker Nabben, Skanörs ljung, Falsterbokanalen, Skanörs revlar, Banvallen, Foteviken, Börringe – Näsbyholm.

8 sep. Falsterbohalvön. Under tidig eftermiddag transport till Malmö central där resan slutar.

Fynden av stäpphök har varit många under flera av de senaste höstarna i Falsterbo. Med lite tur är vi på rätt plats på rätt tid! Foto: Magnus Hellström

En stilla morgon på Nabben och mängder med fågel och fågelläten i luften! Bland alla finkar, svalor, ärlor e t c finns också chansen att någon enstaka rödstrupig piplärka, forsärla eller fältpiplärka passerar. Senare under förmiddagen beger vi oss till Skanörs Ljung eller Falsterbokanalen spanar rovfåglar. Antalet arter rovfåglar är som störst precis nu och en bra dag finns chansen på 12–15 olika arter. Det är ingen överdrift att säga att Falsterbohalvön är en av Europas finaste flyttfågellokaler.

En höststenskvätta. Foto: Magnus Hellström

Priser och boka din resa

Bokning

Under en långhelg följer vi sträcket av tättingar, rovfåglar, vadare, änder och mycket annat vid den tid på året när artsammansättningen är som störst, vi får med både de tidiga och de sena flyttarna. Då vi är en liten grupp har vi goda tillfällen att lära oss hur man känner igen sträckande fåglar, genom bl a läten, silhuetter och flockformationer. Tempot kommer att vara lugnt.

 

Falsterbohalvöns geografi gör att många rovfåglar koncentreras här eftersom de inte tycker om att flyga över vatten på sina långa resa. Både vid Falsterbokanalen och vid Skanörs ljung tar flera arter rovfåglar ofta höjd tillsammans i s.k. ”skruvar”, där de under någon minut når högre och högre höjd tack vare termiken innan de sträcker vidare mot väst. Här får man ofta se vråkar tillsammans med glador, kärrhökar, sparvhökar, fiskgjusar och ibland även någon örn.

 

Vi träffar också Falsterbo fågelstations guide som berättar för oss om verksamheten och visar upp fångade småfåglar. Hur ser man enklast på utseendet om det är en insektsätare eller en fröätare? Vad används de olika fjädrarna till? När på året byter fåglarna fjädrar? Hur kan en lövsångare som är två månader gammal flytta ensam till Afrika? Många frågor, men svaren får vi under guidningen.

 

Reseledaren Ola Bondesson har tillbringat många höstar sedan 1970-talet i just Falsterbo. AviFaunas resor till Falsterbohalvön är mycket populära och det här blir åttonde resan dit.

 

Vi räknar med att kunna se ca 130 fågelarter under resan.