Snöleopardspaning i Mongoliet

NATUR LUGNT TEMPO  FULLBOKAD

Mongoliet – snöleopard
28 september – 11 oktober 2020
Pris: 59 900 kr
Deltagare: 8–12

HG Karlsson

Dagsprogram

28 sep. Resan startar på Ulan Bators flygplats. Transport till Hustai NP. Natt i Hustai.

29 sep. Transport till Terelj NP. Natt på Terelj Ger camp.

30 sep. Terelj NP. Natt på Terelj  Ger camp.

1 okt. Gun Galuut. Natt på Terelj  Ger camp.

2 okt. Terelj NP. Transport till Ulan Bator. Natt i Ulan Bator.

3 okt. Ulan Bator och Manzushir. Natt i Ulan Bator.

4 okt. Flyg till Khovd. Natt i Khovd.

5 okt. Khar Us lake. Natt i Khovd.

6 okt. Transport till Jargalantbergen. Natt på Ger stay.

7–8 okt. Jargalantbergen. Natt på Ger stay.

9 okt. Transport till Khovd. Natt i Khovd.

10 okt. Flyg till Ulan Bator. Natt i Ulan Bator.

11 okt. Resan avslutas på Ulan Bators internationell flygplats.  

Föregående
Nästa
Snöleopard i Jargalantbergen. Foto: Damdindorj Tseveenravdan

I Jargalantbergen lever ovanligt många snöleoparder och i början av oktober är de som lättast att få syn på. Vi bor i bekväma jurtor hos en nomadfamilj, som har bra koll på var snöleoparder och andra djur håller till. Över oss svävar den mäktiga lammgamen och i skogen med gamla popplar rastar läckert färgade blåstjärtar och andra sibiriska tättingar på sin flyttningsresa.

Vid bergets fot ligger den stora fågelsjön Khar Us Nuur där det myllrar av fåglar med chans på fina arter som reliktmås, svangås och svarthuvad trut. Så här års rastar stora flockar änder, gäss, hägrar och vadare. Vi besöker även några planteringar utanför staden Khovd, där det rastar ytterligare småfåglar från Sibirien på sin väg söderut.

 

I Jargalant lever inte bara snöleoparder. På bergets sluttningar och på stäppen nedanför har vi goda möjligheter att se varg, krävgasell och argalifår. Vi tittar också på spännande fornminnen, hällristningar och grottmålningar och tar del av nomadernas annorlunda liv.

 

I den mäktiga taigan norr om Ulan Bator  finns den åtråvärda svartnäbbade tjädern och andra spännande arter i urskogarna där. I Khustai National Park hälsar vi på vilda Przewalskis hästar.

 

Resans upplägg bygger på att vi skall ha det bekvämt och lugnt. Inga långa bilresor, bra boende, god mat och inga höga höjder. Våra fyrhjuliga fordon tar oss dit vi vill, men det kommer även finnas chans till stilla promenader.

 

HG Karlsson har lett AviFaunas samtliga resor till Mongoliet, ett kärt resmål hos honom. AviFaunas resor till Mongoliet är mycket populära och det här blir den sjunde resan dit sedan 2012.