Snöleopardspaning i Mongoliet

NATUR LUGNT TEMPO  

Mongoliet – snöleopard
27 september – 10 oktober 2021
Pris: 59 900 kr
Deltagare: 8–12

Erik Hirschfeld

Dagsprogram

27 sep. Resan startar på Ulan Bators flygplats. Transport till Hustai NP. Natt i Hustai.

28 sep. Transport till Terelj NP. Natt på Terelj Ger camp.

29 sep. Terelj NP. Natt på Terelj  Ger camp.

30 sep. Gun Galuut. Natt på Terelj  Ger camp.

1 okt. Terelj NP. Transport till Ulan Bator. Natt i Ulan Bator.

2 okt. Ulan Bator och Manzushir. Natt i Ulan Bator.

3 okt. Flyg till Khovd. Natt i Khovd.

4 okt. Khar Us lake. Natt i Khovd.

5 okt. Transport till Jargalantbergen. Natt på Ger stay.

6–7 okt. Jargalantbergen. Natt på Ger stay.

8 okt. Transport till Khovd. Natt i Khovd.

9 okt. Flyg till Ulan Bator. Natt i Ulan Bator.

10 okt. Resan avslutas på Ulan Bators internationell flygplats.  

Föregående
Nästa
Snöleopard i Jargalantbergen. Foto: Damdindorj Tseveenravdan

I Jargalantbergen lever ovanligt många snöleoparder och i början av oktober är de som lättast att få syn på. Vi bor i bekväma jurtor hos en nomadfamilj, som har bra koll på var snöleoparder och andra djur håller till. Över oss svävar den mäktiga lammgamen och i skogen med gamla popplar rastar läckert färgade blåstjärtar och andra sibiriska tättingar på sin flyttningsresa.

Vid bergets fot ligger den stora fågelsjön Khar Us Nuur där det myllrar av fåglar med chans på fina arter som reliktmås, svangås och svarthuvad trut. Så här års rastar stora flockar änder, gäss, hägrar och vadare. Vi besöker även några planteringar utanför staden Khovd, där det rastar ytterligare småfåglar från Sibirien på sin väg söderut.

 

I Jargalant lever inte bara snöleoparder. På bergets sluttningar och på stäppen nedanför har vi goda möjligheter att se varg, krävgasell och argalifår. Vi tittar också på spännande fornminnen, hällristningar och grottmålningar och tar del av nomadernas annorlunda liv.

 

I den mäktiga taigan norr om Ulan Bator  finns den åtråvärda svartnäbbade tjädern och andra spännande arter i urskogarna där. I Khustai National Park hälsar vi på vilda Przewalskis hästar.

 

Resans upplägg bygger på att vi skall ha det bekvämt och lugnt. Inga långa bilresor, bra boende, god mat och inga höga höjder. Våra fyrhjuliga fordon tar oss dit vi vill, men det kommer även finnas chans till stilla promenader.

 

HG Karlsson har lett AviFaunas samtliga resor till Mongoliet, ett kärt resmål hos honom. AviFaunas resor till Mongoliet är mycket populära och det här blir den sjunde resan dit sedan 2012.

Bokning

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Med anledning av reseavrådan från UD har AviFauna Naturresor ställt vårens resor. Resor efter juni planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras. Vi följer de riktlinjer som Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF) ger sina medlemmar. Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.

AviFauna och coronaviruset

AviFauna och coronaviruset

AviFauna tar coronaviruset på största allvar och vår målsättning är förstås att våra kunder skall gå skadelösa vid de tillfällen vi tvingas ställa in resor. Utlandsresor efter september planeras fortgå, men vi bevakar situationen noga ifall den kommer förändras.  Vi jobbar intensivt med de resor som ligger i närtid i första hand.  Det innebär att vår personal är ännu mer upptagen än normalt och vi har svårt att ge snabba svar på frågor som berör resor efter juni. Därför kan vi vara lite otillgängligare än vi normalt är och vi hoppas på förståelse för det. Har du en akut fråga får du gärna maila oss i stället för att ringa. 

Klicka bredvid rutan för att stänga och surfa vidare.