Introduktion till fjällvärlden!

FÅGELRESA LUGNT TEMPO

Norra Jämtland och
sydligaste Lappland
30 juni –6 juli 2020
Pris: 15 900 kr
7–12 deltagare

Göran Pettersson

Dagsprogram

30 juni. Resan startar på järnvägsstationen i Östersund. Transport till Klimpfjäll (33 mil). Natt i Klimpfjäll.

1 juli. Stekenjokksjöarna. Natt i Klimpfjäll.

2 juli. Stekenjokk och Fatmomakke. Natt i Klimpfjäll.

3 juli. Stekenjokk, Hamptjärn och Gaustafallet. Natt i Gäddede.

4 juli. Bjurälvens naturreservat, Leipikvattnet och Hällingsåfallet. Natt i Gäddede.

5 juli. Ankarede och Brakkåfallet. Natt i Gäddede.

6 juli: Transport (27 mil) till centralstationen i Östersund där resan avslutas.

Lappsparv. Foto: Anders Laurin

Det här är resan för dig som vill uppleva en vacker och varierande fjällnatur under en vecka utan större strapatser.  Resan erbjuder fantastiska möjligheter till djur- och fågelupplevelser unika för Sverige. Vi strosar på de öppna fjällvidderna i Stekenjokk. Här är det extra lätt att besöka kalfjället eftersom det går en bilväg rakt genom fjällmarken. Vi kommer även att tillbringa tid i den moss- och talldoftande fjällurskogen.

Föregående
Nästa

Priser och boka din resa

Bokning

Under slutet av juni och början av juli är norra Jämtland och sydligaste Lappland fulla av fjällfåglar som drar nyttan av det nästan 24 timmar långa dagsljuset. Vi får leta noga efter den välkamouflerade fjällripan medan den skrattande dalripan hörs lättare. Den magnifikt vackra blåhakehanen kommer fram och studerar oss nyfiket när vi kommer in i dess revir. Vi får höra lappsparvens vemodiga sång och även om videsparven är stadd i minskning hoppas vi få se den. På fjällheden kommer vi nära både den näpna fjällpiparen, och den frenetiskt simmande smalnäbbade simsnäppan som spinner runt för att virvla upp smådjur i vattnet. Dubbelbeckasinens märkliga spel, med ett antal ping-pongande individer, är en osannolik upplevelse.

 

När vi besöker den norrländska ljuddämpade barrskogen med sin doft av mossa och tall, tittar vi efter tåliga Norrlandsarter som den orädda lavskrikan, järpe, tretåig hackspett, hökuggla och Norrlands egen mes – lappmesen.

 

Vi bor på två skilda platser där vi inleder med tre nätter i sydligaste Lappland (Klimpfjäll) och avslutar med tre nätter i norra Jämtland (Gäddede).

 

Göran Pettersson har sedan slutet av 1970-talet gjort nästintill årliga sommarexkursioner till den svenska fjällvärlden och är väl förtrogen med dess fågelfauna. Det här blir AviFaunas nionde resa till Norra Jämtland efter ca trettiofem tidigare Norrlandsresor.

 

Vi räknar med att kunna se ca 100 fågelarter under resan.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt in sina resor fram till 14 april. Resor efter 14 april planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand. Vi kommunicerar i första hand direkt med berörda kunder om åtgärder och deras individuella önskemål. Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter april. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt in sina resor fram till 14 april. Resor efter 14 april planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. 
Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand. Vi kommunicerar i första hand direkt med berörda kunder om åtgärder och deras individuella önskemål. Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter april. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. 

Klicka var som helst bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.