Följ med på kurs om havsfåglar!

Skagen – havsfågelkurs
10–13 september 2020
Pris: 9 900 kr
6–12 deltagare

David Armini

Dagsprogram

Dag 1–4. Kursen startar  och slutar på Göteborgs C/Danmarksterminalen i Göteborg. Vi tar färjan över Kattegatt till Fredrikshamn. Under tre dagar har vi exkursioner och utomhusföreläsningar i området runt Skagen på nordligaste Jylland. Här bor vi tre nätter på Hotel Strandly inne i Skagen. Vid för dåligt väder blir det teoripass inomhus. Vi färdas i minibuss.

Föregående
Nästa

Boka din kurs

Bokning
Stormfågel är en typisk representant för havsfåglar. Foto: Erik Hirschfeld

Skagen, Grenen, Verldens Ende

De två haven Skagerack och Kattegatt möts vid danska fastlandets nordspets. Positionen är extrem och en magnet för fåglar. Dels för att det är första och sista landkänning, men även för de speciella förhållanden det innebär med havsströmmar. Sätt fötterna i vattnet vid nordspetsen och du känner hur krafter påverkar från flera håll samtidigt. Runt Grenen rör det sig alltid mycket fågel och även dagar med mer medioker tillgång på havsfågel kommer det att finns alkor, sulor, stormfåglar, vitfågel och labbar att titta på och träna på.

 

Upplägg

Havsfågelskådning har alltid ett element av lotteri vad gäller väder och vi anpassar upplägget till väderläget.

Vid optimala förhållanden för havsfågelskådning kommer vi att hitta så bra lä som möjligt bland sanddyner och andra vindskydd och spendera mycket tid vid havet. Grundutbudet som vi kan räkna med att få se och träna på, inkluderar: Havssula, stormfågel, alkor, labbar (chans på alla fyra arter), dvärgmås och tretåig mås.

 

Är förhållandena goda med rätt vindar hoppas vi på grålira, mindre lira, klykstjärtad stormsvala och ännu ovanligare arter. Om tillgången på havsfågel är sämre kommer vi att variera med annan fågelskådning – det kan vara spännande fågelskådning bland buskar och i luften vid denna kontinentala Europas nordspets.

Kursen kommer att varva teori och praktik.

 

Teori

Särskilt om vädret inte är det bästa för att se havsfågel, kommer en del av kursen att läggas på teori. Vi har tillgång till ett trevligt konferensrum där vi bland annat kommer att gå igenom momenten flykt, uppträdande, artgrupper samt praktiska tips.

 

Kursledaren, David Armini, är en rutinerad havsfågelskådare och van pedagog. David  har skrivit ett flertal bestämningsartiklar om bland annat havsfåglar

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt in sina resor fram till 14 april. Resor efter 14 april planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand. Vi kommunicerar i första hand direkt med berörda kunder om åtgärder och deras individuella önskemål. Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter april. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt in sina resor fram till 14 april. Resor efter 14 april planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. 
Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand. Vi kommunicerar i första hand direkt med berörda kunder om åtgärder och deras individuella önskemål. Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter april. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. 

Klicka var som helst bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.