Fjällfåglar, skogslandskap och Fulufjällets nationalpark. Utan att behöva passera polcirkeln.

Fågelresa i lugnt tempo

Härjedalen och Norra Dalarna

6-12 juni 2021
Pris: 17 900 kr
Deltagare: 6-12

Fågelskådning, lugnt tempo.

Reseledare Mikael Ohlson & Erik Hirschfeld

Dag 1. Resan startar på Leksands C. Vi gör en exkursion i omgivningarna av Insjön. Uggletur efter middagen. Natt i Insjön.

Dag 2. Morgon runt Insjön. Transport (3 h) till Fulufjällets nationalpark. Natt i Idre.

Dag 3. Morgon och förmiddag på Nipfjället. Transport (2h) till Funäsdalen. Natt nära Funäsdalen.

Dag 4–6. Besök i olika områden i Härjedalen. I programmet finns Flatruet, Storsjö, fjällbjörkskogen vid Mittåkläppen, Funäsdalssjön och Tänndalen. Nätterna nära Funäsdalen.

Dag 7. Transport tillbaka till Leksands C (4 h) där resan avslutas under eftermiddagen.

Vänta inte för länge med att boka din resa

Bokning
Lappsparven är fjällhedens egen sparv. Foto: Göran Pettersson

Höjdpunkter på resan

Fåglar. Tjäder, orre, fjällripa, dalripa, bergand, sjöorre, svarthakedopping, fjällpipare, småspov, mosnäppa, kärrsnäppa, dubbelbeckasin, smalnäbbad simsnäppa, dvärgmås, fjällabb, smålom, kungsörn, fjällvråk, slaguggla, jorduggla, tretåig hackspett, gråspett, stenfalk, lavskrika, ringtrast, dubbeltrast, blåhake, strömstare, forsärla, bergfink, rosenfink, större och mindre korsnäbb samt lappsparv.

Däggdjur. Skogshare, fjällämmel samt älg och ren.

Några platser vi besöker. Insjön, Fulufjällets nationalpark med Njupeskärs vattenfall, Flatruet, Tänndalen och Storsjö fågelskyddsområde.

Norra Dalarna och Härjedalen bjuder på en enastående fin Norrlandsskådning. Skogarna är rika på hackspettar och skogshöns och det är enkelt att bara köra upp på kalfjället vid Flatruet och möta den öppna fjällhedens fåglar. Vid Insjön guidas vi av Staffan Müller, specialist på Dalarnas fågelliv. Vi låter oss imponeras av Njupeskärs dånande fall i Fulufjällets nationalpark. Härifrån är det inte långt till Nipfjället och dess alpina fågelfauna med ringtrast och fjällripa. Vi ägnar tre hela dagar åt Funäsdalens omgivningar, dels i fjällbjörkskog, men också på kalfjället. Vi hinner också med ett besök vid det fågelrika Storsjö fågelskyddsområde.

 

Resan genomförs i minibuss och vi sover på bra boenden nära våra aktiviteter. Vi räknar med att se mellan 110 och 120 fågelarter under resan.

Föregående
Nästa