Utforska dramatiska Island

FÅGELRESA LUGNT TEMPO

Island
6–10 maj 2020
Pris: 19 500 kr
Deltagare: 8–12

Erik Hirschfeld

Dagsprogram

6 maj. Resan startar på Keflaviks internationella flygplats. Natt i Reykjavik.

7–9 maj. Reykjaneshalvön och området kring Selfoss. Nätterna i Reykjavik.

10 maj. Resan avslutas på Keflaviks internationella flygplats.

Föregående
Nästa

Priser och boka din resa

Bokning
Island. Foto: Erik Hirschfeld

Följ med AviFauna på en fin kortresa till Island med lagom mycket fåglar. Vi är på plats både före de stora turistströmmarna och medan vårsträcket fortfarande pågår. Resan är baserad kring Reykjavik och Keflavik vilket innebär korta avstånd mellan fågellokalerna (i och för sig kan hela Reykjaneshalvön ses som en enda stor fågellokal…). En dag gör vi kanske en något längre dagstur men vad gör väl det när dagsljuset varar fram till klockan tio på kvällen?

Förutom att utforska lavafälten på Reykjaneshalvön och de olika fiskehamnarna med sina vittrutar, vitvingade trutar, islommar och marina dykänder kommer vi förstås besöka inlandslokaler där vi kan hitta både specialiteterna islandsknipa och strömand. Vi anländer precis vid den tid då många av de arktiska arterna anländer till sina lokala häckningsplatser eller rastar på väg till mer nordliga sådana. De lokala rödspovarna är i sina vackra sommardräkter, småspovarna flöjtar över ljunghedarna och på tångbankarna börjar sandlöparna och roskarlarna färga ut sina dräkter där de går bredvid flyttande flockar av skärsnäppor. Silvertärnan är högst påtaglig och anfaller oss om vi närmar oss en tänkt häckningslokal och fjällripan är den enda hönsfågeln vi har chans att se. Har vi tur kommer vi även att få se både jaktfalk och stenfalk, i varsin ända av storleksskalan bland falkar. Även om vi inte besöker någon häckningskoloni ser vi säkert lunnefågel också bland tordmularna, sillgrisslorna och kanske någon spetsbergsgrissla. Stormfåglarna är lätta att se från land, medan vi får spana lite hårdare efter mindre lira.

 

Tempot på resan är lugnt och förutom själva fåglarna njuter vi av de stora vidderna och vackra landskapen. Så här på våren gör smältvattnet vattenfallen extra ståtliga och de långa solupp- och nedgångarna är magiska i det vackra vårljuset.

 

Erik Hirschfeld har tidigare rest och skådat på Island. AviFaunas resor till Island är mycket populära och det här blir den trettonde resan dit.