Raukar, Fårö, fågelberg och konst!

Fågelresa lugnt tempo

Gotland
25-30 maj 2021
Pris: 19 600 kr
Deltagare: 8–12

Reseledare Jim Sundberg

Dag 1. Resan startar i Visby hamn efter lunchtid. Därefter transport ner till vårt logi på Västergarn. Under sena eftermiddagen skådar vi runt Paviken, en av Gotlands bästa fågelsjöar. Längs Paån brukar det häcka pungmes. Alla Sveriges simänder uppträder regelbundet i sjön. I Västergarnsviken ute vid havet är det bra rastplatser för vadare. Arktiska vadare rastar regelbundet tillsammans med häckande skärfläckor. Alla nätter på Västergarn.

Dag 2. Beroende på väder och vind spanar vi av olika lokaler på norra Gotland. Fardume träsk har ett imponerande vasshav. Där finns chans på rosenfink och ägretthäger.  Så här års är det alltid intressant att undersöka halvön Furillen. Vad som helst kan dyka upp där. På väg hemåt stoppar vi vid Gothem Storsund och Halladammarna för doppingar.

Dag 3. Under dagen utforskar vi de rika områdena i socknarna Lau och När på Gotlands östkust. Vadare och änder är i fokus. Vid Lågvatten är Lausvik en av Sveriges bästa vadarlokaler.

Dag 4. Tidig uppstigning för att vara vid Hoburgens fågelstation på Gotlands sydspets. Av personalen får vi en demonstration av ringmärkning. Kanske har någon raritet förirrat sig till Gotland och fastnat i näten? Vi promenerar ned till Rivet och spanar i buskarna efter tättingar som kommit in under natten. På väg mot Västergarn gör vi ett besök på Museum Lars Jonsson och passar även på att äta lunch där.

Dag 5. Morgonexkursion runt Paviken innan busstransport till Klintehamn. Båt över till Stora Karlsö. Innan vi äter lunch i Norderhamn utforskar vi strändernas fåglar norr om restaurangen och vandrar sedan iväg mot fågelbergen. På Stora Karlsö häckar ca 20 000 par sillgrisslor och ungefär hälften så många tordmulepar. De är fullt sysselsatta vid häckningsstupen och vi kommer få fina närobsar. Efter lunch i restaurangen utforskar vi nordsidan av ön efter höksångare, lundsångare och flugsnappare. Båt i retur till Klintehamn vid tretiden.

Dag 6. Efter en frivillig morgonskådning i närområdet, frukost och utcheckning kollar vi av den vackra Ekstakusten söder om Klintehamn. Här brukar det vara bra med vadare under slutet av maj. Med lite tur har prutgåssträcket kommit igång. Strax före lunch transport till Visby där resan avslutasa.

Priser och boka din resa

Bokning
Silgrisslor. Foto: Jim Sundberg

Följ med till Gotland under bästa fågelflyttningstid! Bofaste Jim Sundberg är ciceron på den här fina resan som tar in allt det du måste se på Gotland: Stora Karlsö, raukar, Sudret och Museum Lars Jonsson. Garanterat fina upplevelser och massor med fåglar och natur utlovas. Tidpunkten är vald så vi är på plats innan ön översvämmas av turister.

 

Reseledaren Jim Sundberg har bott över 30 år på ön och kan sitt Gotland. AviFaunas resor till Gotland är mycket populära och det här blir elfte resan dit.

Höjdpunkter på resan

Fåglar. Prutgås, vitkindad gås, skedand, årta, bergand, svärta sjöorre, rapphöna, storlom, gråhakedopping, svarthakedopping, ägretthäger, kungsörn, havsörn, trana, skärfläcka, kustpipare, myrspov, roskarl, brushane, myrsnäppa, mosnäppa, kärrsnäppa, silltrut, skräntärna, kentsk tärna, småtärna, silvertärna, svarttärna, kustlabb, sillgrissla, tordmule, lundsångare, kärrsångare, härmsångare, höksångare, dubbeltrast, halsbandsflugsnappare samt skärpiplärka och rosenfink.

Däggdjur. Gråsäl.

 

Några platser vi besöker

Paviken, Furillen, Fardume träsk, Gothem Storsund, Närs och Laus socknar, Storsudret, Hoburgen samt Stora Karlsö.

Föregående
Nästa